2018-09-16

Det är inte anständigt att utvisa unga människor till Afghanistan

Kriget i Afghanistan förvärras, och bedömare tror att omkring 20 000 människor i landet kommer att dödas i år. Därmed kan dödstalen i år i Afghanistan bli de högsta av alla pågående krig i världen, högre än i till exempel Syrien. Talibanerna stärker sina ställningar, och kontrollerar nu mer territorium än sedan de störtades från makten av den USA-ledda invasionen 2001. Terrorgruppen IS har också etablerat sig i Afghanistan. I tisdags genomfördes en självmordsattack som skördade ett 70-tal dödsoffer. Svenska UD uppmanar sedan länge svenska medborgare att inte resa till Afghanistan.

Det är inte anständigt att utvisa människor till detta krigets och terrorns helvete. Migrationsverket borde genom en ny säkerhetsbedömning av läget i Afghanistan kunna sätta stopp för fortsatta utvisningar.

Många unga människor genomlider just nu en plågsam väntan på Migrationsöverdomstolens beslut om huruvida den så kallade Gymnasielagen ska kunna tillämpas. Gymnasielagen syftade ju till att ge omkring 9 000 unga människor som bott i Sverige i snart tre år möjlighet att få studera och stanna i Sverige, vårt växande hem.

Under valrörelsen har ansvariga politiker legat lågt i frågan om vad som ska hända med dessa 9 000 unga människor, om domstolen kommer fram till att lagen inte kan tillämpas. Nu går vi in i en fas med regeringsförhandlingar som riskerar att bli långdragna. Samtidigt lever många av dessa 9 000 ungdomar i svår ångest och frustration - liksom många av alla de människor för vilka dessa ungdomar blivit en del av deras egen familj.

Jag har respekt för att politikerna inte ska föregripa den pågående rättsprocessen. Men regering och den riksdag som snart öppnar har också ett ansvar för dessa ungdomar som sedan flera år befinner sig i vårt land. Det vore därför önskvärt att företrädare för regeringen och för de riksdagspartier som röstade igenom Gymnasielagen offentligt klargjorde att de fortfarande står bakom den utfästelse till dessa unga som lagen innebär.

Om lagen inte kan användas måste den arbetas om. Eller så får ansvarstagande partier utarbeta en ny lösning som möjliggör en framtid för dessa unga i vårt land. Frågan får inte dras i långbänk. Det gäller dessa unga människors psykiska hälsa och möjlighet till ett värdigt liv.

6 kommentarer:

Gunilla Z sa...

Att skicka iväg dessa unga afghaner, vore som att utfärda en dödsdom. Vi har inte dodsstraff i Sverige och det ska vi aldrig någonsin ens tänka på. De enda vi kan göra, är att låta dem stanna i Sverige. Det bör snarast beslutas och det måste de få veta omedelbart efter beslutet. Det är fel att skydda turister från att resa till Afghanistan, men tvinga de unga, som sökt sig till Sverige för att skydda sina liv, att hamna där, i Afghanistan, när allt blivit ännu värre, än när de flydde! Det rapporteras dessutom att många, som väntar på uppehållstillständ, blir så apatiska, att de är som levande döda. De kanske inte är afghaner, men de är flyktingar och det kan drabba flyktingar från fler länder.

Margareta Hellsten sa...

Tack för att du höjer din röst ännu en gång. Hur ska vi orka hoppas att dina ord tas på allvar denna gång? Hur ska vi orka tro att Sverige fortfarande vill vara en plats på jorden för humanitet och medmänsklighet? Hur ska vi orka bära de unga Afghanernas hopp om en framtid från krig och fattigdom när de själva inte orkar längre? Hur ska vi orka tro att Migrationsverket kommer att göra en ny bedömning att Afghanistan är för farligt att skicka människor till? Hur ska vi orka tro? För att vi måste!

Gunela Asp sa...

Amnesti för de unga som varit i Sverige mer än 2 år är det enda som gäller. De är västerniserade, ofta hazarer, inte uppvuxna i AFG och är nu svensktalande i stor utsträckning. Många utan boende och mat då de inte har någon ersättning. Civilsamhället jobbar och sliter sitt hår, hur länge orkar vi? Vad händer när myndigheterna blivit så rättsosäkra?

Ann-Sofie Gumaelius sa...

Tack Ulf för att du inser hur det är och använder din röst! Kan du nå in i regeringskansliet också? Många ungdomar lever ju faktiskt på gatan nu pga vårt lands ogenomtänkta, inhumana, taffliga politik! Och migrationsverket tänker inte ändra sig, utifrån vad jag förstår av dagens säkehetsbedömning av Fredrik Beijer.

Lise Blomqvist sa...

Många av ungdomarna är pashtuner och har flytt från våld och hot från talibanerna. En del har också varit tvångsrekryterade som barnsoldater och blivande självmordsbombare, de har hjärntvättats, utnyttjats sexuellt och tvingats delta i strider man mot man.
I alla de ca 20 fall jag känner till har fäder eller andra släktingar mördats för att de hjälpt pojken att fly.
"Det tror vi inte på", säger Migrationsverket. "Det måste bevisas".

Aldrig under mina 50 år av arbete för flyktingar har jag sett sådan hårdhet i svensk asylbedömning.

Ingrid Eckerman sa...

Välkomna till konferensen How safe is Afghanistan? 4 oktober i Stockholm. Kan du inte komma själv är du välkommen att donera en slant. Kolla alla flikarna på hemsidan! http://howsafeisafghanistan.blogspot.com/