2018-02-12

Polisen anmäler Peter Springare - bra om klarhet kan skapas

Polisledningen i region Bergslagen har polisanmält förundersökningsledaren Peter Springare, rapporterar TV4 Nyheterna. Skälet till anmälan är att Peter Springare vid en sluten sammankomst beskrivit gruppvåldtäkter som "ett nytt fenomen" i Sverige. Peter Springare påstår vidare att gruppvåldtäkterna är kopplat till de senaste 10-15 årens invandring och att gruppvåldtäkter är ett "kulturellt fenomen". TV4, som har tillgång till en bandad film av delar av framträdandet, ställer Peter Springares uttalanden mot en rapport från Brottsförebyggande rådet (BRÅ), vilken visar att antalet gruppvåldtäkter inte ökat under de senaste 20 åren.

Det är bra att polisledningen anmäler Peter Springare. Jag har naturligtvis ingen uppfattning om huruvida Springare gjort sig skyldig till brott eller inte. Men anmälan visar att polisledningen tar sin uppgift om att stävja misstänkt brottslighet i form av till exempel hets mot folkgrupp på allvar, även om misstankarna riktas mot personer anställda inom den egna myndigheten. Den inställningen är en bra grund för att stärka allmänhetens förtroende för polisen. 

Peter Springare har vid flera tillfällen råkat blåsväder genom sina uttalanden om invandring och brottslighet, uttalanden som av många uppfattas som ett underblåsande av fördomar och främlingsfientlighet. Springare har också formulerat sig om mediedebatten på ett sätt som väckt anstöt, då han på sin Facebooksida skrev att han ville "förinta alla de vänsterextrema journalister som förpestar debatten med sina abnorma agendor". 

Vi lever i en tid där gränslinjen mellan det offentliga och det privata genom den kommunikationsteknologiska utvecklingen ställs inför nya utmaningar. Peter Springare-affären inrymmer åtminstone tre delproblematiker.

För det första: Bröt Peter Springare mot lagen? Det är en sak för rättsväsendet att ta ställning till.

För det andra: Var det lämpligt av Peter Springare att uttala sig på det sätt som han gjorde? Polisen har en objektivitetsplikt som innebär, vad jag kan förstå, att personliga värderingar inte ska ligga till grund för myndighetsutövningen. Urholkar Peter Springares uttalanden trovärdigheten i hans förmåga att som polis efterleva objektivitetsprincipen i till exempel våldtäktsfall? Och hur påverkas förtroendet för polisen i allmänhet av Peter Springares uttalanden?

För det tredje: Framträdde Peter Springare som privatperson och inte som polis - och vad gör det i så fall för skillnad? Peter Springare anför själv att han uttalade sig utifrån "privata slutsatser" och därmed inte var bunden av polisens objektivitetsplikt. 

Det finns inga enkla svar på dessa frågor. Men förutsättningen för att vi ska få svar är att frågorna faktiskt ställs. Därför välkomnar jag polisledningens agerande.

6 kommentarer:

Jan Holm sa...

Det kan ju aldrig vara ett lagbrott att säga sanningen, inte ens i Sverige.
Om det inte skulle vara sant, så kan ju regeringen tillåta att det tas fram ny statistik på området som säger något annat, fast det tycks ju inte ligga i sossarnas intresse.
Medias strategi att tona ner alla gruppvåldtäkter, gör snarast folk misstänksamma och att påstå att de inte skulle ha något samband med massinvandringen, är inte bara att köra huvudet i sanden, utan även en skymf mot alla som drabbats.
Sen tycker jag att polisens resurser borde gå till att ta tag i gärningsmännen bakom våldtäkterna och inte till att sätta dit den som pekar ut dem.
Vad gäller Peter Springares objektivitetsplikt, så verkar ju inte denna ha gällt för den förre polischefen och politruken Eliasson, med sina kommentarer om SD.

Anonym sa...

"Den inställningen är en bra grund för att stärka allmänhetens förtroende för polisen."

Det enda som kan stärka allmänhetens förtroende för polisen är att polisen löser fler brott, samt börjar synas på gator och torg. Allt annat är irrelevant.

Anonym sa...

Bra om klarhet kan skapas. Absolut! Hur många anmälda gruppvåldtäkter redan för 20 år sen?
Hur många anmälda våldtäkter totalt då som idag? Hur många har polisen tid att ta itu med?
Enligt vad som kommit fram läggs dessa rapporter på hög eftersom polisen är för upptagen med andra brott.

Anonym sa...

Vet inte exakt hur Springare uttryck sig....Det handlar väl ändå i slutänden om att minska, helst eliminera gruppvåldtäkter. Det kan säkert inte uteslutas att en del gruppvåldtäkter importerats, även om de inte ökat de senaste 20 åren. Det intressanta är förmodligen inte etnicitet el religion, eller kultur ( det kan kanske möjligen sociologer ägna sig åt att spekulera om) utan mera om invandringen har spätt på gruppvåkdtäkterna. Låter ganska ofarligt att göra tycker jag...

Kjell Eriksson

Anonym sa...

Springare är nog bara något så enkelt som en rätt vanlig människa, som rätt eller fel, är lite mer av den typen som Generalmajor Brännström, som gillar att beskriva saker och ting från ett annat perspektiv än det mest önskvärda. Alltså att Eliasson fick klä skott för polisen, var ju inte heller rättvist. Visst var han en politiskt tillsatt tjänsteman, som var mer politiker än polis, men det var trots allt inte Eliassons reform utan Asks. Sannolikt förankrad, men ändå. Det fanns trots allt vissa varningsflaggor, vad som händer när man inte reformerar försiktigt, utan slår samman alla självständiga Länspolismyndighter med regional förankring till en enda centralt styrd myndighet under en enda person. (En reform man införde inom Militärväsendet också, dvs från en regional organisation med självständiga beslutshavare, så blev allt lagt under ett enda centralkommando. Då ökar rimligtvis närheten för högsta hönset att vara till lags för beställaren, dvs regeringen. Samtidigt som hela omorganisationen var feltänkt, man trodde sig spara pengar och kunna effektivisera, men missa alla baksidor, dvs att accepterade eller populära chefer inte längre passade in i den nya strömlinjeformade budgetstyrda korrekta linjeorganisationen, varpå verksamheten på verkstadsgolvet, där buset och samhällets mindre önskvärda betingelser befinner sig, fick ännu sämre förutsättningar än de redan hade. Inte minst förlorade alla i sämre bemedlade grupper, som miste statens beskydd, och sedan tappade väl var annan kommun sin polisstation. Grattis, till politiken, hur tänkte man där i Alliansregeringen, det är bara att hoppas att S och Alliansen i denna fråga kommer överens och löser uppgiften bättre inför 2018 - 2022. Annars väntar nog Göta Petter runt hörnet. Springare är alltså inte ett problem, utan ett symptom, på ett litet större problem högre upp. S.W

Anonym sa...

Jag har inte lyckats hitta den rapport från BRÅ som Ulf hänvisar till. Men framåt sommaren lär Ann Heberlein komma med en rapport där hon med hjälp av jurist och statistiker har gått igenom alla domar i ämnet sedan 2012. Jag hoppas den inte blir samma överraskning som drabbat den flitigt citerade Jerzy Sarnecki som jag läste om i senaste numret av den utmärkta tidskriften Forskning och Framsteg. Jag citerar: ""Läget är jävligt allvarligt.”
Orden är Jerzy Sarneckis, och han syftar på det ökande dödliga våldet och skjutandet i Sverige. Jerzy Sarnecki, professor i allmän kriminologi vid Stockholms universitet, är inte känd för att vara alarmistisk när det gäller brottslighet – tvärtom. Men nu är han bekymrad.
– Detta har tagit oss och polisen med total överraskning, fortsätter han. Det tar tid att lära sig att bekämpa detta. Det kräver gigantiska resurser. Och det ser faktiskt väldigt illa ut just nu."
Klas Bengtsson