2017-08-01

"Hårdare tag"-retoriken lever vidare. Nu vill M kunna sätta människor utan giltiga papper i fängelse

Det går en repressiv våg genom svensk politik. Under den populistiska högervinden är det "hårdare tag" som prioriteras. För ett par månader sedan stod partiföreträdare i kö för att ansluta sig till förslaget om att sätta fotboja på asylsökande som fått avslag på sina asylansökningar. I dag är det Moderaterna som vill kunna sätta människor i fängelse om de uppehåller sig i Sverige utan tillstånd. Partiets migrationspolitiska talesperson Johan Forssell skriver i Svenska Dagbladet att människor som gör sig skyldiga till "olovlig vistelse" i landet ska kunna dömas till fängelse.

I svallvågorna efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm formulerade sig framträdande politiker på ett sätt som riskerar att stigmatisera människor som redan lever i en utsatt situation. Särskilt oroväckande var antydningarna om att människor som fått avslag på sina asylansökningar skulle vara potentiella terrorister. Om man inte får vara i Sverige ska man avvisas. Om det hade fungerat som det ska hade 39-åringen inte varit på Drottninggatan i fredags, skrev till exempel moderatledaren Anna Kinberg Batra på twitter några dagar efter terrordådet. Även Stefan Löfven formulerade sig på ett sätt som indirekt knöt terrordådet till människor som fått avslag på sina asylansökningar.

Ja, det är viktigt att vi motverkar uppkomsten av parallellsamhällen i Sverige. Men den som tror att fängelsestraff för människor som gått under jorden för att slippa utvisas är ett bra medel lär nog bli besvikna. I stället är det viktigt att samhället avsätter resurser för att hjälpa människor som fått ett utvisningsbeslut, vars uppehållstillstånd har löpt ut eller återkallats och människor som aldrig har sökt uppehållstillstånd till ett anständigt liv under den tid de befinner sig i Sverige. Att sätta dessa människor i fängelse lär knappast motverka uppkomsten av parallellsamhällen.

Vi får väl se om det blir samma kapplöpning om att ansluta sig till Moderaternas förslag denna gång som det blev när förslaget om fotboja för asylsökande som fått avslag på sina ansökningar lanserades. Jag hoppas att Socialdemokraterna förmår stå emot. Säker är jag inte.

8 kommentarer:

Orion77 sa...

Kanske räknar man inom Moderaterna nu på allvar med att största parti efter valet 2018 blir SD. Och då vill man hålla sig väl till boks med den blivande husse på den "borgerliga" sidan. Och man tror att det redan är bråttom att visa att man har fattat galoppen.

Jan Holm sa...

För att motverka uppkomsten av parallellsamhällen, så måste det helt klart sättas in kraftfulla åtgärder.
Det kan inte vara acceptabelt, att den som får ett asylavslag, går under jorden och poppar upp efter fyra år med en ny ansökan och under tiden ska ha rätt till div sociala förmåner.
Om signalpolitiken är att det är bättre att uppehålla sig illegalt i Sverige, än var folk kommer ifrån, så kommer detta leda till allt större problem med ökad kriminalitet som följd och ett parallellsamhälle som blir betydligt mer omfattande, än det är idag.

Anonym sa...

Varför skulle parallellsamhällen och illegala invandrare leda till ökad kriminalitet?
Faktum är ju att den anmälda kriminaliteten aldrig ökat så mycket i vårt land som på sextiotalet, ett årtionde som knappast kan sägas ha präglats av parallellsamhällen eller illegala invandring i dagens mening.

Jan Holm sa...

Anonym 4:44 em

Hur menar du att de skulle kunna försörja sig på laglig väg`?

Anonym sa...

Hjälp till ett anständigt liv så länge de befinner sig i Sverige, säger du. Efter miljonkostnader och asylutredningar ska det vara valfritt att lämna landet? Jag lägger hellre skattepengar på svenska pensionärer som inte har råd att gå till tandläkaren, det vore anständigt.

Birgitta Elfström, humanjurist sa...


Fotboja skulle inte hjälpa alla statslösa palestinska flyktingar från Syrien som fått utvisningsbeslut till Förenade Arabemiraten eftersom detta land inte tar emot dem då de inte har ett hemlandspass. Men detta blundar både Migrationsverket och domstolarna för och uppmanar dem att hitta ett jobb där. Men fortfarande har de inget hemlandspass. Palestinierna befinner sig i en limbosituation och ingen fotboja skulle hjälpa utan bara sunt förnuft och lite humanpolitik.

Anonym sa...

Uppenbarligen är det inte något problem för dessa individer att försörja sig på laglig väg. Om det inte gick så skulle vi se en explosionsartad ökning av brottsligheten men någon sådan utveckling går inte att upptäcka.

Faktum är ju att Brås nationella trygghetsundersökning (NTU) visar att andelen svenskar som utsatts för brott har minskat under perioden 2005-2015. Om illegal invandring och parallellsamhällen gav upphov till en markant ökad brottslighet så borde den brottsligheten på något sätt kunna påvisas. Men den markanta ökningen går varken at finna i statistiken över anmälda brott eller i trygghetsundersökningar.

Jan Wiklund sa...

För övrigt har det ju just blåst upp en storm mot Migrationsverkets utvisningar - en storm som för en gångs skull näringslivet ligger bakom. För det råkar röra sig om högkompetenta människor som sagda näringsliv har plockat hit.

Olika regler för olika människor, och det som passar för den ena passar inte för den andra. För inte vill väl moderaterna sätta dem också i fängelse tills de kastas ut?