2017-04-23

Rafflande presidentval i Frankrike


Uppdaterat söndag kl 22.00.

Först ett grattis till de franska opinionsinstituten, som tycks ha gjort ett gott arbete i att kartlägga väljaropinionen. Valresultatet blev i linje med deras undersökningsresultat.

Tre korta reflektioner:

1.) I praktiken torde det nu vara klart att Emmanuel Macron blir Frankrikes näste president. Hittills har åtminstone socialisten Benoît Hamon och högerledaren François Fillon uppmanat sina väljare att rösta på Macron i andra valomgången. Macron lär kanske inte vinna över Marine Le Pen med samma stora marginal som gaullisten Jacques Chirac besegrade Marine Le Pens pappa Jean-Marie Le Pen år 2002 (82 procent mot 18 procent). Men det finns idag ingenting som tyder på att Marine Le Pen skulle kunna besegra Emmanuel Macron.

2.) Parlamentsvalen i Frankrike i mitten av juni blir mycket intressanta. Emmanuel Macron har ju inget traditionellt politiskt parti att luta sig mot - han lämnade socialistpartiet hösten 2016 för att kunna kandidera som oberoende kandidat. Hans nybildade politiska rörelse En Marche behöver stampa fram kandidater och bygga koalitioner för att ge Macron en stabil plattform i det franska parlamentet. Ingen vet i dag hur det kommer att gå.

3.) Socialistpartiet och Benoît Hamon gjorde ett katastrofval och fick inte mer än drygt sex procent av rösterna. Det är bara några månader sedan som Socialdemokraterna i Nederländerna gjorde ett motsvarande katastrofval. Men hur illa var det franska valresultatet egentligen för vänstern? Emmanuel Macron var medlem av socialistpartiet så sent som i augusti 2016. Om vi summerar Marcon, Hamon och vänstermannen Melénchon kommer vi upp i 50 procent. Till det kan vi möjligen lägga ytterligare någon mindre rödgrön kandidat. Valet i Frankrike i kväll var inte ett högerval. Därmed inte sagt att det var ett vänsterval heller.


*



Strax stänger vallokalerna i Frankrike. Samstämmiga opinionsundersökningar påstår att Nationella Frontens Marine Le Pen och mittenkandidaten Emmanuel Macron kommer att gå vidare till andra omgången, tätt följda av den skandalomsusade högerkandidaten François Fillon och vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon. Socialistpartiets kandidat Benoît Hamon är redan avhängd, på rekordlåga 8 procent i opinionsmätningarna.


Även om Marine Le Pen går till andra omgången bedöms hon där inte ha någon chans mot någon av de andra kandidaterna. Men osvuret är alltid bäst. Om Marine Le Pen till exempel ställs mot Jean-Luc Mélenchon får åtminstone jag en obehaglig känsla i maggropen över hur det skulle sluta. Skulle Marine Le Pen däremot inte gå vidare till andra omgången är det ett stort nederlag inte bara för henne och Nationella Fronten, utan för hela den nationalkonservativa rörelsen i Europa.

Det som gör mig lite orolig inför kvällen är att opinionsinstituten redovisat så oerhört snarlika vecka efter vecka de senaste veckorna. Viktar de sina mätningar mot varandra för att slippa avvika? Eller är den franska väljaropinionen så stabil och opinionsinstituten så skickliga att de redan prickat in valresultatet? Eller - och det är det jag är orolig för - missar opinionsinstituten något viktigt och riskerar därför att underskatta Marine Le Pens stöd i väljaropinionen? Spåren från Brexit och Trumps valseger i USA förskräcker.

Snart vet vi. Jag återkommer med en uppdatering när kvällens resultat börjar klarna. Jag säger som tidigare - Le Pen och Macron går vidare, men gardera med Fillon.

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Om vi summerar Marcon, Hamon och vänstermannen Melénchon kommer vi upp i 50 procent." Jonas Sjöstedt kommenterar: "Jean-Luc Melenchon från den radikala vänstern fick nära tre gånger så många röster som Benoît Hamon från det socialistiska partiet. Vänstern större än S i Frankrike, liksom i Nederländerna, Cypern, Island, Grekland, Irland samt jämnstora i Spanien. Nya tider”. En betydligt mer relevant kommentar än Ulfs. För som jag ser det är det uppenbart att högersocialdemokraten eller socialliberalen Macron är en typisk mittenpolitiker som inte kan räknas till den traditionella vänstern. Och högern (Fillon och le Pen) fick faktiskt 42% jämfört med den egentliga vänsterns 26%. Inte så muntert, Ulf, men en mer korrekt jämförelse. Jag tycker det är oroande att populisterna le Pen och Mélenchon fick hela 42% av rösterna. Bådas politik skulle vara förödande för franska folket, om än av olika slag. Det är en varningssignal till den elit som påstår att den inte finns. (Kommer av någon anledning att tänka på Löfvens uttalande i Financial Times i april 2016 där han uttrycker frustration över allmänhetens negativa bild av utvecklingen i Sverige som han kallar surrealistisk. I år ställer han in sin medverkan i Almedalen för att fånga upp den surrealistiska oron bland folket. Så kan det gå apropå populism.) Och slutligen ett lästips till den elit som inte finns:
http://kvartal.se/artiklar/eliten-som-forsvann
Med förhoppning att ni hittar er igen
Klas Bngtsson

Anonym sa...

Melanchon är vänsterpopulist lika mycket som Le Pen är högerpopulist. Därmed fick de extrema populisterna tillsammans ca 42% av rösterna. Detta är det väsentliga i valresultatet.