Moderaternas ras i opinionen fortsätter. I alla fall om vi får tro den senaste mätningen från Demoskop. I mätningen får Moderaterna 16.6 procent, vilket är partiets sämsta resultat sedan maj 2003. Centerpartet fortsätter däremot att öka, och med sina 12.1 procent ligger partiet nu bara fyra och en halv procentenheter efter Moderaterna. Det är i högsta grad oklart vem som blir alliansens oppositionsledare i valrörelsen 2018, Anna Kinberg Batra (om hon sitter kvar) eller Annie Lööf.
Resultatet innebär att Moderaterna i Demoskops mätningar på bara åtta veckor tappat en tredjedel av sina väljare. Ett sådant opinionsras är unikt för ett stort parti i modern svensk politisk historia.
Moderaternas opinionsras hänger samman med partiets beslut i januari att öppna dörren för samarbete med Sverigedemokraterna, ett parti med rötter i nazismen. Beslutet har vid sidan av opinionsraset också lett till storgräl inom och öppet splittrat alliansen. Anna Kinberg Batra har således inte bara skjutit sig i foten, utan snarare skjutit sig i båda fötterna.
Det är 18 månader kvar till valet, och visst finns det tid för återhämtning för partiet. Men hur ska partiet gå till väga? Det är nu - när mandatperioden har gått in på andra halvan och valrörelsen börjar skymtas vid horisonten - som grunden till valseger ska läggas. Ska partiet trots opinionsraset hålla fast vid sin linje att öppna för samarbete med Sverigedemokraterna? Eller ska partiet svänga igen och tillstå att beslutet att släppa in Sverigedemokraterna i den politiska värmen var ett missgrepp? Inget av dessa båda alternativ känns som ett vinnargrepp. Det är svårt att återta ett förlorat momentum.
Och kommer Anna Kinberg Batra att kunna sitta kvar som partiledare? Få bedömare tror att Moderaternas kris är en partiledarfråga, och det finns ingen självklar ersättare. Problemen sitter djupare än partiledarfrågan.
Men i Svenska Dagbladet beskriver Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé partiets bekymmer som ett kommunikationsproblem och återupprepar mantrat "vi behöver vara tydliga". Det låter inte som en bra utgångspunkt för en seriös självkritik.
3 kommentarer:
Moderaternas trovärdighetsproblem beror på mycket annat än öppningen mot SD. Det primära är att samma personer som bäddade för flyktingkrisen 2015 nu har gjort helt om. Och Kinberg Batra har ju aldrig varit en röstmagnet. Att centern är vinnaren lär bero på att de Reinfeldttrogna attraheras av partiets migrationspolitik och Annie Lööfs vision om ett framtida Sverige med 30 miljoner invånare. Samtidigt behandlas centern och i synnerhet Annie Lööf som miljöpartiet på den tid det begav sig, dvs utan någon egentlig kritisk granskning. Jämför Lördagsintervjun när Lööf intervjuades av Sarinen med intervjun med S partisekreterare som intervjuades av Huitfeldt lördagen efter. Lööf kom undan med att svara med sedvanlig politisk retorik utan att konfronteras med besvärande fakta. Det gjorde däremot Lena Rådström Baastad och resultatet blev förödande. Sällan har jag hört en ledande politiker bli så avklädd när den politiska retoriken gång på gång kraschade mot fakta. Men Annie Lööfs tid kommer nog också. Huitfeldt är en av radions skickligaste journalister. En annan är Thomas Ramberg som skrivit en av de få läsvärda analyser om oförenligheten i Lööfs ståndpunkter: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6649176
Det finns åtminstone två sätt att bedriva politik. Det positiva "kampanjandet" är att framför allt framhålla sin egen politik. Det negativa kampanjandet är att koncentrera sig på motståndarnas "uselhet". Jag roade mig med att räkna etiketterna på socialdemokraten Ulfs blogginlägg 2017. Socialdemokraterna förekom vid 2 tillfällen. Sverigedemokraterna vid 12. Moderaterna vid 11.
Kan det vara ett resultat av brist på egna konkreta förslag till att lösa Sveriges "utmaningar"?
undrar
Klas Bengtsson
PS
Skrev om bristen på kritisk analys av centerns politik och hänvisade till Tomas Ramberg som ett undantag. Här kommer ytterligare en, författad av PM Nilsson. Är det detta parti som ska bilda regering med s, l och mp efter valet?
http://www.di.se/opinion/pm-nilson-cs-tydliga-otydlighet/
DS
Klas Bengtsson
Svar till Klas Bengtsson: Mycket kloka ord. AKBs felsatsning är sannolikt irreparabel. Den fortsatta färden för M kan nu bara gå utför, om man inte lyckas övertala Mikael Odenberg att överta spakarna.
Skicka en kommentar