2016-11-20

Ingen Trump-effekt i svensk opinion

Nej, det finns ännu inga tecken på någon Trump-effekt i den svenska väljaropinionen. I söndagens Sifo får Sverigedemokraterna 15.8 procent, mot 16.8 procent föregående månad. Vem vet, kanske kan Trumps framgångar i USA i stället tjäna som en tankeställare. Trump är inte en seriefigur som man kan rösta på för att lufta sitt missnöje och sedan gå vidare, han är faktiskt på riktigt.

Trots all politisk turbulens präglas den svenska väljaropinionen av stabilitet. Det är fortsatt jämnt mellan blocken, de rödgröna partierna får 39.4 procent, mot allianspartiernas 41.8.

Moderaterna får 23.1 procent mot 25.0 föregående månad, och partiet har svårt att i lyfta sig över sitt svaga valresultat från 2014. Skandalen med att partiets digitale kommunikatör Delmon Haffo kallade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för hora lär kanske inte sätta några djupare spår i opinionen, men händelsen har skadat bilden av partiet. Jag tror det var Hanne Kjöller som i Godmorgon, världen! i P1 i morse insiktsfullt sa att man uttrycker sig inte som Delmon Haffo gjorde utan att vara trygg i att det går hem bland dem som lyssnar. Och skrattsalvorna från dem som befann sig kring Delmon Haffo i rummet visade ju dessvärre att hans "skämt" gick hem. Moderaterna är ett parti med problem.

Centerpartiet fick 8.7 procent i Sifo-undersökningen. Det är partiets bästa resultat i Sifo på 20 år.

Socialdemokraterna fick 27.5 procent, mot 25.9 i föregående mätning. Det samlade opinionsläget ger än så länge partiet arbetsro inför valet 2018. Ekonomin är god. Arbetslösheten minskar, tillväxten är hög, byggandet av bostäder har kommit igång. Allianspartierna har hittills misslyckats med att utnyttja regeringens svåra parlamentariska läge till att själva rycka ifrån i opinionen.

*
Avslutningsvis vill jag säga att Hamilton-ensemblen på Broadway genomförde en stark och värdig manifestation i samband med att blivande vicepresident Mike Pence gästade teatern. Ju mer de traditionella partierna förlorar banden till sina väljare, desto starkare blir potentialen för denna typ av manifestationer. Jag tror vi kan få se mer av dem i framtiden.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Var Pence på teatern i egenskap av vice president - elect?
Inte som privatperson? Har han öht rätt att besöka teatern
som privatperson enligt ensemblens mening? Tillsammans med buropen
blev uppläxningen av Pence en obehaglig historia. Rätt av Trump att
begära en ursäkt. /AN

Anonym sa...

Såvitt jag förstår ligger alla förändringarna inom felmarginalen. Undersökningen stämmer i stort överens med andra med t ex Aftonbladets men med ett undantag. SD får där över 20% på bekostnad av s och m. Och de web-baserade undersökningarna har ju hittills varit mest träffande när det gäller SD. Som socialdemokrat skulle jag inte känt någon större arbetsro inför nästa val.
Verkligheten kan ses på olika sätt.
"Ekonomin är god" - staten lånar trots högkonjunktur.
"Tillväxten är hög" - ökningen av BNP per capita ligger klart under 10-årssnittet.
"Arbetslösheten minskar" - för inrikes födda men ökar och är 22%! för utrikes födda.
Som tur är för s har Magdalena Andersson större krisinsikt. I Almedalen lyfte hon särskilt fram en god och allmän skola och en strikt reglerad invandring som prioriterade områden. Idag antar jag att hon åtminstone skulle kompletterat med fungerande polis(chefer).
Jag förstår att s vill utnyttja Haffos m fl övertramp och håller med om att det är mer än ett individuellt problem. Men jag skulle uppskatta om Ulf också agiterade för renhållning på vänstersidan, t ex när den största s¨ledarsidan, Aftonbladets - jämför fyra borgerliga ledarskribenter, PM Nilsson, Anna Dahlberg, Alice Teodorescu och Ivar Arpi med apokalypsens fyra ryttare. Om detta såg jag ingen kommentar från Ulf trots att han som ordförande i Tro och solidaritet måste vara väl bekant med innebörden av förolämpningen.
Klas Bengtsson

Anonym sa...

AN

Ursäkt? Fat chance. Vi ser nu vilka som befinner sig i Hillarys 'basket of deplorables'. Dåliga förlorare.

Jan Holm sa...

Oavsett opinionsmätningar, så blir den stora frågan efter nästa val om Alliansen kommer att behöva ta makten med hjälp av stöd från SD, eller de på nytt kommer att överlåta den till Löfven och MP.
Sossarnas försök att demonisera SD, kommer knappast att få Alliansen att avstå makten i ett läge där Alliansens väljare kräver ett maktskifte.