2016-08-20

Vad jag skulle vilja att Stefan Löfven säger i sommartal

I morgon söndag kl 14.00 håller statsminister Stefan Löfven sitt sommartal i Vasaparken i Stockholm. Här är tre teman som jag hoppas får en bärande position i hans tal.

Vänster och höger. Det är viktigt att Stefan Löfven förmår gestalta den ideologiska och sakpolitiska konflikt som finns mellan vänster och höger i svensk politik. Valet 2018 får inte reduceras till en fråga om regeringsduglighet eller till ett svenskt mästerskap för revisorer. Politik handlar om värdekonflikter och fördelningskonflikter. Synliggör dessa, och gör det på ett sätt som lyfter fram arbetarrörelsens grundläggande värderingar om frihet, jämlikhet och solidaritet. Moderaterna är Socialdemokraternas politiska huvudmotståndare. Visa det.

Solidaritet. Antalet flyktingar i världen har inte minskat, men Sverige har i praktiken stängt sina gränser. Ytterst få asylsökande människor kommer i dag till Sverige. En socialdemokrati som på allvar vill leva upp till sina grundvärderingar kan inte ligga på EU:s lägstanivå när det gäller flyktingmottagning och anhöriginvandring. "Mitt Europa bygger inte murar", sa Stefan Löfven i sitt tal på Medborgarplatsen i Stockholm för ett knappt år sedan. Han får gärna säga något motsvarande i morgon - och leva upp till den utfästelsen.

Hopp. Det är viktigt att visa respekt för människors oro, och det saknas sannerligen inte samhällsproblem. Men Sverige håller inte på att falla samman. Tvärtom. Arbetslösheten minskar, BNP växer, bostadsbyggandet ökar. Vi lever i ett av världens allra bästa länder. Vore roligt om Stefan Löfven kunde hänvisa till liberalen Johan Norbergs läsvärda artikel i tidskriften Spectator där Norberg visar på att Jorden aldrig varit en bättre plats att leva på än i dag. (Johan Norberg återger bl a citatet: We have fallen upon evil times, politics is corrupt and the social fabric is fraying. Vem som sagt det? Oklart. Men orden hittades inskriva på en sten i ett museum i Istanbul. De är daterade till 3 800 f Kr. Inget nytt under solen.)


Därutöver får Stefan Löfven gärna markera att den rödgröna regeringen inte kommer att införa ett tiggeriförbud. Jag blev väldigt förvånad när ledande socialdemokrater tidigare i veckan väckte denna tanke. Socialdemokraterna behöver en politisk dagordning som skapar en konflikt med Moderaterna. Ett tiggeriförbud omfamnas endast av Moderaterna och av Sverigedemokraterna, visar på splittring i den rödgröna regeringen och även inom Socialdemokraterna.

Om någon tvekar i frågan om vad jag tycker om tiggeriförbud så läs gärna här och här. Eller söndagens gammaltestamentliga text som är hämtad ur 5 Mos. 15:11: Det kommer aldrig att saknas fattiga i landet. Därför ger jag dig denna befallning: Öppna handen för din broder, för den fattige och nödlidande i ditt land.

4 kommentarer:

Unknown sa...

Jag är så oerhört glad att det äntligen hörs motröster till den hemska politik och det fruktansvärda sätt våra politiker talar om, och behandlar sina medmänniskor och det samhälle de är valda att förvaltaTack!
Magdalena Runeson

Anonym sa...

Smit inte undan för lätt bara, människor ska inte behöva tigga. Att se kvinnor sitta på arslet vintertid och tigga är för mycket för de flesta. Fundera istället på vad som kan göra för att avskaffa motivet/behovet. Tiggeri ska inte beöva i ett rikt land som Sverige (om det nu är så rikt som påstås) Hur svårt ska det vara, vi betalar världens högsta skatter, och kan förvänta oss att politiken ska använda dessa med förnuft. att se till att ingen behöver tigga borde vara prio ett, och tipset är alltså till professorna själv, är man politier på vänsterkanten borde man vilja göra ngt åt saken (inte legitmimerra) och vore man en snöd cynisk marknadsekonmisk kapitalist, borde man vilja överföra ansvaret för försörjning till marknaden, dvs till individen, som i USA med sina låga skatter och grasserande välgörenhetsgalor. Nä, det finns många nyanser av detta, förja med att ställa frågan om vi i Sverige vill ha tiggeri på allmönna platser, om inte, eftersom ingen svensk vill se armmod, och vi är berädda att omfördela till de som har det sämst, så borde inte fenomenet förekomma. kan det vara så att våra egna politiker smiter från stt sociala ansvar, och helt enkelt enligt nnyordning, anser att försörjningsansvaret för de fattigast, ska ligga på vanliga människor som går och handlar, för inte går en vanlig partiledare och handlar vintertid och stövlar över problemet, hur skulle det se ut, om de blev fångade på bild.

Tips nästa år i Almmedalen för en vaken journalist, inte en enda tiggare inanför borgen (ringmuren, dör eliten höll till, tiggarna passade inte in, och frågan är hur politiken kunde lösa frågan på den egna spelplanen, sedan kan man fundera lite på dubbelmoral, skenhelighet och signalpolitik. S.W

Anonym sa...


Nä, lösningen är att t bort incitametet att tigga, och se till att inte snöda näringsidkare, dvs organiserad brottslighet, kan utnyttja människors utsatthet, det är det som gör oss vanliga medborgare som handlar varje dag och lagar vår egen mat, lite konfunderade. Vad i hela friden tänker politiken med, arslet? Människor är inte helt bakom flötet, använd klassisk s-retorik,

"vi hatar tiggeriet" deg är ju just det obehagliga maktperspektiv som gjorde rörelsen framgångsrik, inte ville vara slav på någon annans välvilja, pga av att födas fattig, och nu verkar det som att rollerna skiftat, moderaterna och sd vill få bukt med oskicket (inte att tigga) utan att det får förekomma, med s vänsterflygel och mp trumpetar ut att det ska sanktioneras, lösningen på detta är v, frågan kan bara angripas från vänster, klart som fasiken att tiggeri inte ska få förekomma, det är en skam på det röda baneret.
(och texten är inte ens ironisk, det är det som är så ironiskt, och detta berör Hinnfors i Berlinske på ett begåvat sätt, varför är ingen intresserad hemmavid?

Mödrar ska vara med sina barn, inte överge dem för att sitta utanför Konsum/Ica och säga "hej hej" - I var enda ort i hela Sverige, en på varje plats, med kirurgisk precition, nä sluta använda valtaktiska förklaringsmodeller, och använd den berömda värdegrunden, det är helt grundläggande att ingen ska tigga i Sverige, lika grundläggande som att ingen ska behöva begå brott eller sälja sin kropp eller sina barn, för att försörja sig, då har nyliberalerna vunnit, och frågan är om de ine redan gjort det, mot bakgrund av vänsterns vilsenhet, det är ju fan ingen stake eller ryggrad ens i frågor om den yttersta fattigdomen. Endera en målkonflikt inget vill ta i, eller så är det bara feghet och ynkedom.

1. Betala så att de slipper tigga, dvs betala mat och uppehälle där de är folkbokförda.
2. Förbjud tiggeriet,
3. acceptera nyordningen med politisk sanktion för tiggeri, och fundera på vart vi är på väg? Någon rödhårig leende rödhårig yrhätta på nästa välgörenhetsgala på Sturecompaniet med Federlay som dörrpointer i sällskap av Ursula och alla sponsorer, alla vältrar sig i godtycklig godhet, tom Aftonbladet skulle få svårt att bedriva kritisk journalistik.
S.W

Anonym sa...

Nä Sveriges Riksdag kan inte förbjuda fattigdom, tyvärr inte heller dubbelmoral och skenhelighet i kammardebatten, men vi kan kräva hederlig argumentering och att våra folkvalda slutar ducka, :(annars röstar vi bort dem), vi kan däremot förbjuda att arma människor blir utnyttjas för snöd vinnings skull eller utnyttjas av cynisk politik som inte vill ställa rätt sorts frågor och därmed saknar svar, varpå de förringar/relativiserar problemet och bakvägen vill slippa beslut, dvs de ställer fel frågor och debatterar sedan fel sak, inget direkt nytt på den manipulativa arenan.

Att komma till rätta med samma elände som florerade under laisse-fair-tiden som i sin tur skapade revolutionsincitmanet, varpå rösträtt infördes, för män 1909 (tänk februarirevolutionen) och för kvinnor 1917 (beslutet) dvs samtida med oktoberrevolutionen, var ju frågan för både socialdemokraterna och liberalerna (när de var stora)

Nu kocketerar politiken, blundar och påstår indirekt att vi måste acceptera tiggeriet, fy bubblan fasiken, aldrig, när politiken dessutom blundar för att det är organiserat och att fattiga människor utnyttjas börjar man undra när det är dags för Oliwer Twist II. Fattiga människor görs till medel och inte mål, (osmakligt när kvinnor sedvanligt utnyttjas och reduceras till principer om lagstiftning. Vilket snömos, lös problemet, annars löser problemet själva problemet, en annan väg. Revolutionernas tidsålder är här och resan har nog bara startat i förorten, fattiga människor i händerna på kriminella, som var fallet med nationalsocialisterna är ingen vidare bra grund för ett demokratiskt statsskick. öppna ögonen, läs på om Weimar.

Att fokusera på rätt sak är grunden.
Ingen ska tigga i det offentliga rummet
Det allmänna ska lösa problem för kvinnor som har barn som de måste försörja, mammor ska vara med sina barn, inte sitta och tigga utanför Konsum, framför allt inte flickor under 18 år.

Kan vi göra något åt saken, och om det går, vill vi då detta? (att göra något åt rotorsaken, så att själva drivkraften försvinner, för ingen vill tigga om det finns alternativ.

Om det nu ska finnas någon mening med politiker som inte är nyliberaler och tror på marknadslösningar, dessa fattiga kvinnor befinner sig på marken, på en marknad med människohandel, där välfärden gäller vissa, och så sanktionerar vi ett parallellsamhälle, som existerar på samma marknadsplats som väljarnas vardag, långt under den ideala himmel somliga befinner sig i, alltså Marknadsmecka.

Ardalen fick Svarte Petter, grovjobbet, och är moralisk hjälte, att peka finger utan lösning är helt enkelt ett tecken på:
i) dumsnällhet
ii) feghet
iii) uraktlåtenhet (inkompetens)
iv) elitbubbla
v) krass snödhet.
S.W