2016-01-26

Smyckeslagen antagen - nu kan danska poliser beslagta asylsökandes smycken

I dag antog danska Folketinget den så kallade smyckeslagen, vilken ger polisen rätt att beslagta kontanter och värdesaker som guld och smycken från asylsökande människor som söker skydd i Danmark. Beslutet är en skam och utgör ytterligare ett oroande tecken på hur vindarna blåser i dagens Europa. Mina tankar går osökt till en artikel i DN i början av året, där en polisman på Hovedbangården i Köpenhamn konstaterade att han som polis alltid gör vad han är tillsagd: – Om de så säger att vi ska dra ut guldplomberna på flyktingar så gör jag det. Som polis kan jag inte ha någon åsikt, utan följer bara vad lagen säger.

Jag har alltid tyckt om att vara i Danmark. Sannolikt är jag präglad av ljusa minnen från barn- och ungdomsår, med familjeresor med tåg och hotellövernattningar till Köpenhamn och Tivoli samt tonårstidens "turande" på färjorna mellan Helsingborg och Helsingör. I Danmark finns en - måhända skenbar - chosefrihet och antiauktoritär inställning som jag uppskattar djupt. Därför är det med stor sorg jag iakttar utvecklingen i Danmark och konstaterar att även de danska socialdemokraterna ställt upp bakom smyckeslagen.


I Sverige har hysterin gått så långt att etablerade opinionsbildare vårdslöst är beredda att sätta rättssäkerheten ur spel. Så skriver till exempel Svenska Dagbladet i dag på ledarplats i papperstidningen att Den som begår grova brott i Sverige bör utvisas, oavsett situationen i hemlandet. Ledarsidan var alltså beredd att utvisa brottslingar till död och tortyr, med motiveringen att Det svenska rättsssystemet är utformat för en annan, fredligare tid och behöver uppdateras.


Men som juristen Viktor Banke skriver i Metro så gäller rättsstaten inte bara när det är vackert väder, tvärtom, det är i kristider den blir extra viktig: Vi följer ju rättsstatliga principer, även när det tar emot.

Svenska Dagbladet har i sin digitala edition ändrat i texten, med motiveringen att "det var för kort formulerat". Det är bra att Svenska Dagbladet har ändrat i texten. Men det hade varit bättre om man kompletterat ändringen med en ursäkt till sina läsare. Det säger dessvärre en del om vår tid att en sådan formulering kan slinka igenom på en borgerlig ledarsida utan att någon på redaktionen reagerar.

8 kommentarer:

Jan Andersen sa...

När ser jag en omtale av andra länder som gör det samma? När ser jag samma kritik av Holland, Schweiz och Tyskland?

http://www.theguardian.com/world/2016/jan/25/netherlands-claimed-500000-from-refugees-cost-of-living

http://m.b.dk/globalt/ogsaa-i-holland-konfiskerer-man-asylsoegeres-vaerdier


Ulf Bjereld​ - hur tror du att försäkringskassan vill reagera om du gick upp och förklarade att du gärna vill ha hjälp till vinterkläder och till att betala hyran i februari för att julen hade varit för dyr?

Vill du bara få stöd utbetalt vid kassa 1, eller vill handläggaren fråga: Du - har du någon pengar på en sparkonto? För om du har det, så får du se till att bruka dom först. Och Rolex'en där på armen, är det en kopia, eller?.

Denna enögd kritik av Danmark medier och politiker verkar vara en svensk nationalsport. Det är precis det samma som när jag läser om antibiotikaförbruk i dansk lantbruk. Åh så förfärligt. Köp inte dansk kött. Och så far svenska förbrukare ut och köper kött från tyska lantbruk som använder dubbelt så mycket!

Jan Andersen sa...

Och vad med Omid här?

http://www.metro.se/nyheter/asylsokande-omid-21-vann-250-000-pa-triss-jag-har-dromt-om-det-har/EVHpaz!NLuGFWvJSyZw/

Nu har han för såvitt boet i Sverige i 3 år, så kanske han inte bor på något asylboende där dom asylsökande får mat, bolig och ett litet belopp till andra förnödenheter. Men om han nu bara hade bott här i 3 månader, vad så? Skall ha då fortfarande få gratis husly, eller är det rimligt att han betalar själv? Att staten drar ett belopp från lottogevinsten? Eller beslagtar hela beloppet och säger att han kan få det resterende belopp utbetalt när hans asylansökning är färdigbehandlad?

Karl Persson sa...

Att de beslagtar värdesaker är tyvärr det minst upprörande med förslaget, enligt Ekot så ska det bland annat bli möjligt att fängsla asylsökande utan misstanke om brott i upp till tre dagar, man inför en mängd andra åtstramningar och begränsningar. "Danmark återinför också ett så kallat integrationspotentialkriterium när man väljer kvotflyktingar."

Det blir alltså så att man beviljar asyl inte efter skyddsbehov utan efter vem som är mest ekonomiskt lönsam. Det förstör hela poängen med asylsystemet. Det är en mörk dag för Danmark.

Värt att notera är också vad DF säger:
"Det är ett bra lagförslag, men det finns behov av mer åtstramningar, sa Dansk Folkepartis Martin Henriksen under debatten i Folketinget."

Det går inte att göra rasisterna nöjda genom att införa mer och mer åtstramningar, de är alltid lika missnöjda, de vill alltid gå ett steg längre. Det är det de lever på. SD pratar om massinvandring vare sig det kommer tusen eller hundratusen flyktingar.

Det speglas väl också lite i S låga opinionssiffror i dagarna, var det någon som trodde att det skulle gå bättre i opinionen när man förhindrar asylsökande att komma hit så hade de fel.

Anonym sa...

Frågan är förstås vad som är alternativet... ? Om jag har råd att betala själv, men ändå inte skall göra det. Då uppstår förstås frågan... Vem skall betala i stället då? Sedan om lagen är optimalt utformad, eller inte, är en annan fråga. Å andra sidan lär det väl, i de flesta fall, ändå bara bli kortsiktiga lösningar. De flestas besparingar över 10000 danska kronor är väl i de flesta fall en snabbt sinande tillgång.
Kjell Eriksson

Orion77 sa...

Folketingets beslut innebär att Danmark förvandlas från demokrati till kleptokrati.

Dessutom, och ännu viktigare, är detta beslut ett ytterligare tecken på att EU går mot sin undergång. Ett antal andra länder i unionen har redan fattat liknande beslut, och de ekonomiska realiteterna (i Grekland, Portugal, Irland, Spanien) kommer att spräcka Euron. Kanske kommer Storbritanniens medborgare snart att bjuda på ett Brexit.

Anonym sa...

Nu andra mätningen där moderaterna drar förbi sossarna i raketfart. Tänk vad enkelt det är, bara att kopiera SD:s invandringspolitik, och kalla det för att ta ansvar. Telemätning som visserligen inte kan mäta SD men förhållandet mellan M och S.

Moderaterna har fattat vad folket vill. Det spår Ulf är inne på, bl a denna artikel, kommer göra många s-riksdagsledarmöter arbetslösa 2018.

Anonym sa...

@Anonym 8:36 fm
Fast det stämmer inte, för M har inte kopierat SDs politik, S däremot har drastiskt minskat möjligheten att söka asyl genom att införa gränskontroller med id-krav, S borde gått upp som en raket i opinionen om det var det S väljarna ville ha. Istället har S brakat ner till rekordlåga nivåer. S straffas för deras otydlighet och för att de inte tar ansvar i flyktingfrågan och står upp för asylrätten. För att de inte är beredda att satsa på välfärden, de gamla och svaga. S måste sluta driva högerpolitik för att få tillbaka väljare som känner sig svikna. Jag tycker man hör det på dem som säger sig rösta på SD, de upplever att andra grupper lämnats i sticket till förmån för invandrare (även om invandrarna är de som är mest utsatta). De är arga på latte-eliten i Stockholm som inte märker hur välfärden försämrats efter 20år av nedskärningar och besparingar.

Anonym sa...

Danskarna gör det otacksamma jobbet, dvs bedriver signalpolitik, så att migranter inte ska välja Danmark, och har vi stängt gränsen, så kommer migranterna ta sig hot via Tyskland. Så man kan tycka vad man vill, globaliseringen av kapital och internet, innebär att det är kraftig tillströmning av unga män till väst, och detta är en enkelt räkneuppgift, det fungerar inte långsiktigt. Nu har flyktingkrisen eskaerat under ett år, efter valet, från en ansträngd situation, och det är bara att exptrapolera, dels vilket samhälle vi vill ha, dels vad vår demokrati ger för utslag på valdagen den 2018, ingen har något mot migration, men 9 av 10 har något mot saker som bevisligen inte fungerar.

Det är därför demokratin är överlägsen, när eliterna isolerar sig i sina egna drömmar, och tappar markkontakt, brukar samhällen fungera sämre, väljarna korrigerar detta, och just nu är det nog många som håller på att vakna upp inom S, för detta insikt har ju funnits sedan i vart fall 20-talet inom arbetarrörelsen, detta med kollektiv i en gemensam värdegrund, tex fackföreningar, som ger individuell nytta, socialliberaler tänker på samma sätt, liksom konservativa. kommunismen och ultraliberalismen är knepigare, eftersom detta förutsätter ett centraldiktat, och då blir kommunitära frågor styrda von oben, och inte som det är tänkt, att alla makt utgår från folket. S.W