2016-01-15

Ilska och sorg kring Kommunals lägenhetsaffärer

Ilskan och ledsenheten trängs om utrymmet när jag tar del av alla turer kring Kommunals hantering av sina lägenheter och konferensanläggningar och sina medlemmars pengar. Varför lär man inte av historien? Varför misslyckas man i vår moderna, transparenta tid att sköta dessa saker på ett professionellt och etiskt tillfredsställande sätt? Det borde också gå att hantera våra ministrars boenden på ett sätt som innebär att den här typen av situationer inte uppstår.

Enligt uppgift har Kommunal tappat 1 400 medlemmar på bara två dagar. Risken finns att det blir fler, och framför allt har Kommunas en brant uppförsbacke när det gäller att rekrytera nya medlemmar den närmaste tiden. Och det i ett läge där fackföreningarna sedan länge har haft bekymmer med medlemstillströmningen.

Ordföranden Annelie Nordström är nu utsatt för en oerhörd press på att avgå. Jag kan inte bedöma i vilken utsträckning hon har haft kännedom om missförhållandena. Men det är alltid en ordförande som bär det yttersta ansvaret för vad som händer inom en organisation. Margot Wallströms påståenden om att Kommunals ledning ljugit för henne gör inte Annelie Nordströms situation enklare.

Kommunal borde tillsätta en extern utredning för att klargöra vad som har hänt och var ansvaret ligger. Eller kanske att LO borde initiera en utredning om de enskilda förbundens regler och praxis när det gäller lägenheter och konferensanläggningar. Det ena behöver inte utesluta det andra.

Svensk politik behöver nu rikta fokus på viktiga politiska sakfrågor som jobb, samhällsinvesteringar, bostäder, utbildning och hållbar utveckling. Kommunals lednings sätt att hantera sina medlemmars intressen och pengar bidrar tyvärr inte till detta.

Uppdaterat 16 januari kl 20.35: Jag tycker överhuvudtaget inte att fackförbund skall hyra ut lägenheter till ministrar. Regeringsledamöternas boenden i Stockholm måste gå att hantera på annat sätt, som garanterar att de inte hamnar i beroendeförhållanden till t ex intresseorganisationer. Jag tycker att det borde införas en generell möjlighet till tjänstebostäder för ministrar som inte bor i Stockholm, på samma sätt som den möjligheten finns för riksdagsledamöter.

Jag kommenterar turerna kring Kommunal för bl a Svenska Dagbladet och för Dagens industri. Medverkade även i SVT Rapport i dag.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Det sista socialdemokraterna behövde nu var ett avslöjande av de excesser som förbundsledningen i LOs största förbund ägnat sig åt. För - till skillnad från vad Ulf tycks tro - spiller det naturligtvis över på partiet. Som gammal facklig "kämpe" beklagar jag att det försvagar fackföreningsrörelsen generellt och LO i synnerhet. Att det förekom ett utbrett supande inom kommunal förr i tiden bevittnade jag många gången, men det betalades ur egen plånbok. Numera tycks höga fackliga företrädares levnadsvanor ha mer gemensamt med börsdirektörernas än med deras medlemmarnas. Självfallet bör Nordström avsättas. En trappa måste sopas uppifrån för att bli ren. Det vet inte minst kommunals lokalvårdare. Det skulle förvåna mig om hon överlever kongressen i maj. Förutom att det skadar S lär SD gnugga händerna. Deras redan starka ställning bland LOs medlemmar förstärks sannolikt ytterligare.
Margot Wallström slåss för sin heder och beskyller kommunal för att ljuga. Har vi en utrikesminister som är så naiv att hon tror att hon får en lägenhet i bostadsbristens Stockholm utan att det drabba någon annan? Det har jag svårt att tro. Rent formellt gick hon inte före i kön eftersom kommunal inte har någon kö. Wallström har tidigare visat exempel på sin dubbelmoral. Under sin tid i Bryssel - som var privatekonomiskt framgångsrik men mindre framgångsrik i sak enligt internationella bedömare - betalade hon inte svensk skatt utan den betydligt lägre EU-skatten. Hon tog sedan jobb hos det dubiösa Postkodlotteriet med motiveringen att hon måste försörja sig. Nu visar det sig att av den hyra på drygt 12 000 kr i månaden som hon betalar belastar bara 200 kr den egna plånboken. Jag tycker det är konstigt att en person med Wallströms ekonomi inte kan skaffa en bostad på den öppna marknaden. Till min förvåning hörde jag idag att enligt Tomas Ramberg, SR, och Göran Ericsson, SvD, är Wallström en populär politiker. Vi umgås uppenbarligen i samma kretsar för de jag känner uttrycker snarare förståelse för Göran Perssons beslut att förpassa henne till Bryssel. Visserligen har jag förstått att hon har Tro och solidaritet i ryggen, men såvitt jag vet inget av MENA-länderna och allra minst Israel. Vinnarna på denna tragedi är förutom SD alliansen och Svenskt näringsliv, tyvärr.
Klas Bengtsson

Anonym sa...

Bra skrivet.

Orion77 sa...

Har Margot Wallström gjort något fel i den aktuella bostadsfrågan? Jag tror inte det. Det är nog precis som hon säger, hon blev erbjuden ett tillfälligt boende och hade väl svårt att få tid att springa runt på visningar.

Varför dras då hennes namn in i skandalen kring Kommunals utsvävningar på Metropol och Marholmen?

Det finns EN organisation som sedan hösten 2014 avskyr, ja hatar, Margot Wallström, kanske mer än någon annan person på vår planet. Och som minsann inte gör någon hemlighet av det. På grund av henne kallade man hem sin ambassadör under en period i höstas, och nu har man till och med portförbjudit henne från inresa till detta land.

Eftersom Wallströms namn via bostadsärendet har blivit sammankopplat med skandalen i Kommunal har man uppenbarligen ansett att det har blivit läge för att skandalisera henne. Detta enligt principen att slå på den som redan ligger. Varför skulle detta annars dyka upp just nu?

Vi bör vara medvetna om att noggrann koll på ledande politiker och andra viktiga personer, och intressanta händelser mm, är någonting som inte bara NSA, HCGQ, FSB och GRU är skickliga på och roade av.

I ett fall som detta kan ett försök att skandalisera en viktig befattningshavare göras gratis och ostraffat. Lyckas skandaliseringen så har man nått sitt mål, vederbörande måste kanske avgå; går skandaliseringen inte hem (det lär den inte göra i detta fall) så är ju ingen skada skedd för den som försökte.

Vad som förvånar mig i denna sak är att såvitt jag har sett, ingen av våra professionella kommentatorer har förstått hur det förhåller sig.

Anonym sa...

Är Margot Wallströms bosättning illegal? Jag tycker inte det. Mark Twain

A-K Roth sa...

Nonsens, Orion. Du tar bara tillfället i akt att gå Wallströms obalanserade ärenden i utrikespolitiken. Wallström påstår att Israel kampanjar emot henne. Samma åsikt sprider du. Men inte förvånande. Israel kritiserar med rätto Wallströms ensidiga och misstänkliggöranden. Jag tycker hon gärna kan se till att polisen i Sverige undersöks av utomsvenska granskare för utomrättsliga avrättningar (Trollhättan t.ex.) eller polisens agerande i Paris, San Bernadino, Indonesien...Alltid ska enbart(!)Israel ifrågasättas och det efter en höst och vinter med otroligt många dödliga terrorattacker.

Synd att MW till synes saknar empati för dem som så regelbundet och under lång tid utsatts för krig och terrorism. Hade hon haft empati hade hon inte bara uttryckt ogillande av våld/terror lite generellt sådär utan att nämna Palestina eller Abbas felagerande, utan hon hade använt sin roll som generös sponrare och nära vän till Palestina och Abbas att få palestinska ledare att stoppa våldet, åtminstone att sluta instigera, belöna och förhärliga dem som begår dessa dåd. Hon hade gjort som hon lovat, att iom erkännandet ta ansvar. Törs hon inte gå ut med ett direkt krav till PM att stoppa det onda de på sin sida gör? Och då har jag inte ens nämnt den judehatande uppviglingen. Men du kommmer inte att förstå.

Varför ska Nordström avgå? Varför inte Wallström? Inget klander av hennes feltramp från Bjereld?

Pär Abrahamsson sa...

"Jag tycker överhuvudtaget inte att fackförbund skall hyra ut lägenheter till ministrar. Regeringsledamöternas boenden i Stockholm måste gå att hantera på annat sätt, som garanterar att de inte hamnar i beroendeförhållanden till t ex intresseorganisationer. Jag tycker att det borde införas en generell möjlighet till tjänstebostäder för ministrar som inte bor i Stockholm, på samma sätt som den möjligheten finns för riksdagsledamöter. "

Det är väl kanske inte helt fel tänkt men hur ser du på ministerns egna ansvar för att inte sätta sig i en beroendesituatuon som den som diskuteras nu? Där någonstans hittar man väl kanske den centrala frågeställningen beträffande Wallströms del i detta; visade hon gott omdöme som, oavsett vilka löften hon fick eller inte fick angående köandet, valde att hyra av den här hyresvärden?

Orion77 sa...

@Ms Roth: Det finns massor av bevis för att det sker utomrättsliga "avrättningar" (dvs mord) på palestinska medborgare, senast t ex på Al Jazeera, "Death and humiliation: A tale of a Palestinian village", artikel av Mathew Vickery, 16 januari. Margot Wallström är f ö inte ensam om att begära internationell, objektiv utredning om dessa illdåd, som utförs i statens namn. Detta begärs också av israeliska B'tselem, t ex.

Varför försvara mord? Och vad är det för vits med att porta Wallström (om hon nu verkligen skulle vilja resa till Det Förlovade Landet)?

Anonym sa...

Man måste ha någon slags hypotes, hur det kan gå så här:

1. Om ordförande klamrar sig kvar, genom att påstå att det är 3e voce ordförandes ansvar och, för vad som uppkommit, så gör det bara saken värre, ender djuger hon hon för att klara sig kvar, eller så talar hon sanning, och talar hon sanning, så är hon gravt olämplig, har han helt missförstått vad en ordförande har för ansvar?

Dvs har haft nollkoll, så ska hon inte vara kvar en sekund, eftersom hon inte bara svikit medlemmarna, som betalar medlemsavgif, utan även LO och ytterst hela arbetarrörelsen. Genom den nära relation som finns mellan LO och S, så drar hon med sig partiet, och osannolikt även förtroendet för regeringsmakten (eftersom statsministern är rekryterad från LO)

Finns det ingen som kan tala om för henne, att hon sitter på en förtroendeposition, det går inte att vara kvar som ordförande en minut efter detta, det går under inga omständigheter att repatera, förtroende för inte bara kommunal, utan hela LO kommer i svang.

Och genom att hon klamara sig kvar, så visar ju detta bara att det är fel person som ordförande, problem. och självinsikten verkar obefintlig.


Det kostar alltid på att regera, men trots allt lyckades Persson bli återvald 1998 och 2002.(Valet 1994 me Carlsson räknas inte, eftersom det var kaous fram till 91 och sedan kom bank- och finanskrisen.

Att S förlorade valet 2006 berodde på en rad omständigheter, samverkan med mp, sunamikrisen, men det är lätt att glömma alla skandalerna, det var Rönneeberga, det var Anna Johanssons Visborgs stiftelse (lägenhetsaffärer) och det var icke att förglömma: (Wanja från Kommunals Stockholmsavdelning) Detta med vd-fallskämrs-avtalet var nog inte det stora frågan, utan det att det visade sig tt hon satt med i 40 st bolagsstyrelser, samtidigt som hon var LOs ordförande. S.W

Anonym sa...


Några förbund har tjänstebostäder, andra, t ex Kommunal, ger besittningsrätt
och t o m rätt att byta till lägenhet hos annan hyresvärd. (Enligt Arbetets
redovisning) Är inte besittningsrätt skattepliktig tjänsteförmån? Hade Margot gått
till annat förbund än Kommunal hade villkoren blivit strängare. Och hon om någon,
efter tio år i EU-byråkratin,har råd att köpa en lägenhet centralt i Stockholm,
eller varför inte i Norsborg? Varför inte alla förbund rakt av endast tillhanda-
håller tjänstebostad är en gåta efter alla dessa bostadsskandaler. Minns att
Stig Malm ordnade en lgh i Fruängen åt sin dotter. /AN

Karl Persson sa...

Det står i hennes avtal med kommunal att hon bara ska ha den som längst tills hon slutar vara minister så den här lägenheten är ju bara en tillfällig grej. Sen kanske det är olämpligt i sig, men jag tycker hela Margot Wallström-kopplingen verkar rätt krystad. Det är Kommunals ledning som har misskött sitt uppdrag med lyx-krogar och porrfester och annat, Wallströms lägenhet kom in som en liten sidogrej i det hela men nu är det hon som gör huvudrubrikerna.

Verkar som någon försökt få till ett drev mot Wallström nu i flera veckor. Missnöjet efter att hon kritiserade Saudiarabien och Ryssland blåste över rätt snabbt. Israels nuvarande regering är onekligen fortfarande arga, men det är svårt att förstå att de riktar denna ilska specifikt mot Wallström, det är inte som om hon bestämde sig för att erkänna Palestina på eget bevåg utan det är bara en logisk fortsättning på den linje som även Carl Bild's regering drivit. Det verkar ju vara en rätt så speciell höger regering som van valet i Israel nu senast, det är nog Israel som får lida mest för den cirkus de ställer till med.

Att det skulle vara de som ligger bakom tycker jag ändå låter långsökt. Mer troligt någon av högerns lobby-organisationer som försöker fälla regeringen genom att få till ett drev mot Wallström, det funkade ju bra mot både Sahlin och Juholt, man har försökt göra narr av Löven för att han inte är snygg nog eller vältalig nog men det har inte riktigt bitit. Så nu ger man sig på Wallström. Med god hjälp av personer som är med i s själva. Det är nog s största problem: att de hela tiden verkar bråka internt. Om inte alla drar åt samma håll är det ju dömt att misslyckas. Juholt fälldes också av internt fulspel som bekant, det var rätt otäckt att se.

En sak håller jag med Klas om: det är bara sd och alliansen som gnuggar händerna.

Sen skulle man kunna skriva något om den svenska kulturen att inte någon tar ansvar för något någonsin. Man kan bete sig hur som helst i förtroendeställning men det är aldrig någon som får lämna sina post. Det går inte att kräva ansvar av tjänstemän: läkare, lärare, advokater, jurister, poliser osv, för att inte säga politiker som missköter sig. Jag är inte så pigg på att hämnas/bestraffa, det är inte det, men om ingen tar ansvar någonsin så sänder man ut signalen att det är fritt fram att missköta sig, det får ju ändå inga kännbara konsekvenser och inkompetenta/omdömeslösa personerna biter sig kvar och får härja vidare.

Orion77 sa...

Drevet mot Wallström tycks bli alltmer uppskruvat. Det förefaller som om hon har flera fiender i olika läger, som alla kör efter principen att slå på den som redan ligger. Väldigt illavarslande är att man på sina håll börjar gräva upp gamla problem rörande Wallström. Jag är dock fortsatt övertygad om att hon inte har gjort något klandervärt.

Dock vidhåller jag att hennes fiende nr 1 är och förblir -- sedan Sverige erkände Palestina -- Israel och dess PM. Det man fruktar mest i Israel är att fler länder inom EU ska erkänna Palestina. Några har rört sig i den riktningen, det brittiska parlamentet har begärt att dess regering ska göra det. Men det går sakta, andra frågor tar upp intresset. Nu är det Brexit som är på gång.

Anonym sa...

Orion 77, trodde jag hade svarat, men det kom inte in. Problemet är inte att
Israel kritiseras utan att enbart(!) Israel kritiseras. Enbart Israel ska undersökas, inte på något sätt palestinska ledares uppviglingar, öppna rasism mm. från dokumenterade uttalanden. Tystnaden om detta ger mig otrevliga vibbar om en svensk regerings tysta medgivande. Mycket sorgligt. Dina källor måste också granskas. Du har alltså synen att Israel är skyldigt till detta innan någon undersökning? Samma syn på polisen i Indonesien, SAN Bernadino, Paris etc.? Mer behöver inte sägas. Ulf hoppas detta kommer in, jag kan ha gjort fel i den tidigare sändningen.
Mvh, Ann-Katrin Roth