2012-03-06

Oberoende grupp bör granska Sveriges försvarssamarbete med Saudiarabien

Saudiarabien är en av världens mest brutala diktaturer. Regimens bryter systematiskt mot de mänskliga rättigheter. Amnesty Internationals landrapport för Saudiarabien 2011 är skrämmande läsning.

Den svenska regeringen tillåter att en statlig myndighet - FOI - hjälper Saudiarabien att bygga vapenfabriker. Agerandet är politiskt omdömeslöst och moraliskt förkastligt.

Överlag tenderar Sverige att gulla med Saudiarabien. Vapenförsäljningen blomstrar. Det är bara några månader sedan Sveriges kung Carl XVI Gustaf besökte Saudiarabien för att under högtidliga former överlämna scoututmärkelsen Bronsvargen till kung Abdullah. Hovets presschef Bertil Ternert säger att kungens besök i Saudiarabien uppmuntras av utrikesdepartementet.

Orsakerna till att Saudiarabien får en gräddfil av Sverige är två. För det första öppnar den svenska linjen dörren för lönsamma investeringar och handel för svenska företag. För det andra ses Saudiarabien som en stabiliserande kraft i en orolig region. Stabiliteten prioriteras framför demokratin och mänskliga rättigheter. Saudiarabien är visserligen en diktatur, men det är "vår" diktatur.

Projekt Simoom, som FOI:s projekt i Saudiarabien kallas, underlättas av det övergripande avtal om försvarssamarbete som Sverige och Saudiarabien undertecknade 2005. Det avtalet slöts av en socialdemokratisk regering och jag tillhörde dem som då protesterade skarpt.

Jag tycket det bör tillsättas en oberoende granskningsgrupp i syfte att utreda vad som har hänt och hur det kan ha tillåtits hända. Miljöpartiet har anmält försvarsminister Sten Tolgfors till konstitutionsutskottet. Det är bra. Men eftersom Socialdemokraterna har sin del i ansvaret genom godkännandet av det övergripande avtalet om försvarssamarbete från 2005 förtjänar frågan att lyftas till en nivå bortom det partipolitiska.

Jag kommenterar Ekots avslöjande bland annat i P1-Morgon.

4 kommentarer:

Unknown sa...

Hej Ulf

Du håller rättvisans fana högt och jag håller med - en utredning utan partipolitiskt käbbel är viktig. Helst ska den ske snabbt och så öppet det bara går. Saudierna kommer att studera oss och vart steg vi tar i denna process

Janne

Anonym sa...

Ulf

Vad har Abdullah gjort för att vara värdig Bronsvargen? Har svårt att se flickscouter idka scouting i sina svarta tält.
F.ö. business is business. Om inte Sverige vore med i vapenförsälj-ningen så skulle dess andel genast tas över av någon annan och sätta stopp för en lukrativ handel. Klart man kan sälja vapen till någon annan som i sin tur säljer dem till Saudiarabien och sen tro sig ha ett gott samvete. Visst, Saudiarabien är ett ruttet land men jag tvivlar på att saudierna planerar någon attack på sina grannar. De vill nog mest visa tänderna mot sin fiende Iran
och leva is sus och dus i sina tusenochennattpalats.
EL

Bengt Wikström sa...

Du kan inte vara en solidarisk och kärleksfull medmänniska och samtidigt medlem i "Socialdemokrater för Tro och Solidaritet".

Guds plan för världen är ju inte annat än ett brott mot mänskligheten. Gud vägrar lyssna på exempelvis Amnesty International eftersom han hatar alla sorters oliktänkande.

Kristendomens "kärleksbudskap" kan nämligen inte missuppfattas: Allt och alla ska till helvetet som inte underkastar sig den rätta tron! (Kalla fakta talar sitt tydliga språk i samtliga av Nya testamentets 27 böcker.)

Personligen har jag avlägsnat mig från kristendomen, jag fann att dess konsekvenser i praktiken är motbjudande. Att sortera ut människor för enbart för deras tros skull, tyder på en oerhört känslokall regim. Som anständig människa kan jag inte ställa upp på detta kristna vansinne.

Det är varje solidarisk medmänniskas plikt att bjuda motstånd mot kristendomens slutmål som är etnisk och religiös utresning.

Att älska kristendomens gud är att hata alla oliktänkande som valt en annan tro än just kristendom.

Ett klokt beslut är att lämna kristendomen och kämpa för en solidarisk värld. Det tror jag du kommer att göra när du tänker efter. Det verkar finnas mycket gott i dig!

Anonym sa...

Saudi förklarade krig mot Israel 1948, och något fredstraktat har aldrig slutits. Tekniskt befinner sig landet med andra ord i krig. Därför strider all (svensk) export av vapen till Saudi mot svensk lag.