2012-03-21

Rapport från Jerusalem/Ramallah. Den goda ockupationen finns inte

Försoningsprocessen mellan de palestinska organisationerna Fatah och Hamas har hakat upp sig. I början av februari enades man om bildandet av en interimistisk palestinsk samlingsregering, vars viktigaste uppgift skulle vara att förbereda palestinska president- och parlamentsval. Sedan dess har inte mycket hänt.

Khaled Meshai från Hamas har fått stark intern kritik för att ha varit för kompromissvillig i förhandlingarna med Fatah. Meshai leder Hamas i exil. Vanligen brukar ledarskapet i exil vara mindre kompromissvilligt än det lokala ledarskapet, i det här fallet Hamas-ledningen på Gaza. Men här var det tvärtom. Förklaringen ligger i händelseutvecklingen i Syrien, som innebär att Hamas-ledningen i exil tvingas lämna landet. Samtidigt fruktar det lokala Hamas-ledarskapet på Gaza att nya palestinska val skulle beröva rörelsen makten på Gaza. Även Fatah oroar sig för nya palestinska val. Opinionsmätningar visar på sjunkande stöd för båda Hamas och Fatah, vilket innebär att inte heller Fatah kan vara säkert på att vinna ett kommande palestinskt val.

Hamas och Fatah beskyller nu varandra för att försoningsprocessen gått i baklås. Fatah anklagar Hamas för att ta emot pengar från Iran mot att i gengäld obstruera upprättandet av en palestinsk samlingsregering. Hamas anklagar å sin sida Fatah för att i ta emot pengar från USA mot att i gengäld obstruera upprättandet av en palestinsk samlingsregering. Det låsta läget försvårar palestiniernas kamp för ett internationellt erkännande av Palestina. En samlingsregering skulle avsevärt öka trovärdigheten i de palestinska anspråken.

*

Jag är just hemkommen från några dagars vistelse i östra Jerusalem och i Palestina. Det är alltid drabbande att resa i regionen. Förödmjukelserna i kontrollerna på Ben Gurion-flygplatsen och framför allt vid de av Israel kontrollerade gränsövergångarna (checkpoints) till de ockuperade områdena blir ett irritationsmoment för mig som tillfälligt uppehåller mig i området, men är förödande för de människor som måste möta den dagligen. Den groteska muren som Israel bygger på ockuperad mark slingrar sig mellan palestinska byar och städer och omöjliggör ett normalt liv och ekonomisk utveckling. Bussresan mellan Ramallah och Jerusalem - 15 kilometer - tog en och en halv timma och inbegrep byte av buss. Då gick ändå checkpointen relativt smidigt.

Ockupation förödmjukar och föder hat. Den goda ockupationen finns inte.

Själv hade jag förmånen att få bo på anrika American Colony Hotel i östra Jerusalem. Det var dit en grupp bönder med familjer från Nås socken i Dalarna år 1896 for för att leva efter urkristna principer. Händelsen väckte stor uppmärksamhet och har skildrats av Selma Lagerlöf i romanen Jerusalem. Hotellet har en sevärd utställning över dessa svenska Jerusalemfarare och den väckelserörelse de var en del av.

Jag blev också väldigt förtjust i caféet Stars and Bucks i Ramallah, som var en klockren piratkopia på den något större kedjan Starbucks. Rekommenderas!

Länk
Jag rekommenderar också Vänstra Strandens text Nationalismens principer går på grund i Palestina. Reserapport I.

33 kommentarer:

Anders Backen i Uppsala sa...

Tack Ulf ! Intressant läsning ! Som jag sagt förr så behövs flera som du i världen. Jag skall själv försöka skriva lite om barn inom kort... Bästa Uppsalahälsningar !

Anonym sa...

"Förödmjukelserna i kontrollerna på Ben Gurion-flygplatsen..."

Vilka då? Berätta! Är det inte lika för alla? Skulle du vilja flyga i dagens situation utan att det är mesta möjliga kontroll innan du går ombord på planet? Och all denna kontroll världen över när man ska flyga någonstans har vi tack vare vilka?
EL

Anonym sa...

Det du kallar "förödmjukelserna" på Ben Gurion har gjort denna flygplats till världens säkraste även när det gäller risken för terrordåd på de plan som lyfter härifrån.
Något att fundera på för den som vill resa tryggt i luften.

Anonym sa...

Din rubrik om att den goda ockupationen inte finns måste modifieras.
Hade inte Israel utövat kontrollen på Västbanken hade risken varit stor för att Hamas tagit över med en betydligt värre säkerhetssituation för både Israel och palestinierna där.

Guardian sa...

Att hela säkerhetsapparaten på Ben Gurion bygger på en outtalad rasism, man plockar ut dom som ser ”arabiska” ut.

Men om du har ”fel” stämplar i ditt pass dvs besökt en arabstat, och då räcker det att du har varit i grannstaten Jordanien som Israel ändå har fred med sedan dryga 20 år tillbaka, för att du omgående ska granskas ytterligare.

Det räcker till och med att ditt ressällskap besökt ”fel” land - för att du själv genast blir mer misstänkt. Fler frågor, fler personer du ”måste” träffa och som behöver rota i dina saker.

Om man på Arlanda började på motsvarande sätt selektera ut judar som etnisk grupp och rota igenom deras bagage x antal gånger, förhöra dom om deras familjeförhållanden, vart dom har varit och vem dom träffat - så hade nog inte reaktionerna uteblivit.

Utifrån allt detta klistrar personalen sedan dit en siffra på ditt bagage som anger vilken ”säkerhetsrisk” man utgör. Om du protesterar mot behandlingen är risken överhängande att du blir kvarhållen så du missar ditt flyg…

Hel incheckningsproceduren har högst medvetet gjorts till en otrevlig israelisk maktdemonstration

A-K Roth sa...

Jämförelsen i inlägg 11:35 fm är gammal och trött.

Araber ser inte annorlunda ut än judar eller andra medelhavsfolk och vice versa.

Israeliska säkerhetsmyndigheter vet att terrorister kommer i alla nyanser och skepnader. Rasismanklagelsen är dum.

Det blir sannerligen komiskt när de som aldrig vill röra vid ämnet palestinsk terrorism går i taket över säkerhetsåtgärder mot samma, känner sig "förödmjukade". It's security, stupid!

Den här anspelningen på rasism och att det skulle bli ramaskri om judar behandlades så är en trött gammal linje. Om judar, om judar, om judar...!

Judar särbehandlas negativt på många sätt i olika samhällen och det blir inga ramaskrin. Kommer några ramaskrin i Sverige över antisemitisk uppvigling och hyllande av terrorister under PMs vakt?

Skamlig tystnad. Lite lättare ramaskrim kommer från somliga om judars situation i Malmö men inte från de vanliga eminenta fredens och moralens väktare. Där är det politisk enögdhet som råder.

Anonym sa...

Som vanligt är Guardian ute och cyklar. Attacken är bästa försvar.
Tillhör man en grupp som uppfann flygkapningen och gjort sig känd som terrorister världen över, tom i Sthlm, så blir det konsekvenser (för alla!).
Allså skulle de judar som ser arabiska ut också bli utplockade.
Ang. pass och stämplar, bäst att inte ha en israelstämpel om man skulle vilja besöka ett av arabländerna.
Res med El Al, Guardian, det säkraste flygbolaget, ever. De hittar bomberna i klackar och kalsonger etc innan de går av, även om man ser dina när du går igenom apparaten:-)
Bon voyage!
EL

Anonym sa...

Den israeliska säkerhetskontrollen på BG bygger på profilering och det är bara att se på statistiken över flygplanskapningar och försök till terror i luften för att förstå grunderna för den profileringen.
Judiska flygplansterrorister har inte funnits i sinnevärlden så det nämnda, hypotetiska Arlandaexemplet är irrelevant.
Vi flygplansresenärer är tacksamma för alla kontroller som minimerar terrorrisker.

Anonym sa...

offrett måste säga sitt palestinska folket är offrett vi är ockupperat diskreminerat förnedrat berövat av alla våra rättigheter vi har inga rättigheter medan judar från andra länder som kommer till vårt land tar allting från oss hus land vatten vårt liv o kalla oss terrorister.jag älskar dig palestina du är mitt liv mitt hopp min kärlek jag kämpar för jag älskar dig o hatar ockuppation förtryck förnedring mord tortyr .jag älskar dig för jag vill leva.lång leve kärleken.

A-K Roth sa...

Anonym, kärlek behöver israeler såväl som palestinier.

Anders sa...

Hej, Ulf!
Vi verkar ha varit i Jerusalem ungefär samtidigt. Själv bodde jag på det betydligt modestare hotell Alcazar i Wadi al-Joz, så långt räcker min lön. Visst är säkerhetsarrangemangen väldigt irriterande. Men jag har svårt att se så många alternativ, faktiskt. Freden verkar ju aldrig komma och förresten accepterar ju inte Hamas något Israel alls. Det är också svårt att föreställa sig Jerusalem med gräns och barriär rakt genom stan. För mig är mångfalden det fina med den stan. Den mångfalden tillkom först när jordanierna förlorade kriget 1948-9. Nu får min fru och jag vänta på att checka in, eftersom vår värd måste göra klart sin salah först. När jag sprang maran så sprang en tjej i palestinsk flagga. Tänk tanken att en tjej skulle klä sig i israelisk flagga och springa i Gaza. Eller här i Malmö. En fred som skapar tillit för de allra flesta är svår att nå. Men Israel har goda skäl att säkra gränser och vara tveksamma till de palestinska ledarnas goda vilja. Det vore snyggt om även det nämndes i debatten.

Anders sa...

Det var 1967 jordanierna förlorade kriget, såklart.

Guardian sa...

Oj vad många som uppenbarligen inte satt sin fot på Ben Gurion.

Att det finns grava problem på Ben G är välkänt, och så sent som förra året var det upp i den högsta juridiska instansen i Israel, HD:”..the High Court lashed out at the generalized tagging. On Monday, the justices issued an injunction forcing the state to explain why the security procedures were being carried out with unequal considerations.
Supreme Court President Dorit Beinisch said there was no doubt that the humiliation experienced by Israeli Arab citizens during airport security checks was unacceptable.”
(Haaretz)

Det finns ingen som bestrider att man måste ha säkerhet på flygplatser.
Det är inga som helst problem med att topsa efter spår av sprängämnen och röntgen och så vidare – men när man rotar i folks handbagage och börjar tjafsa och ifrågasätta att man har en arabisk tidning där…

Eller att man ska scanna en laptop 4 gånger - och ändå ska det bli tjafs om den vid disken efteråt….

Eller att man ska stå och dividera med israeliska snorungar om betydelsen av sin mors namn…

Eller att man förs till ett litet bås där plånbok klocka halsband m m läggs i en liten låda som sedan personalen utan förklaring försvinner med – för att en stund senare återkommer med.
Vad hade hänt om jag hade upptäckt att jag saknat pengar eller Visakort, efteråt?

När det tar 1,5 timmar för en högst ordinär resande att ta sig igenom säkerheten så handlar det om andra saker - politiska demonstrationer och statements.

Roth gör som vanligt magplask, när det snackas om att den israeliska säkerhetstjänsten "vet" att terrorister ser ut hur som helst - för att slutligen ändå skriva att det handlar om "palestinier". Ridå!

Bulten i Bo sa...

Jag ser verkligen fram emot att A-K Roth tar Anonym 1.30 i örat och skäller ut honom/henne för påståendet att säkerhetsvakterna på BG-flygplatsen verkligen selekterar ut för inspektion en 20%-ig andel av Israels befolkning när de utnyttjar sina medborgerliga rättigheter att få resa.

Rörande förföljelserna av judisk befolkning i Malmö är den ju vida omvittnad av Simon Wisenthalcentret i Los Angeles (vilka väl skulle vilja följa upp sin "resevarning" med att stå på Sturups flygplats och med inverterade israeliska metoder hindra ett specifikt folkslag från att få gå igenom grindarna). Judiska församlingen i Malmö håller ju dock inte med om att den utfärdade resevarningen är befogad, men jag antar att A-K litar mer på bedömningar från LA än från Malmö.

RTB sa...

Begränsa inte din tankeverksamhet, Guardian. Du får öppna sinnet lite. Jag märkte själv att jag var lite tvetydlig men antog att folk skulle vara kloka nog att förstå att det finns "både och" i st. f. bara "antingen eller". Jag kunde förstås ha skrivit en hel uppsats så jag inte skulle misstolkas, så nu får du den. Jag är glad att upplysa. Tack för att du håller koll.

Naturligtvis är det så att det finns skäl att granska alla resenärer, då det trots att det finns en tydlig profil på terrorister samtidigt är så att den inte är ristad i sten. Det finns många exempel på våldsmän/kvinnor som inte följer den vanliga profilen terrorister. Och det finns oskyldiga som utnyttjas i terrorsyften: T.ex. fallet Hindawi är händelsen när Hindawi packade sin gravida flickvän Anne Mary Murphys väska med en bomb.

Resultatet av modern terrorism är att vi alla blir lidande men olyckligtvis att somliga drabbas hårdare: Min man, ser inte helyllesvensk ut, i Sundsvall på 70-talet blev tagen åt sidan och fick genomgå stark utfrågning. På Ben Gurion 1981 samma sak men hårdare. Han togs åt sidan ett bra tag och fick ingående utfrågningar både vid inresan och utresan. Tror du att han gnällde om "förnedring" eller om han accepterade att det handlade om säkerhet?

Jag inser samtidigt att säkerhetspersonal säkert har gjort övertramp. Andra detaljer får du som resande acceptera. Om Ulf Bjereld "förnedrades" speciellt hårt vore det på plats att anmäla.

Snorungar kan iofs stanna hemma så de inte behöver underkasta sig andra snorungars säkerhetsregler. Det är trots allt inte du som har ansvaret för att en klocka inte kan användas i fula syften. :)

Anonym sa...

Guardian

"Oj vad många som uppenbarligen inte satt sin fot på Ben Gurion."

Vilka då, du som tror du vet? I den svenska kulturen är det fult att ljuga.
Jag gick igenom BG första gången innan du var född. Handbagaget snokades igenom, handväskan ditto i varenda affär. Tom i Sverige kunde en mörkhårig person som inte såg svensk ut bli tagen åt sidan på en flygplats tack vare Arafats terrorism. Sen dess har det blivit långa led och utfrågningar på de stora flygplatserna. Av med skor, bälten etc, upp med datorerna. Detta kostar pengar och dyrbar tid. Men vi förstår att detta är nödvändigt och kommer att så förbli för en lång framtid om inte för alltid, tyvärr.
EL

Ulf Bjereld sa...

Anders 9:54 Hej Anders. Du skriver att "Israel har goda skäl att säkra gränser och vara tveksamma till de palestinska ledarnas goda vilja. Det vore snyggt om även det nämndes i debatten." Visst har Israel rätt till säkra och erkända gränser. Själv har jag vid flera tillfällen offentligt kritiserat t ex Hamas raketbeskjutningar av Israel från Gaza.

Men när jag läser din blogg kan jag inte se att du vid ett enda tillfälle kritiserat något som Israel har gjort. Kanske har jag missat något, jag har inte läst alla dina inlägg. I stället finner jag mängder av nedlåtande kommentarer om att palestinierna är "luspanka" och att de skulle "fundera lite på sin egen roll i saken". Att de är ett "fientligt grannfolk", "gör sig till offer", "hyllar terrorister" och "lurar turister".

Tror du verkligen att sådana raljanta och ensidiga beskrivningar främjar en försoning och varaktig lösning på konflikten?

Anders sa...

Hej, igen!
Vi har kanske lite olika perspektiv i frågan. Om jag ser stora väggmålningar i Bethlehem som hyllar en känd kvinnlig flygkapare, så berättar jag om det. Blir jag jagad av taxichaufförer vid checkpointen, som försöker lura mig, så berättar jag även om det. Däremot har du rätt i att jag inte är så israelkritisk i det jag själv skriver. Här i Ilmarland har jag fullt upp med att argumentera för Israels rätt att existera. Men man kan nog anta att jag som grön stöder andra israeliska politiker än Liberman och Bibi.
Att palestinierna med en klapp på huvudet tilldelas en offerkofta står jag för fullt ut. Konsekvensen av att från 1947 och framåt tacka nej till allt vad fred heter och i fria val välja terrorister till ledare i Gaza måste man nog själva ta ansvar för.
Sen kan jag inte att blunda för innebörden i att det är livsfarligt att visa davidsstjärnor offentligt i PA/Hamas-kontrollerat område, samtidigt som man i Jerusalem kan springa stan runt i en palestinsk flagga.

Anonym sa...

en död arab är en bra arab.smutsig arab.araberna är en cancer som ska bort.....araberna ska bort. det synd att vi har inte dödat alla araber.palestinier finns inte. landet var öken.ett land utan folk till ett folk utan land.det är mycket som sagts.varför skiljer man mellan judar o araber.kristna ingår i araber varför inte judar.jag levde i israel o jag vet vad det betyder att vara en arab.hamas fanns inte alltid(skapades av israel)varför finns inte freden anklaga inte andra var finns freden.det finns israeler och palestinier som vill ha fred o rättvisa varför stödger vi inte de.du kan inte jämföra israeler med palestinier de som har med de som inte har israel har makten har ockuppationen har atom bomber...palestinier har inte vatten ingen rörelse frihet inte mat inte sjukvård... vissa skriver som om de har makten o vi har inget

Anonym sa...

Anonym

"...palestinier har inte vatten ingen rörelse frihet inte mat inte sjukvård... vissa skriver som om de har makten o vi har inget..."

Du gör helt bort dig.
Helt lögnaktigt och av noll intresse. T.o.m. Guardian vet att detta inte är sant.
EL

Guardian sa...

Oj så pinsamt det blev.
Roth börjar med att blanda ihop sina olika signaturer som hon kör med.
När man ska sitta och fejka så gäller det att hålla ihop vilken debatt, man har vilken signatur…

Sedan fortsätter pinsamheterna när det blir klart att Roth inte satt sin fot på Ben G på över 3 decennier…
Men ändå är det hon som hojtar mest och högst om saker som hon inte har den blekaste aaaaning om.

Jag är naturligtvis inte det minsta förvånad eftersom Roths inlägg präglats av massa irrelevant tjafs, och inte innehållit något specifikt rörande Ben G…
Om man tror att ”modern flygsäkerhet” handlar om Arafat och dammiga exempel från tidigt 70 tal så behöver man verkligen uppdatera sin världsbild!

Men eftersom Roth i vanlig ordning anser att hon är den bäst lämpande – så är jag rasande nyfiken på statistiken över hur många ”terrorister” man har hittat genom att tjafsa med resenärer över valet av reselektyr, eller släktingars namn…
Detta utöver den gigantiska frågan i vilka ”fula syften” man på ett flygplan kan använda en redan scannad och topsad klocka…

Anonym sa...

Guardian

" tjafsa med resenärer över valet av reselektyr, eller släktingars namn…"

Ser att du inte har en aning om varför man ställer triviala frågor på flygplatser. En som inte har rent mjöl i påsen behöver inte nödvändigtvis få svettpärlor i pannan.
A propos "irrevelant tjafs" så slåss du och Byegård om första pris. Den här gången tror jag du tar hem det:-)
EL

Ulf Bjereld sa...

Anders 10:11 Hej igen. Min poäng är att eftersom du själv aldrig någonsin kritiserar den israeliska regeringen så blir du heller inte trovärdig när du efterlyser en mer balanserad syn hos andra.

A-K Roth sa...

OOps, Ulf: Det finns andra i familjen som delar min dator och i st.f. A-K Roth står det en 13-årig underbar men ändå snorunges initialer RTB ovan min text. Klandra ingen annan för 11:55 fm-inlägget. Det var mitt fel, fel google account. :(

A-K Roth sa...

Snälla Guardian: Du antar att jag brukar olika nicks. Inte så. Jag kollade inte på signaturen vid (Konto i Google) på min dator i brådskan. Mitt 13-åriga barnbarn, som inte diskuterar politik och inte kan svenska annat än några svärord och även 11-åringen har google accounts med egna signaturer. Inte logiskt att anta. Fråga hellre vad som gick fel. Detta är inte hälsosamt beteende.

A-K Roth

Anonym sa...

Intressant att svenskar sitter i Sverige och tycker en massa om hur polisen i Israel sköter sitt arbete. Det kan man verkligen kalla att vau oppe påu loftet o skyffla dimma.

Det är frivilligt att resa till Israel. De svenskar som inte tycker om säkerhetsåtgärderna på TLV kan gärna åka någon annanstans. Jag föreslår USA, där man till skillnad från TLV måste ta av sig bältet och skorna, och där bebisar skiljes från sina mödrar igenom metalldetektorn.

Signaturen Guardian tycks ha råkat ut för fler undersökningar på sin enda resa till Israel än de flesta PLO-aktivister råkar ut för under en hel livstid. Skriver han verkligen om personlig erfarenhet, eller skall det hela avfärdas som hörsägen?

Sen har vi den svenska rasismen. I Sverige har man infört ett kontantlöst system på stadsbussarna, som medför att utlänningar inte kan åka buss. Den som saknar svensk mobiltelefon får snällt ta taxi till centralstationen för att köpa en bussbiljett. Visserligen hävdar svenskarna att det är en säkerhetsåtgärd för att skydda busschaufförerna, men det är ju helt klart att det rör sig om ren och skär rasism och främlingshat...

Anonym sa...

Jag minns från en flygning från BG för en del år sedan att man i avgångshallen fick passera 3 följande stationer med tjänstemän som ställde i princip samma detaljerade frågor om ens vistelse i Israel.

Efter incheckningen kördes alla passagerare och allt bagage ut till en betongbunker utanför incheckningsbyggnaden varifrån sedan embarkering skedde.
Jag kan inte minnas att jag var irriterad på dom här säkerhetsåtgärderna utan mest lugnad och imponerad av dom.
Det är naturligtvis så att är man välvilligt inställd till Israel så accepterar man lättare säkerhetsprocedurer utan att knota medan Palestianaktivister upplever åtgärderna mest som trakasserier.

Guardian sa...

Som om det skulle vara svårt att se vem som står bakom ”anonym” 10:30.
Dålig koll på Sverige & massa svengelska...
”Glömde” du denna gången också Roth?

Hur ser en ”svensk” mobiltelefon ut, menar man märket Ericsson?
Eller är skalet blågult med flagga på och rekommenderas av SD?

Det går alldeles utmärkt att betala sin SMS-biljett med en kontantkortstelefon – för det handlar nämligen om att man ska ha pengar på kortet.
Alternativt kan vem som helst köpa sig ett laddningsbart vanligt magnetkort som också funkar fint på bussen. Snacka om att ”skyffla dimma”…

Avslutningsvis så kan man notera att på flygplatser i Europa, exempelvis Schiphol i Holland eller Internationella i Rom som är mycket större än ankdammen Ben Gurion, har man hög och tight säkerhet.
Där flyter transporten på utan några dröjsmål, man bemöter resenärerna utan massa ifrågasättanden, och tramsiga tidsödande ”säkerhetsprocedurer” som garanterat inte fångar en enda ”terrorist”.

Den enkla skillnaden mot Ben Gurion är att man på Schiphol inte har som mål att demonstrera judisk överhöghet. Punkt.

Anonym sa...

"judisk överhöghet". Väl valda ord.
Säkerheten på Schipol och på italienska liksom grekiska flygplatser anses av experter vara ganska dålig och den på BG som bäst i världen genom att Israel inte låter politisk korrekthet stå i vägen för profilering av passagerarna.

Bulten i Bo sa...

Till den anonyme (jag har dock inga problem att identifiera dig) som framhåller BG-flygplatsen för att man "inte låter politisk korrekthet stå i vägen för profilering av passagerarna"...

Kan det vara idé för de eventuella Al Qaida flygkapare som vill slå till från Jerusalem att klä ut sig till judiska chassider och fylla handbagaget med Talmud och på så sätt undgå noggrannare säkerhetskontroll? Eller har man extra stor kontroll mot sådana förfaranden också?

A-K Roth sa...

Det är lite mycket nu, Guardian: ”Glömde” du denna gången också Roth?

Det är till att lida av lite ohälsosam misstänksamhet? Nej, bäste Guardian, det var inte jag; jag använder Google-konto. Men glömsk kan jag vara.

Resen av det du skrev: irrelevant, bråksjukt. Ingen kan emellertid anklaga dig för att inte tillhöra antiisraellobbyns trognaste stridare. :)

Anonym sa...

Guardian

"Schiphol...hög och tight säkerhet."
Ändå haffade de inte skobombaren som skulle spränga ett plan i luften innan landningen i Detroit. Snacka om "tight" (hur var de med svengelskan?:-)säkerhet" och inga dröjsmål:-)
EL

Bulten i Bo sa...

EL, skombombaren gick på flygplanet i Paris. Bättre lycka nästa gång.