2011-01-21

Regeringen styr riket. Eller?

Regeringen styr riket. Den är ansvarig inför riksdagen. (1 kap. 6 § Regeringsformen)

Regeringen styr riket, enligt grundlagen. Det kan därför heller aldrig vara oppositionens ansvar att se till att regeringen får igenom sina förslag. Men under de månader som gått sedan valet har Fredrik Reinfeldt vid flera tillfällen skyllt på oppositionen när regeringen förlorat en omröstning i riksdagen. Så var t ex fallet när regeringen tog det märkliga beslutet att lägga ned den svenska ambassaden i Hanoi, när riksdagen uppdrog åt regeringen att spara på regeringskansliets utgifter.

När regeringen förlorade omröstningen om regeringskansliets utgifter var Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt snabba med att anklaga oppositionen för att samarbeta med Sverigedemokraterna. Anklagelserna är lätt absurda, eftersom riksdagens utredningstjänst visat att Sverigedemokraterna i drygt 91 procent av omröstningstillfällena utnyttjar sin vågmästarställning till att stödja regeringen.

Nu står regeringen inför hotet att på nytt förlora en viktig omröstning i riksdagen. Ekot rapporterar att en samtliga oppositionspartier sannolikt kommer att rösta för en gemensam motion från Miljöpartiet och Socialdemokraterna om att stoppa eller begränsa försäljningar av Posten Norden, Telia Sonera, SBAB och Vattenfall. Riksdagen har i tidigare beslut gett regeringen tillstånd att minska statens ägande i dessa företag.

Det är inte lätt att regera i minoritet. Genom socialdemokratins kris och pausen i det rödgröna samarbetet fick Alliansregeringen en lugn början på mandatperioden. Men lugnet kommer förstås inte att bestå mandatperioden ut. Som ledare för en minoritetsregering har Fredrik Reinfeldt att välja mellan att göra upp med något eller några av oppositionspartierna, formulera förslag han tror att oppositionen kan stödja, ibland chansa och även acceptera att regeringen kan förlora en omröstning.

Regeringen gör anspråk på att styra landet. Då kan regeringen inte med stilen i behåll gnälla varje gång den förlorar en omröstning i riksdagen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Problematiskt att S samarbete med SD fortsätter.

Det man inte verkar ha förstått på Aftonbladets ledarsida och bland sossar generellt är att den enda gång SD kan få verkligt politiskt inflytande är när man röstar med oppositionen. Att SD röstar med Alliansen i vissa frågor är helt oviktigt då dessa politiska förslag ju skulle vunnit i riksdagen ändå. Folk generellt likställer också att S och SD röstar på samma samma förslag i riksdagen för att fälla regeringen med ett utvecklat samarbete mellan partierna, rätt eller fel. S straffas därför just nu hårt i opinionen för att man röstar med SD i olika frågor.

Varje gång S röstar med SD tappar man två procentenheter, en går till SD då samarbetet med S gjort det rumsrent att vara SD-anhängare, en går till Alliansen då sossar med liberala värderingar i flyktingfrågor inte gillar samarbetet med SD.


Detta gör att vi efter nästa val nog får leva med ett SD på 15%, vilket vore tragiskt. Vi får nog också¨se ett S på mindre än 25% vilket jag anser vara mindre tragiskt.

Jan Holm sa...

Regeringen borde naturligtvis strunta i om det ar politiskt korrekt att anvanda ett stod fran SD eller inte , precis som de borde sluta upp med att anklaga oppositionen nar de far stodet fran SD.
Det viktigaste maste vara att visa att det ar regeringen som styr riket och inte massmedierna.

Kerstin sa...

Alliansens hyckleri är monumentalt - på alla områden. Så fort någon i regeringen öppnar munnen så ljuger eller hycklar de.