2010-04-16

Bryt blockaden - stöd Ship to Gaza!

Om bara några veckor styr åtta fartyg från olika hamnar i Europa mot Gazas kust i syfte att bryta den illegala blockaden. Fartygskonvojen organiseras av en koalition av internationella människorättsorganisationer och folkrörelser. Aktionen är en fredlig solidaritetshandling som vid sidan av att bryta den illegala blockaden också vill lindra den humanitära nöden och i praktisk handling visa folket i Gaza att omvärlden inte glömt bort dem. Fartygen medför byggnadsmaterial, förfabricerade hus och dieseldrivna elaggregat samt omkring 800 passagerare från hela Europa, inklusive israeler och palestinier: parlamentariker, kulturarbetare, aktivister och journalister. En av koalitionens medlemmar är Ship to Gaza-Sverige.
Jag har erbjudits att åka med men av praktiska skäl tackat nej. (Sedan är jag heller ingen båtmänniska. Båtar ger mig ångest. Jag hade föredragit att försöka bryta blockaden via buss, via bil eller till fots...) Läsaren av denna blogg vet att jag var i Gaza för bara några veckor sedan, och intrycken var mycket starka.
Ship to Gaza är ingen ofarlig operation. Ingen vet hur de israeliska militärfartyg som ständigt kretsar utanför Gazas kust kommer att agera. Men operationen är viktig för att sätta den illegala blockaden av Gaza på den politiska dagordningen och få omvärlden att intensifiera pressen på Israel att avbryta blockaden.
Blockaden drabbar palestinierna på så många olika sätt. Visst finns det genom den omfattande smugglingen via tunnlar från Egypten hyggligt med varor i butikerna. Men isoleringen tär och Hamas hårdföra styre på Gaza tar sig allt brutalare uttrycksformer. Nu har Hamas också börjat tillämpa dödsstraff på palestinier för påstått samarbete med Israel. Isolering föder barbari.
I Sverige har Konsum Väst förordat bojkott av israeliska varor i Konusms butiker. Jag har tidigare varit tveksam eller t o m negativ till ekonomiska sanktioner och bojkotter mot Israel. Men den nuvarande israeliska regeringens politik och ovilja att göra framsteg i fredsprocessen ger mig inget annat val än att ompröva min inställning. Jag tänker återkomma med en bloggpost i det ämnet inom en inte alltför avlägsen framtid.
Mer om den svenska delen av Ship to Gaza kan läsas här.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Faran finns som sagt, Afzelius sjunger om en händelse han själv var med om:

"Så fann man så ett fartyg,
i Larnaca på Cypern,
Och vi talade om vår resa
halva natten.
Och vi skrattade hysteriskt
när israeliske ministern
stod och upphöjde oss
till mördare i TV.
Men vi skrattade inte längre
när vi såg i morgonbladet
att dom som chartrat båten
mördats samma natt.
Man hade sprängt dom i atomer
vid en räd mot deras bilar.
Så nu satt vi framför nyheterna
från Jerusalem."

http://www.youtube.com/watch?v=Dh9-WsLdqqA&feature=related

Helena sa...

Varför skulle man stödja Ship to Gaza? Israel skickar ju dagligen in hundratals gånger mer förnödenheter. Svara gärna på det.

Det här luktar mest propaganda.

Anonym sa...

Det är möjligt att Bjereld anser den vara osmaklig eller politiskt obekväm, men den är på inget vis "illegal."

-Enligt Oslo-avtalen, har Israel full kontroll över Gazas luftrum, samt rätt att kontrollera Gazas internationella sjöfart.
-En sjö- luft- och landblockad är en helt legitim krigshandling mellan två stater eller territorier som ligger i krig med varandra.
-Israel upprätthåller endast en partiell blockad. Livsförnödenheter levereras i tillräcklig mängd från Israel landvägen.

Bjereld fråntager Hamas ansvaret för sina brutala handlingar mot den palestinska befolkningen med orden "isolering förder barbari." När den judiska befolkningen var isolerad i Jerusalem 1948 föddes inget barbari. Så det måste vara andra orsaker som ligger bakom Hamas barbari mot sin egen befolkning.

GT

BR sa...

Ganska osakligt när Ulf hänför Hamasregimens i Gaza barbari till Israels (relativa) blockad när barbariet faktiskt finns inskrivet i Hamas´stadgar.
/BR

Fredrik Y sa...

Jag instämmer med BR. Det är direkt osant att Hamas barbari och brott mot befolkningens mänskliga rättigheter -- inkl. avrättningar -- skulle bero på Israels införselbegränsningar.

De är själva essensen i Hamas islamistiska ideologi med sharialagar!

Dessutom är Israel den enda stat som slussar in hjälp. Egypten har stängt sin gräns helt och hållet. Nu kanske Ulf menar att Egypten ligger bakom Hamas förtryck?

Ulf, du påstår även att Israel inte vill få igång fredsförhandlingar. Det är också ett märkligt påstående, eftersom israel uppmanar till direkta samtal utan förhandskrav.

Den palestinska sidan vägrar, med hänvisning till att byggstoppet för bosättningar "endast" gäller Västbanken, men inte östra Jerusalem. Falskheten i det argumentet kan illustreras med faktumet att Netanyahus regering är den första i Israels historia att överhuvudtaget dekretera om et byggstopp. Ingen höger- eller vänsterregering har gjort det tidigare.

Och om palestinierna ska ställa villkor för förhandlingar så har Israel rätt att göra detsamma. Exempelvis att PA ska avväpna Hamas i Gazaremsan, vilket Färdplanen kräver.

Men Israel ställer inga sådana förhandskrav, och det bör inte heller PA göra.

Anonym sa...

Ulf, inlägget visar, efter en frist av mindre aggressivt ensidigt anklagande från dig, bekymmersam tankevurpa. Ingen analys av dina påståenden kommer att göra någon bot, så jag raderar en del, avstår från detaljerade invändningar. Efterlyser hederligt tänkande. Du har i din position ett ansvar du borde tänka lite djupare på.

Kuppen av uppviglade extremister på Konsum Väst kommer förhoppningsvis få folk att handla israeliskt.

A-K Roth

Hampus Eckerman sa...

Varför man ska stödja Ship to Gaza, Henela? Därför att den israeliska blockaden mot Gaza är olaglig. Folkrättsvidrig. Kollektiv bestraffning. Barbarisk.

Därför vill vi att blockaden ska hävas. Så att Gaza-borna slipper se att deras kläder tvingas vänta i lager i tre år och förstöras innan Israel vill släppa in dem.

Så att Israel inte kan förbjuda makaroner att släppas in.

Så att Israel inte kan förbjuda cement från att föras in så att Gaza kan byggas upp igen efter att israelerna bombade sönder skolor, sjukhus och bostadshus.

Anonym sa...

Ulf, två frågor: Hur har ni i den här gruppen försäkrat er om att Hamas inte kommenderar till sig material som kan användas till deras egna vidriga ändamål? Har ni/de samarbetat med/fått tillstånd till detta äventyr från Hamas?

A-K Roth

Anonym sa...

Anonym, Afzelius beskrev hur han blev tackad av självaste Yasser Arafat för en insats i Aten, något under första intifadan. En fjäder i hatten eller skamligt? Undrar om Afzelius någonsin tänkte på de otaliga blodrosor som spreds på små blusar av Arafat och olika grupper under hans befäl?

Romantiseringen av mördare och bortviftandet av deras offer hos svenska politiska aktivister är synnerligen märklig och beklaglig. Svenska aktivister gillar tydligen våld om det kommer från den sida de romantiserar.

Fråga: Jag minns inte syftet med båten? Föra tillbaka utvisade palestinska våldsmän tillsammans med ett följe bevakare? Den moderna terrorismens fader behöver i min syn inte hyllas av svenska fredsaktivister.

A-K Roth

Guardian sa...

Enligt just Osloavtalet skulle Isarel ha ordnat med en förbindelse mellan Gaza & Västbanken för ca 15 år sedan.
Så har naturligtvis inte skett.

Istället är Gaza idag mer isolerat än någonsin. och som argument för detta används - Osloavtalet...
Hårresande historielöshet.

Anonym sa...

Jag förstår inte den där Gin & Tonics logik. Han hänvisar till Oslo-avtalet som var ett fredsavtal, men talar sen om legitima krigshandlingar???

Anonym sa...

Anonyme Alkoholist,

Oslo-avtalen var inte något fredsavtal. Där stod inget om "end of conflict, end of claims."

Guardian,

Det fanns en förbindelse, fram tills det att palestinierna startade ett terrorkrig mot Israel. Tyvärr var det nödvändigt att stänga förbindelsen för att garantera civila israelers säkerhet.

GT

Anonym sa...

Gin och Tonic, vad är det för vansinne?? Oslo-avtalet var ett självklart fredsavtal som bröts av Israel som vägrade följa det!!

Och inte har Israel rätt att bryta mot internationell lag genom kollektiv bestraffning av Gaza-borna, oavsett hur mycket försvar mot ockupationen av Palestina än kallas "terrorism".

Anonym sa...

Anonym 7:10, inte många rätt där inte!

Och Ulf, det följer hyfs och dina regler i din blogg att komma med öknamn?

A-K Roth