2010-04-04

Tragedin i Landskrona och Sverigedemokraterna

Påskens glädje grumlas av den brutala dödsmisshandeln av en 78-årig kvinna på en parkering i Landskrona. Tidningen Expressen påstår i dag att Sverigedemokraterna försöker göra partipolitik av traumat. Sverigedemokraternas internationelle sekreterare Kent Ekeroth publicerar på sin blogg namn, personnummer och etnisk bakgrund på den misstänkte 23-åringen, innan denne ens har förhörts av polisen.

I samma artikel i Expressen får jag frågan om huruvida tragedin i Landskrona påverkar Sverigedemokraternas möjligheter att ta sig in i riksdagen. På sin valkonferens i Stockholm förra helgen beslöt partiet att prioritera tre politiska sakområden i den stundande valrörelsen: Invandringspolitik, kriminalpolitik och äldrepolitik Alla dessa tre områden ryms i tragedin i Landskrona, där en invandrare nu sitter anhållen för dödsmisshandeln av en äldre kvinna.

Jag är inte alls säker på dödsmisshandeln kommer att gynna Sverigedemokraterna. Om partiet försöker göra partipolitik av tragedin - vilket Kent Ekeroth indirekt gör när han publicerar den misstänkte gärningsmannens etniska bakgrund och personnummer på sin blogg - kan väljarna lika gärna vända sig emot partiet. På samma sätt som det uppfattas som en politikens dödssynd att söka strid om utrikes- och säkerhetspolitiken i ett för nationen utsatt läge så kan det uppfattas som djupt osmakligt att försöka vinna väljarnas gunst på en mänsklig tragedi av det slag vi nu skådat i Landskrona.

Sverigedemokraterna arbetar för övrigt i politisk motvind just nu. Novus senaste väljarbarometer för mars månad 2010 (vilken är en sammanvägning av mars månads opinionsmätningar) placerar åter Sverigedemokraterna under fyraprocentsstrecket.

Den 78-åriga kvinnan är död och den onda gärningen kan inte göras ogjord. Låt oss inte göra ont värre genom att uppmuntra lynchmentalitet eller hat mot olika invandrargrupper. Det är i stället viktigt att alla goda krafter i Landskrona hjälps åt att hantera den tragedi som ägt rum och att lagen kan få ha sin gång under så lugna och ordnade former som möjligt.

Denna Påskdag med dess hopp om förlåtelse och evigt liv avslutar jag bloggposten med Nils Ferlins dikt "Löpsedel", publicerad i diktsamlingen "Goggles" från 1938. Lika tragiskt aktuell i dag som då.

Löpsedel
Se här är det en som förskingrat,
och här är det en som dränkt sej.
Och här är det en som slingrat
sej undan lagen och hängt sej.
Och här är det senaste mordet:
mördarens kniv är funnen.
Den var lite rostig i bladet
och hittades nere i brunnen.
Och kniven är fotograferad
och mördaren och fiskalen.
Fiskalen är djupt chockerad
och mördaren troligtvis galen.
Och mördarens mor hon gråter.
- Det kunde man nästan tänka:
en mördare är hennes ende son.
Och hon är änka.

13 kommentarer:

BR sa...

Det skulle aldrig falla mig in att rösta på SD what so ever men jag tror att du förblindas av din avsky för partiet, när du gör din analys, Ulf.
För mig är det självklart att ett invandrarfientligt parti kommer att nå framgång i väljaropinionen när en invandrad muslim slår ihjäl en åldrig etnisk svenska.

/BR

Fri sa...

Å, store statsvetare denna händelse kommer naturligtvis bara att stärka SD i Landskrona.

När vi kommer till valet i september kanske denna händelse försvunnit i mediabruset i överiga landet.

Dock som du å store statsvetare tydligen glömt bort är de nuförtiden återkommande sommarlovskravaller, skolbränder, mord, våldtäkter medmera som begås av ungdomar utan fritidsgård inte glömda till valet i september och därmed är SD:s valframgång redan gjuten.

Anonym sa...

I Novus egen hemsida att det är ca 17% som inte ger besked vid fråga om val av parti.
Detta tolkar jag som en stor dold tillgång för SD.
Men det är väl inte PK att tänka så?

Bulten i Bo sa...

"invandrad muslim slår ihjäl en åldrig etnisk svenska", mig veterligen har ingen skyldig utpekats eller någon födelseplats eller religionstillhörighet publicerats för någon påstådd misstänkt.

Men visst, sånt kanske inte behövs när "död åt islam"-önskande Al-Hamatzav redaktörer ska skipa folklig rättvisa där skulden ska delas ut på en kollektiv folkgruppsmässig basis.

Personligen tycker jag tvärtemot, de svinerier som Kent Ekeroth sysslar med på sin blogg ska naturligtvis inte skuldbelägga hela den folkgrupp/etnicitet som Kent tillhör.

(svernskar alltså, om någon undrar)

BR sa...

Frågan är inte vilken dom som kommer att avkunnas i detta mordfall utan vilken effekt ryktena i fallet (Flashback, Landskronaopinionen, kvällspressen m.fl.) kommer att få på den allmänna opinionen och där tror jag, i motsats till Ulf, att SD kommer att få ett ökat väljarstöd.

/BR

TB sa...

Kent Ekeroth har bara några hundra läsare. Därmed är det snarare media som utnyttjar den här händelsen för att smutskasta SD genom att greppa efter halmstrån.

Det enda SD har gjort officiellt är att likt flera andra lokala företag utfästa en belöning till den som kan ge tips till polisen. Då visste inte SD att förövaren var invandrare.

Anonym sa...

Kan det vara så att dom som skriver
att SD kommer att tjäna på detta blandar ihop sina önskningar med verkligheten.
Ulf skriver faktisk "Jag är inte alls säker på dödsmisshandeln kommer att gynna Sverigedemokraterna" till skillnad mot era tvärsäkra profetsior/önskningar om att rasisterna tjänar på detta//Palma

Anonym sa...

Bryter inte Ekeroth mot PUL?

Castor

Eklanda sa...

Vadå motvind för SD?
En undersökning idag 4-4 visar på
7,6%. Att många hemska brott begås
av invandrare vet väl alla eller?
det behöver man inte va sd demokrat
för att inse. Men som landet är nu
och förfaller kommer många att gå
till urnan i september.Jag har varit sosse en i tiden, dock aldrig
mer.Det är Svenskfientligt parti
som jag avtackar mig ifrån.

Göran sa...

Sentio Research nypubliserade mätning för mars/2010 ger Sverigedemokraterna hela 7,6%, och den tredje statsmakten samt gunstige herr statsvetare tiger som muren. Har man månne satt påskäggen i fel strupe??

http://www.sdkuriren.se/blog/index.php/inrikes/2010/04/04/rekordnotering_for_sverigedemokraterna_7

Blott sverige svenska krusbär haver!

Ivar sa...

Tips på bra inlägg om ämnet http://bastjustnu.blogspot.com/2010/04/dagens-misar-100309.html

Anonym sa...

Jag tycker Ekeroth har handlat fel som publicerade den misstänkte gärningsmannens personuppgifter.

Men jag konstaterar samtidigt att Bjereld och andra s-politiker utnyttjar det här mordet/dråpet till att propagera mot sina politiska motståndare.

Så vilka det är som utnyttjar tragedin mest för egna syften är en öppen fråga...

JohannaV
(röstar sd i september)

Göran sa...

@JohannaV

Visst var det aningen oskickligt av Ekeroth att publicera dessa uppgifter, men betänk att dessa uppgifter fanns tillgängliga på ett stort antal bloggar och fora långt innan Ekeroth stack ut hakan.


(ännu en som röstar SD i höst)