2009-03-06

Stoppa matchen?

Protesterna mot Sveriges Davis Cup-match mot Israel i Malmö har hittills gått mycket lugnt till. Det är bra. Våldet och våldsromantiken är alltid vänsterns värsta fiende.

Till och med Björn Afzelius - som jag håller så högt - kunde då och då förfalla till våldsromantik. Som i hans episka Under Sions kalla stjärna:

Under Sions kalla stjärna
såg jag småflickor som fallit,
med blodrosor på blusarna
där kulorna trängt in.
Under Sions kalla stjärna
såg jag samma blanka terror
som jag minns den
från Warszawa och Berlin.
Hmm - småflickor som fallit med blodrosor på blusarna? Nej, lyssna då hellre - angående min föregående bloggpost om hämnden och om Edmond Dantés - på Björn Afzelius underskattade och bortglömda Edmond Dantés nittonåriga dröm:
Mercédès, ett heligt hat
kan ändå aldrig bli
det enda elixiret för en född romantiker.
Mercédès, jag byggde också upp
en skimrande vision av kärleken.
Mercédès, i denna natt
vrider vi klockorna tillbaka,
låt oss börja våran resa om igen.
Mercédès, i afton känner jag mig redo
att begrava hämnaren.
Men visst har debatten om idrott och politik gått framåt sedan Sverige skulle spela Davis Cup mot Rhodesia i Båstad 1968. Då fick Mats Hasselquist, ordförande i Svenska Tennisförbundets tävlingskommitté frågan om hur han såg på det faktum att det inte fanns några svarta spelare i Rhodesias landslag. Han svarade: Tennis är kanske en idrott som inte ligger så bra till för negrer. Det är en sport som kräver massor av tålamod. (Aftonbladet, 26 maj 1968)
Händelserna och tidsandan i Båstad 1968 har jag och Marie Demker skildrat i boken I Vattumannens tid? En bok om 1968 års auktoritetsuppror och dess betydelse i dag (Hjalmarson & Högberg, 2005).
Visst hör idrott och politik ihop. Idrottsmän i ett landslag representerar t ex inte bara sig själva utan också den stat de tävlar för. Vänskapligt idrottsutbyte med t ex Nazityskland under pågående Förintelse skulle i dag knappast kunna legitimeras med att de tyska idrottsutövarna bara representerade sig själva. Frågan är bara var man drar gränsen, och det är till syvende og sist en politisk bedömning. Iran? Saudiarabien? Israel? Ryssland? Kina? Zimbabwe? USA?
Själv är jag ju ingen vän av isolering, utan tror på kritisk dialog. Jag vill därför inte stoppa matchen mot Israel, men har full respekt för att matchen möts av politiska demonstrationer. Givet stämningsläget och risken för våldsutbrott har jag också full förståelse för att Malmö väljer att spela matchen inför tomma läktare. De som hävdar motsatsen tycker jag är naiva.
*
Låt mig då i denna mörka tid avsluta med att puffa för Sofia Karlssons nysläppta album Söder om kärleken, där hon själv står för det mesta av texten och musiken. Om Sofia Karlsson har jag skrivit tidigare. Hennes sånger är så avklarnat vackra att det inte går att stå emot. Som i den sorgliga och ändå så trösterikt kärleksfulla Andra sidan:
När du går där på saliga ängar
För dom är saliga det vill jag tro
Kan du höra mig då när jag sjunger?
Där du vilar i sorglöst bo
Jag vill ge dig nånting på vägen
Hålla din hand
Säga ditt namn
Och visa dig vart du ska gå
Köp skivan, och delta gärna i morgondagens manifestationer i samband med tennismatchen. Under lugna och värdiga former.

21 kommentarer:

Per sa...

Kanske lite märkligt att anklaga Björn Afzelius för våldsromantik för att han beskriver det israeliska våldet, tycker du inte? Ska man låta bli att göra det, eller vad är poängen?

Anonym sa...

Jag bara njuter när jag läser professorns ljuva hyllning till den store Afzelius.

Anonym sa...

Håller med Per sa..Man skall komma ihåg under vilka förhållanden Afzelius skrev just den sången.Någon våldsromantik är det inte fråga om.
E

Anonym sa...

Våldsromantik, nej. Afzelius text bygger på en sann händelse.

Ulf Bjereld sa...

Vad jag tycker om den israeliska våldsanvändningen är väl känt, och behöver inte upprepas.

Min avståndskänsla inför Afzelius text handlar inte om att han skildrar det israeliska våldet. Men jag tycker att han romantiserar och glorifierar det palestinska lidandet genom att göra de dödade palestinska småflickorna till motståndskämpar - de har "fallit".

Uttrycket "blodrosor" är också ett romantiserat uttryck för de ohyggligheter som dessa döda barn utsatts för. Skjutna palestinska barn är lemlästade och stympade, och deras kroppar och kläder oftast indränkta i blod. De har inga små "blodrosor på blusarna".

Afzelius text gör våldet vackert. Våld är aldrig vackert.
Palestinska barn är inga motståndskämpar. De är barn. De stupar eller faller inte. De dödas. Så hemskt är det.

Anonym sa...

Och så en reflektion från en som liksom du, Ulf, ser romantisering i sången: Undrar om Afzelius, vars musik jag inte känner till och som jag därför inte ser som svensk ikon - om han fått leva - skulle ha skrivit någon sång om de dagligen attackerade barnen i Sderot eller om de ihjälsprängda i Israel? Nog finns det material även där och jihadistiska generaler som kan fördömas.

Jag tror någon borde skriva en sång om dem som utnyttjar alla dessa barns död i sin ideologi. Wiehe? Nej, tror vi får gå tillbaka till Bob Dylan's "Neighborhood Bully"; den är fortfarande aktuell.

Får se hur Garthons och Ohlys tal i Malmö artas eller urartas. Kommer det fraser likt Repaalus lögn, "400 mördade barn", eller ord som "slakt" eller "massaker" står det klart att man går Hamas' ärenden och att barn död i krig uttnyttjas. Jag får avvakta och läsa deras tal.

A-K Roth

Anonym sa...

"Protesterna mot Sveriges Davis Cup-match mot Israel i Malmö har hittills gått mycket lugnt till"
Det var då det Ulf.
Så blev inte fallet idag Lördag 7/3

Att såväl nazister som AFA deltog och ställde till med upplopp sätter ett stort frågetecken för demonstrationens berättigande.
En sak som får såväl yttersta vänsterns som yttersta högerns stöd kan inte vara sund.
/BR

Anonym sa...

A-K Roth: Visst är det ett gissel att Hamas kan utnyttja 400+ mördade barn som ett propagandaverktyg mot Israel. Som tur är för Israel så kan man frånta Hamas möjligheten att fortsätta få vatten på sin kvarn och frånta dem fortsatt användande av nämnda verktyg. Detta genom att upphöra med den typen av aktioner som Gaza är ett exempel på och i förlängningen ge upp en ockupation som mest av allt tjänar till att brutalisera ockupationsmakten själv. Under tiden så kan vi vänner av ett fredligt Israel påminna dess medborgare i allmänhet om att vi väntar oss mer av dem och dess fredsrörelse i synnerhet att de har vårt stöd.

G. Tikotzinsky sa...

Visst är de palestinska barnen motståndskämpar, och visst har de fallit. Gå in på B'Tselems lista över döda palestinier och begrunda antalet barn (under 18) som dog när de deltog i strider.

Svensk vänster och svenska humanister har inte med ett ord protesterat mot att Hamas rekryterar barn och skickar ut dem att deltaga i strider. Vänstern förvånar inte, men jag är uppriktigt förvånad över att de kristna humanisterna tigit.

Anonym sa...

Ulf, laste du att Fayyad kommer att avga? han ser ingen mening med fredsforhandlingar langre. Och nya bosattningar kommer byggas ut. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1068033.html Tvastatslosningen tycks vara dod.
Ulf, vore det inte battre om du och alla vi andra palestinavanner helt sadlade om och blev Israelvanner istallet? Det verkar mycket roligare och lugnare att tillhora den vinnande sidan. Snart blir palestinafragan en ickefraga, eftersom Israel ar pa god vag att bygga ut hela vastbanken. Och har har vi ett exempel pa krigsforingen i Gaza. Las och njut.http://www.haaretz.com/hasen/spages/1068989.html
Eleni S

Anonym sa...

Krigstid:
Fy sjutton att behöva kvibbla om antalet barn som dött i hamaskriget, hur de sattes i fara, hur de utnyttjades, vilka som är ansvariga för hur många barns död - både Israel och Hamas - och vilken sida som inte ges något ansvar alls av svenska israelbelackare. Du cementerar denna linje - den jag ser som propaganda om obelagt av säkra källor - så jag svarar:

Krigstid, du har som premiss att Israel de facto mördade 400 barn, en specifik siffra och syftande på uppsåt. Tror du det håller? Du kanske ser alla döda i krig som "mördade".

Kan du nyansera eller ändra till belagda fakta och ge källan så att man kan diskutera i god tro? Obs, Ilmar Repaalu duger inte som källa. Inte Garthon heller. Glöm Ohly. :)

A-K

Anonym sa...

Eleni, Läste och njöt icke! Skamligt.

A-K

Per sa...

"han romantiserar och glorifierar det palestinska lidandet genom att göra de dödade palestinska småflickorna till motståndskämpar - de har "fallit".

Uttrycket "blodrosor" är också ett romantiserat uttryck för de ohyggligheter som dessa döda barn utsatts för."


Då förstår jag lite bättre vad du menar. Fast jag har aldrig någonsin tolkat texten på det viset eller ens reflekterat över att den kan tolkas så. Kanske min svaghet. Jag ser det som lyckade stilgrepp som bidrar till att göra texten så stark och därmed så verkningsfull.

Anonym sa...

Smålänningen Björn Afzelius var ett musikaliskt geni och hans texter lämnar ingen oberörd.Ordet våldsromantik kan tydligen tolkas på olika sätt av kommentarerna att döma.
E

Anonym sa...

Fakta - Björn Afzelius var en dansbandssångare med lite bättre texter än Lars Kristerz

Fakta - 1968 var världe en helt annan

Fakta - S och Ilmar Reepalu bjöd in AFA slöddret och annat maskerat pack till en uppvisning av "motstånd" i Malmö. Motstånd mot exakt vad är oklart, det spelar ju inte så stor roll i dessa ärthjärnors värld.

Fakta - en berättigad protest mot Israels krig i Gaza blev ett gatuslagsmål och ytterligare ett bevis på att S helt tappat kollen, speciellt i Malmö.

Fakta - Ilmar borde avgår, nu.

Anonym sa...

Eleni, jag läste att Fayyad är en av dem som kräver att bistånd ska gå dit det ska gå, typ. Att han inte går att korrumpera. Att han därför inte är speciellt önskvärd av andra som vill ha makt över pengarna. Minns inte källan.
A-K

Ulf Bjereld sa...

Eleni: Jag förstår din dysterhet. Fayyads uttalande om avgång kan möjligen tolkas som en strävan att underlätta den nödvändiga inompalestinska försoningsprocessen, och bildandet av en ny palestinsk samlingsregering inom kort.

Guardian sa...

Bravo Ulf!
Israelvännerna /bombliberalerna är antingen såååå upprörda över våldet på utsidan av Baltiskahallen, alternativt gottar sig åt det.
Trots detta hävdar man att det ska släppas in 3000 personer i hallen, varav de närmsta sitter några futtiga meter från spelarna på innerplan…

Maken till billigt politiskt effektsökeri får an leta efter.


SvD tennisexpert Jonas Arnesen, har en patetisk analys, där han dels å ena sidan vill få det att framstå att Sverige förlorade delvis beroende på uteblivet publikstöd – samtidigt som han menar att med dom svenska spelare som fanns att tillgå, hade resultatet sportsligt sett ändå varit samma…

Påtagligt är den naivitet som Arnesen visar när han tror att publiken på en sådan här upphaussad match nöjt sig med att enbart stödja de svenska spelarna – risken för spelsabotage mot de israeliska var överhängande.

Därför är Arnesens kommentar om att ”matchhjältarna Harel Levy och Dudi Sela får skicka blommor till fritidsnämnden i Malmö som bannlyste publik i Baltiska hallen” korrekt – eftersom nämnden faktiskt gav israelerna möjlighet till en sportslig tillställning – en chans dom förvisso inte tog.

Att tennisexpert Arnesen lägger krutet på att politisera Fritidsnämndens beslut och inte ens nämner det uppenbart osportsliga uppträdandet av israeliska laget är ganska uppenbart – för om man inte ens klarar att hålla ordning på en handfull tennisspelare, hur ska man då hantera flera tusen på läktarna?

Anonym sa...

Ulf, maken till Guardians hånfulla spekulationer får man leta efter men så har han vanan inne och kan det där:

"...israelvännerna /bombliberalerna är antingen såååå upprörda över våldet på utsidan av Baltiskahallen, alternativt gottar sig åt det...Maken till billigt politiskt effektsökeri får an leta efter..."
Dumheter, Guardian. Du behöver inte sänka dig till slikt! Dimridå för att slippa tala om hetsen mot judar i Malmö?

Nu efterat vet alla: Det var inte bara våldet; det var till en del antisemitiska slogans som skanderades under marschen. Tror folk att dem som utsatts för dessa skanderingar tidigare inte fattar galoppen, lär sig vad ramsorna betyder? Ingen här nämner att en stor grupp demonstranter skanderade antijudiska verser som direkt syftar på och hyllar en historisk händelse, en massaker på judar på 600-talet. Det är direkt hets som många anser ska polisanmälas. Protestrrangerarna, inklusive Per Garthon kommer efterat i Debatt och andra ställen med bortförklaringar, undanflykter och rena lögner. Dem som ger dessa uppviglare till hat trovärdighet borde tänka om och tänka på vad det är de sysslar med.

A-K Roth

Anonym sa...

Historien om hur ’Stoppa matchen kampanjen’ oskadliggjordes av en reformistisk sekt med en dold agenda

http://iraklund.wordpress.com/2009/03/18/historien-om-hur-%e2%80%99stoppa-matchen%e2%80%93kampanjen%e2%80%99-oskadliggjordes-av-en-reformistisk-sekt-med-en-dold-agenda/

Anonym sa...

hvad jeg ledte efter, tak