2008-12-21

Hoppets stjärna bleknar i Mellanöstern

Den brutna vapenvilan mellan Hamas och Israel är olycksbådande. Jag tror visserligen inte på en storskalig israelisk militär intervention i Gaza. Men perioden fram till det israelska valet den 10 februari 2009 kommer sannolikt att präglas av fortsatt blockad av Gaza med allt vad det innebär för den sociala nöden hos den palestinska befolkningen, palestinsk raketbeskjutning mot Israel samt israeliska attacker mot palestinska mål i Gaza.

Parallellt med denna händelseutveckling erbjuds Israel som första Medelhavsland ett fördjupat samarbete med EU inom ramen för unionens Grannskapspolitik. Jag har själv inte tagit del av grundtexterna, men enligt Per Gahrtoninnebär överenskommelsen bl a att Israel ska få tillträde till EUs säkerhetskommitte (PSC), att Israel ska konsulteras inför EU:s agerande i Mellanöstern samt att Israel skall inbjudas att medverka i vissa av EU:s utlandsoperationer.

Biståndsorganisationer som Diakonia har genom Joakim Wohlfeil varit kritiska, men från politiskt håll i Sverige - inklusive socialdemokratin - har det varit tyst. Hans Linde (v) utgör ett undantag genom att uttala sig kritiskt i EU-nämnden till arrangemanget.

Själv är jag som läsaren av denna blogg vet ingen vän av bojkott eller av isolering - oavsett om vi talar om Israel eller om Hamas. Men jag tycket att tidpunkten för uppgraderingen av Israels förbindelser med EU är utomordentligt illa vald. Den fortsatta ockupationspolitiken, byggandet av muren och isoleringen av Gaza kränker folkrätt och många av de värden som jag - och svensk socialdemokrati - håller högt. Uppgraderingen av förbindelserna sänder fel politisk signal och borde ha fått anstå till framsteg i fredsprocessen fanns inom synhåll.

Det blir en dyster jul i Mellanöstern. Må hoppets stjärna blekna och flämta - och låt oss icke glömma att vi genom solidaritetsarbete och politisk kamp kan få den att lysa klart igen.

18 kommentarer:

Anonym sa...

Kanske kunde du, Ulf, för tydlighetens skull ha nämnt klart och tydligt att "vapenvilan" egentligen bröts ganska tidigt av Hamas, att Hamas var den som nu satte stopp för den och att Israel trots att den inte hölls till fullo ville ha fortsatt "vapenvila". Man kunde ju tro att läsare är informerade om detta men det ska man nog inte bara anta.

De personer vars namn du nämner och Diakonia bär nu med sig en del baggage i form av egendomliga ställningstaganden och påståenden om olika aspekter pa konflikten. Vore det inte bättre att citera dem som inte går efter och publicerar statistik som visats vara falsk?

Vad har du att säga om de fortsatta attackerna mot Sderot och att folk kommer att få sitta i skyddsrum under Hanukkah? Dyster Hanukkah indeed om du tänker efter.

A-K Roth

Anonym sa...

Israel är pressat av den starka antiisraeliska retoriken i ett Iran som beväpnar och finansierar Hezbollah i Libanon och i ökande utsträckning Hamas på GS och som sannolikt försöker framställa kärnvapen.
Ingen av dessa parter erkänner den judiska staten och både Hezbollah och Hamas har bedrivit urskillningslös terror mot Judar och Israel.
Isoleringen av befolkningen på GS är helt och hållet Hamas ansvar. Den dagen organisationen upphör med sin terror öppnar Israel gränsövergångarna för transporter av förnödenheter och den dag Hamas erkänner Israel blir även handelsutbyte möjligt.

EU´s beslut att uppgradera förbindelserna med Israel kommer mot bakgrund av ovanstående vid en mycket lämplig tidpunkt liksom det nya ordförandelandet Tjeckiens löfte att prioritera förbindelserna med Israel

Europa visar genom sitt beslut att man är solidarisk med Israel inför hotet från fr.a. Iran och ett antal islamska terrorgrupper.

De som i likhet med Ulf, Gahrton och stora delar av vänstern är kritiska till EU´s beslut borde ställa sig frågan varför de inte delar det stöd för och den uppskattning av Israel som de 27 demokratierna i EU demonstrerar.
/BR

Anonym sa...

Jag blir oerhört ledsen när jag läser att Israel erbjuds som första Medelhavsland ett fördjupat samarbete med EU inom ramen för unionens Grannskapspolitik. När jag reste runt på Västbanken i höst så jag mötte jag många som väntade på en rättvis fred så att avstängningen och investeringar skulle komma igång igen. Nu grusas nog deras förhoppningar och utvandringen tar fart.

Anonym sa...

Stor besvikelse for mig ocksa. De borde ha uppgraderat bandet med Israel pa VILLKOR att Israel drar sig tillbaka fran Vastbanken...
Ulf och Egon, Gordon Brown skoter sig bra i alla fall, och arbetar tillsammans med Fayyad for att bojkotta varor som producerats pa vastbanken. Fayyad ar ocksa deprimerad over uppgraderingen, han ville att det skulle ske pa villkor att bosattningarna fryses.

Men han sa ocksa "If I am disappointed, I am certainly not discouraged," Han betonade ocksa att han inte stoder en bojkott av hela Israel, utan endast bosattningarna. Enligt min uppfatting ar han bland det basta som hant palestinierna.....

http://www.haaretz.com/hasen/spages/1048551.html

God Jul pa er. Eleni S

G. Tikotzinsky sa...

Bjerelds åsikter är kända sedan tidigare och mina likaså, så jag undviker det spåret. Här är en fråga i stället:

När nu EU har insett det strategiska värdet av att utvidga samarbetet med Medelhavsländerna, har Bjereld någon bättre kandidat än Israel som första land?

Anonym sa...

A K Roth, vem man an haller ansvarig, det ar forskrackligt att vapenvilan brots. Bade for gazabornas och Sderotbornas skull.
mvh,
Eleni S

Anonym sa...

Ja, Eleni vilka man än klandrar är det alltid värst för oskyldiga som drabbas.

[Å andra sidan är det väl dem som skickar anfaller först under pågående vapenvila som bryter vapenvilan? Det är inte precis rocket science att se varifrån dessa rockets kom farande, eller hur, pardon the pun!]

Jag har svårt för dem som blir så selektivt ledsna och så politiskt solidariska att de glömmer bort att sätta ansvaret där det hör hemma på alla fronter. Jag tror inte svenska palestinaaktivister som Ulf och Egon funderar speciellt över hur Hamas har bidragit till kristna gazabors dystra jul. Lite mindre sentimentalitet och lite mer verklighetstänk skulle inte skada. Tough love behövs ibland och kråuver att man inte ursäktar eller ignorerar våld.

Från Elenis länk:

"...Fayyad said the negotiations will not move forward unless the international community gets more involved and holds both sides accountable..."

Just. Det är ju också vad Martti Ahtisaari säger. Men samtidigt säger han att det är de två parterna som måste skapa fred. Och i den andan är det orätt att inte ställa skarpa krav på båda parter.

A-K Roth

Anonym sa...

Har aldrig ansett att det finns någon "hoppets stjärna" över den här regionen. Skulden för att denna stjärna är frånvarande i området ligger helt på staten Israel, men även på medlöparnas sida.

Staten ifråga började med etnisk rensning redan 1948 och har sedan fortsatt på den vägen, och ingenting får mig att tro att man avser att göra något annat än just fortsätta som man börjat, dvs undvika fred till varje pris just för att skaffa sig argument för fortsatt etnisk rensning.

Nog verkar man ha Gud på sin sida dessutom. Den där Gud verkar inte alls vara Nya Testamentets Gud, utan snarare just Gamla Testamentets Gud, den straffande, den krigande, den mördande och dödande Guden som slog ihjäl allt och alla, för Israels räkning, som just uppmanade till att ge igen - tiofalt.

Eller hur ska man annars förklara att Israel kan bryta mot varenda FN-deklaration utan att straffas för den saken, varken av någon Gud eller av de internationella samfunden?

(Fast visst, man skulle kunna förklara det med att det inte finns någon Gud eller några andra övernaturliga makter och att endast eliternas girighet och egoism härskar i världen och att Västvärldens ekonomiska eliter anser sig ha nytta av ett starkt Israel i en region som fortfarande överflödar av olja.)

Guardian sa...

Eftersom Israel sedan över 5 år med all önskvärd tydlighet visar att fred inte är gott nog för den judiska staten – så verkar det som om andra beståndsdelar ska till.
I krig vill man ju så gärna vara – så länge man själv får bestämma reglerna, men läxan ifrån sommaren 2006 kanske ändå gjorde att någon började tänka till…

Kan det hela handla om att sätta Israel i en situation, där kombinationen av Beirutdeklarationen & samarbetet med EU, blir något Israel inte har råd att mista. Det enklaste sättet att påverka är givetvis genom att binda upp…

Naturligtvis är det gravt stötande med EU:s kryperi inför Israel, men å andra sidan så har man redan ett handelsavtal som stipulerar att de mänskliga rättigheterna sak följas, och där har redan EU varit fantastiskt svaga, så det senaste gör väl knappast till eller från.

Det gamla talesättet säger att det ”finns många sätt att skinna en katt på” – och om målet är fred och frihet för palestinierna, så tycker jag att många vägar är värda att pröva.

Sedan ska det bli intressant att se när man slutar säga snälla...

Anonym sa...

Det står väl tämligen klart att EU´s icke villkorade uppgraderingsavtal med Israel, beslutet att låta landet delta i det europeiska säkerhetssamarbetet samt ev. i EU´s utlandsoperartioner (sannolikt humanitära) är en stark politisk markering mot extremistkretsar i MÖ och mot Iran.
Det utökade samarbetet har sannolikt tillkommit för att Israel är intressant som handels/forskningspartner, för att landet ligger teknologiskt och underrättelsemässigtlångt framme i terrorismbekämpning och för att det är det första steget i Sarkozys vision om en Medelhavsregion.
Det är naturligtvis rimligt att det högst utvecklade landet och den mest framträdande demokratin på andra sidan Medelhavet då blir först att knyta närmare kontakter med Unionen.
/BR

Anonym sa...

Ulf, se med alla sinnen: Om Kerstins inlägg inte var infekterat av fördomar vet jag inte vad som kvalificerar. Här finns allt från förakt för judarnas skrifter - välkänt tema från Motvallsbloggen - till andra antaganden som är så bisarra att det borde få vettigt folk att reagera. Och det joppas jag att de flesta gör. Inte en paragraf undgick dumheter. Hela inlägget osar hat i affekt, alternativt lite för mycket av den goda julglöggen. Frid på jord!

A-K Roth

G. Tikotzinsky sa...

Kerstin har en Ph.D., och hon skriver helt säkert bara påståenden som hon kan bevisa med verifierbar fakta.

Hon kan helt säkert bevisa att den judiska staten Israel ensam och fullt bär skulden till inbördeskriget i Algeriet; nästan-kriget mellan Libyen och Egypten; Egyptens invasion av Jemen inklusive bruk av giftgaser; inbördeskriget i Libanon; kriget mellan Iraq och Iran; Iraqs invasion av Kuweit; inbördeskriget i Jemen; inbördeskriget i Iraq; inbördeskrigen i Sudan; osv. osv.

Nu kan jag inte skriva längre. Jag har fullt upp med att hålla styr på alla trådarna som jag rycker i för att utlösa regionens nästa krig och inbördeskrig.

Hälsningar från GT, som just nu befinner sig under nordpolsisen tillsammans med Zions vise. Jag återkommer i en framtida kommentar med protokollen från sammanträdet.

Bulten i Bo sa...

Ulf, detta börjar likna personangrepp. A-K Roth, du behöver hjälp.

Bulten i Bo

Nej, jag skojade bara!

Anonym sa...

Fred i Mellanöstern gagnas av att de demokratiska krafterna där stöds eftersom demokratier aldrig gått i krig med varandra genom historien.
Det innebär solidaritet med Israel som EU´s nu aktuella uppgraderingsavtal innebär och politiskt och ekonomiskt stöd för Abbas´ PM mot terroristerna i Hamas.

Med detta önskar jag Ulf och alla skribenter här en riktigt God Helg!

/BR

Anonym sa...

Hur kan man känna besvikelse för EU:s beslut?
För det första, Israel är en parlamentarisk demokrati, en stat som uppfyller EU:s villkor för samverkan (ingen annan stat i i närområdet är ens i närheten av dessa krav).

För det andra är Israels motiv att bygga barriär och att begränsa handel & rörlighet med Gaza/Hamas och västbanken, enbart en säkerhetsfråga. När arabernas våta dröm att eliminera Israel upphör, kommer ekonomin och fredsprocessen att ta fart. Detta borde vänstern, Gahrton, m.fl. förstå...

Anna sa...

Så här i ljus- och fredstider: God Jul och Glad Hanukka till alla som firar!

Jag har lyssnat på många olika röster angående Hamas i israelisk radio. Den vettigaste tyckte jag var f d Gazabefälhavare Shmuel Zakkai som jag hörde för några dagar sedan i arméradions morgonprogram och fick lust att intervjua för svenska media. Som tur var skrev Bradley Burston i princip av hela intervjun i sin senaste kolumn "Can the first Gaza war be stopped before it starts"? (http://www.haaretz.com/hasen/spages/1048931.html)

Vi behöver säkerhet för Israels befolkning och vi behöver drägliga levnadsförhållanden för Gazaborna. I dagsläget har vi ingetdera. Jag vill se en regering som löser problemen, inte fördubblar dem. Att invadera Gazaremsan är en sak, att ta hand om 1.5 milj civila Gazabor dagen efter invasionen är en helt annan sak. Ingen vill ha det ansvaret, definitivt inte IDF.

Så jag hoppas innerligt att alla inblandade tar sig samman. Det inkluderar definitivt Hamasledningen.

Sedan hoppas jag att jag inte behöver läsa mer om den mördande "Gamla Testamentets Gud" i jämförelse med den nytestamentliga. Rekommenderar Kerstin och andra att läsa Svenska Kyrkans dokument "Guds Vägar" och tänka efter lite var hon fått sina ideer om judendom ifrån. Inte från dagens svenska kyrka i alla fall, och inte från några rabbiner heller.

Anonym sa...

BiB, som du inte kommenterar det fradgande och ovetenskapliga frossande jag kritiserade, ska jag anta att du håller med? Har du också denne skribent på din länklista? :)

Go' Jul till en som inte ofta är go'!

A-K

Anonym sa...

Ulf, en bloggartikel som borde intressera dig som har skrivit om dagens kommunikationsverklighet, bloggvärldens, som behandlas mot slutet av artikeln.

Artikeln i sin helhet går in på många vinklar i ekvationen Israel, PLO, Hamas, Egypten, dessas ledare, och aktörer, t.ex. Livnis besök hos Mubarak, EU, FN, TT, bloggvärlden, det politiskt korrekta och gångbara i Sverige, inte en liten del rädsla för att tala rakt och vad man måste göra om man vill ha en bättre bild av skeendet än den vanliga att "Israel vill svälta ut palestinierna" iom blockaden.

Du kan åtminstone få en bild från artikeln av varför den bild som kastas ut i Sverige, bl.a av de grupper du förespråkar, ser så falsk och enögd ut för många. (Ett namn som Garthon, t.ex., slår direkt ut vad du vill ha sagt bland somliga läsare, då han med uttalanden och tidigare ställningstaganden har förverkat sin trovärdighet.)

"Om verklig verklighet och overklig"
Fortsatta granatregn mot Israels humanitära hjälp till Gaza" av f.d. DN-korren Dick Haas' artikel på Annandagen:

http://www.dickhaas.com/

Artikeln talar om att långtradare med humanitär hjälp - denna gång blodplasma till det största sjukhuset i Gaza - stoppas som så ofta av Hamas' attacker, nu på Annandagen av 36 granater på tre timmar över gränsövergångar och den går in på hur omvärlden rapporterar situationen.

A-K Roth