2008-07-11

Är sexuell njutning politik?

Som gästskribent på Ulf Bjerelds blogg tar jag chansen att skriva om ett ämne som såvitt jag vet inte har diskuterats här. RFSU är i Almedalen och delar ut sexleksaker för kvinnor tillsammans med Apoteket och jag funderar på om sexuell njutning kan vara politisk.

Traditionella sexualfrågor såsom preventivmedel, reproduktion och aborträtt är ju utan tvekan politiska, och har engagerat både RFSU och feminister från vänster till höger. Liberalfeministen Birgitta Ohlsson (fp) väcker ständigt min beundran i sitt arbete i EU för kvinnors rättigheter såsom rätten till abort. Samtidigt vet man inte alls var man har henne när hon önsketänker om samband mellan feminism och kapitalism.

Men sexuell njutning? När jag spontant försöker tänka på sexleksaker som politiska så känns de nog mest högerliberala. Det handlar om självförverkligande och känns lite exklusivt.

Över huvud taget kan ju strävan efter sexuell njutning ses som ett typiskt i-landsfenomen; något som kvinnor i väst kan lyxa till det med när alla grundläggande behov och drömmar redan är uppfyllda. Orgasmer står väl knappast högst på agendan när det gäller att rädda världen från krig, svält och miljökatastrofer. På sin höjd kanske de kan vara ett alternativ till shoppingberoende. Eller?

Sexuell njutning är något som kvinnor i patriarkala samhällen förvägras eller i varje fall inte uppmuntras till. Genom normer, värderingar och ritualer förnekas kvinnor sexuell tillfredsställelse. Det är väl knappast konspirationsteoretiskt att hävda ett samband mellan sexuellt förtryck och andra strategier för att hålla kvinnor nere. Det värsta exemplet på det som jag känner till är faraonisk omskärelse av flickor. Där skärs hela vulvan bort och såret sys ihop så att underlivet med tiden i bästa fall läker till ärrad hud och ett litet hål för urin, mensblod, samlag och förlossning. Men även de västerländska, sekulariserade, heterosexuella samlagsritualerna är patriarkalt doktrinerade. Enligt The Hite Report: A Nationwide Study of Female Sexuality kan bara var tredje kvinna få orgasm vid vaginalsamlag, samtidigt som det ofta sätts likhetstecken mellan sex och omslutande sex.

Så anser jag att rätten till orgasm är en jämställdhetsfråga och därmed en rättvisefråga och därmed en vänsterfråga. Man ska förstås välja sina strider och jag klandrar inte den som väljer att kämpa för jämlikhet på andra sätt. Men det ena utesluter ju inte det andra! Så RFSU - fortsätt dela ut sexleksaker! Och keep up the good work med preventivmedel, reproduktion och aborträtt också.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet! Rekommenderar Benjamin Graber och Georgia Kline-Grabers "Kvinnans orgasm" som kom 1979 och var en viktig bok i kvinnorörelsen. Rätten till njutning av sin sexualitet är absolut en rättvisefråge så länge sexualakten eller motsvarande är en fråga för två eller flera personer. Annars blir någon bara objekt.

För övrigt tycker jag att P-pillrets för många kvinnor förödande effekter på orgasm och njutning borde debatteras mer. Många kvinnor som ätit p-piller sedan unga år har aldrig känt sin egen kropps njutning eftersom pillret skapar en kropp som alltid befinner sig i det minst sexuella läget i kvinnans menstruationscykel. Som mest intresserad och redo för sex är de flesta kvinnor i samband med ägglossning. Det är i alla fall en bra period att känna på sex när det är som bäst. Att ha sex när man är lite ambivalent eller när kroppen inte svarar med alla de fysiska förändringar i underliv och andra delar av kroppen är ingen njutning.

walking and falling sa...

Hej Castor och tack för kommentaren! Ja jag förstår inte riktigt lovordandet av p-piller med tanke på risken för blodpropp och effekterna på lust och psyke.