2007-11-19

Men först ett rejält nyhetsprogram...

Public Service engagerar. Jag tillhör ju dem som efter förmåga bidragit till opinionsbildningen mot förytligandet och snuttifieringen av Sveriges Radios och Sveriges Televisions samhällsbevakning. Därför borde jag väl vara glad och fylld av tillförsikt när SVT:s flaggskepp Aktuellt ikväll presenteras i ny kostym och lanseras som ett ännu mer "fördjupande program". Först kommer sändningen att presentera de senaste nyheterna i kortformat. Därefter koncentreras sändningen på två längre, fördjupande inslag. That's all.

Ändå är jag orolig. Jag har sedan en tid tyckt att Aktuellt tappat nyhetsnerven och allt mer levererar transportsträckor i form av sociala reportage. Politiken och skiljelinjerna försvinner. På samma sätt som Agenda det senaste året blivit alltmer pratande och allt mindre politiskt betydelsefullt. Kanske har jag fel, men det är i alla fall en känsla jag har.

Jag vill inte ha ett Agenda i miniatyr varje kväll mellan kl 21.00 och 21.30. Jag vill ha ett rappt nyhetsprogram som likt CNN och Al Jazeera prioriterar de största internationella nyheterna, varvat med i vårt fall de största svenska nyheterna. TV 4:s Nyheterna och Rapport ligger närmare det idealet, men saknar för det mesta både studiogäster och fördjupning. CNN och Al Jazeera visar att det går att kombinera rapp nyhetsförmedling med studiogäster, fördjupning och politisk nerv. Det handlar delvis om resurser. Men också om redaktionell vilja.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Angående din och Demkers artikel - programmet som ni kallar "Mode", är det "Stil" ni syftar på?

Ulf Bjereld sa...

Viktor: Programmet hette "Mode" när vi skrev vår artikel. Sedan dess har programmets innehåll förändrats till det bättre samt bytt namn till "Stil".

Anonym sa...

Det är dags att reformera SVT och SR det är FÖR många socialister fast anställda i koncernen.
Den blöder för närvarande och då kan det vara lämplig att krympa ner antalet anställda.
Certifiera de som blir kvar och allt blir frid och ro tror optimisten

Bodil

Anonym sa...

Aha ok. Programmet Mode måste blivit kortlivat då. Stil är för övrigt ett alldeles utmärkt program.

Anonym sa...

Klart att du är orolig, Ulf. :) Är det inte bra att ha mer fördjupande och kanske mer inkluderande inslag? Läs vad Ingarö skriver i posten "Bra jobbat, Aktuellt":

"...Men över huvud taget behandlas alla ämnen med stor seriositet och vad jag uppfattar som en helt ärlig önskan att visa på olika infallsvinklar, och det är ju detta som blir konsekvensen av att inslagen blir längre: plötsligt finns det plats för något annat än de vanliga 68-gubbarnas reflexkommentarer..."

http://www.ingero.blogspot.com/

Vad menar du med "politiskt betydelsefullt" och att du befarar att "politiken och skiljelinjerna försvinner"? Är det inte bra att folk kan forma sina åsikter efter mer djupgående synpunkter från olika håll? Om du vill ha korta snabba nyhetssnuttar finns de kanske redan på radio varje timme. Eller varför inte läsa på nätet?