2007-11-04

IFK Göteborgs SM-guld och socialismen

IFK Göteborgs SM-guld i fotboll var en seger inte bara för laget utan också för fotbollen som kollektiv idé. Ledarskapet med ansvar för klubbens eländiga skattetrixande har avgått (ett exempel kanske fler borde följa...) och med Håkan Mild som sportchef är det ingen risk för nya ohederligheter. Tillsammans med den nya tränartrojkan och med tidigare tränaren Roger Gustafsson i bakgrunden utstrålar klubben nu kollektivism, laganda, en långsiktig spelidé samt prioritering av egna talanger. Som jag läste någonstans: det är inte högerns individualism som ligger bakom årets SM-guld!

Jag får intrycket att IFK Göteborg vill ta fasta på det bästa från de goda åren på 1980- och 1990-talen, då IFK:s halvamatörer vann UEFA-cupen två gånger, och transformera detta goda till en ny tid. Klubben hade ju på den tiden - och har fortfarande - lite sossestämpel över sig. Det är väl bara att hoppas att partiets pågående rådslagsarbete leder till samma framgångar som IFK Göteborgs nyprövning av sin spelidé.

Utmaningen påminner om ett lagbygge, där tränaren förväntas skapa ett framgångsrikt kollektiv av skickliga individer. Överfört till det politiska planet: Hur skapa en politik som värnar kollektiva värden i ett samhälle med allt mer individualiserade medborgare? Den frågan lär jag återkomma till på bloggen och i andra sammanhang framöver.

14 kommentarer:

G. Tikotzinsky sa...

Utan konkurrens från andra fotbollslag hade IFKs spelare inte uppnått samma spelnivå, varken individuellt eller som lag. Det hela är väl snarare ett exempel på en av grundteserna i modern företagsekonomi - maximera företagets vinst genom att skapa ett framgångsrikt lag av skickliga individer. Således är det en grundval för kapitalismen, och inte socialismen.

Kollektivets resultat har vi sett genom 50 år i kibbutzerna. De har verkligen inte mycket att visa för sin socialistiska/kollektivistiska iver.

Gärningsmannen sa...

Tjongfotboll utan ett levande mittfält...

IFK-lagens bakgrund runt om i Sverige är väl knappast så proletär som det ibland låtsas om bland tyckarna?

Anonym sa...

Fotboll och politik bäste G. Tikotzinsky. Palestinas landslag i fotboll har aldrig mött ett motståndarlag på hemmaplan. Se länk till SvD
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_545989.svd

G. Tikotzinsky sa...

Till Ulf,
Är inte Egons kommentar något off-topic? Jag trodde posten handlade om fotboll som allegori för en socialistisk utopi.

Till Egon,
Så kan det gå för krigförande territorier. Den som ger sig in i leken får tåla steken, som det heter på svenska. Jämför olympiaderna 1980 och 1984.

Anonym sa...

Egon, har inte länkat till artikeln men kommenterar din mening:

Om landslaget i fråga aldrig har mött ett motståndslag på hemmaplan kan det ju vara för att det inte kan finnas ett landslag förrän det finns ett land? Men man kan ju hoppas att viljan och modet att skapa ett fredligt land kommer att förverkligas.

Tills dess finns tack och lov chansen för palestinska och israeliska ungdomar att spela tillsammans och glömma politiken:

http://www.sportingnews.com/yourturn/viewtopic.php?t=105547

Gärningsmannen sa...

Här är lite bakgrundsinfo till IFK:s ursprung: http://sv.wikipedia.org/wiki/IFK

Anonym sa...

Bra metafor! Jag vet dock inte vad jag tycker om ordet "sossestämpel". Det har något pejorativt över sig och det är tråkigt med tanke på att socialist och demokrat är väldigt vackert att vara. Kanske är det ett led i att reclaima "sosse", såsom "bög" har reclaimats av homosexuella män och "glenn" har reclaimats av blåvita supporters.

För övrigt vet jag inte vad gärningsmannen vill säga med sin "bakgrundsinfo". Något som blåvita kamrater bör vara stolta över är de blåvita spelarnas bojkott av Naziolympiaden:
http://www.ifkgoteborg.se/portal/page?_pageid=113,61268&_dad=portal&_schema=PORTAL

Gärningsmannen sa...

Norra och Östra real i Stockholm är knappast socialismens stamort på jorden, snarare tvärtom. Att ha kungen som högste beskyddare är heller inte i den riktningen. Hela IFK-rörelsen -- som IFK Göteborg är en del av -- glänser av kälkborgerlighet.

Ulf Bjereld sa...

Tjongfotboll? Kälkborgerlighet? Gärningsmannen befinner sig på en annan planet, och har genom sina tre inlägg i ämnet blivit mannen som gav uttrycket "surt, sa räven" ett ansikte.

Kan "Glenn" reclaimas kan allt reclaimas.

Anonym sa...

Till Gärningsmannen:

År 1895 var det överhuvudtaget inte lätt för arbetare att organisera sig i föreningar. Kapitalet var livrädda för allt som skulle kunna tänkas samla arbetare. Mycket blod, svett och tårar har krävts för den rättigheten. En rättighet som också har visat sig viktigt för att uppnå jämlika förhållanden och trygghet. Tyvärr är den dock inte given överallt, se exempelvis på USA och Kina.

Jag vet inte riktigt vad du tycker dig påvisa med din hänvisning till historien. Att många arbetare i arbetarstaden Göteborg genom åren har sympatiserat med blåvitt är väl det som snarast gett laget dess identitet.

Anonym sa...

För en gång skull får man ge GÄRNINGSMANNEN lite rätt! Faktum är att IFK:S rykte som en geniun "arbetarklubb" delvis är en propagandaprodukt för att locka fler supportrar till klubben under 70-talet.

En gammal studiekamrat till mig skrev en gång i tiden en uppsats i historia i vilken han gick igenom IFK:S medlemsmatriklar och jämförde dem med övriga alliansklubbars. Han kom fram till att den typiske medlemmen länge kunde betraktas som "småborgerlig" (butiksägare etc.). Riktiga arbetare lyste med sin frånvaro!

Detta talar dock inte emot sossestämpeln. En av den svenska socialdemokratins stora förtjänster är ju att den lyckades fånga upp de "småborgare" som på kontinenten röstade fram fascistiska partier!

/ATEIST och ur-IFKare!

Anonym sa...

Anonym - var på kontinenten röstade småborgare fram fascistiska partier??

Anonym sa...

Vad vill man säga med signaturen ATEIST och ur-IFKare? Vad har ateismen med saken att göra? Är smeknamnet "Änglarna" också en propagandaprodukt? Det finns
kanske varken riktiga änglar i IFKs medlemsmatriklar eller på planen. Efter det du skrivit om IFKs småborgerliga medlemmar innebär det då att du som
"ur-IFKare" ser dig som småborgare?

All ära och heder åt din studiekamrat som ville undersöka Blåvitts historia. Eventuella myter bör verkligen ifrågasättas och undersökas. Jag har naturligtvis inte läst uppsatsen men några frågor smyger sig dock på: är det stora flertalet sympatisörer verkligen medlemmar, och kan fotbollsföreningar bedriva propaganda?

/Glenn

Olaus Petri sa...

Glenn är inte så mycket "reclaimad" som "ägd" av IFK-Göteborg. :-)

Till och med Röde Ruben var ägd, han som aldrig propagerade för något.

Sedan kan säkert fotbollsföreningar bedriva propaganda, men mer troligt är att de används i politisk propagande.

Det var inte alls länge sedan jag läste en bloggpost som precis gjorde på det sistnämnda viset. Kan inte riktigt påminna mig vart bara...:-)