2007-11-13

Inget maktskifte i Danmark?

Samtliga vallokalundersökningar pekar på att den borgerliga regeringen i Danmark under Anders Fogh Rasmussen kommer att kunna sitta kvar. Men regeringen blir beroende inte bara av stöd från det främlingsfientliga Dansk folkeparti utan också från det nybildade Ny Alliance.

Ny Alliance är en högerliberal utbrytning utbrytning ur Radikale venstre, med Syrienfödde Naser Khader som partiledare. Partiet gick till val på att bryta upp blockpolitiken och framförallt se till att Dansk folkeparti blev av med sin vågmästarställning. Som en ödets ironi riskerar nu Ny Alliance i stället att tillsammans med just Dansk folkeparti få utgöra stödparti åt en borgerlig regering. Allt under förutsättning att de något skakiga vallokalundersökningarna också speglar valresultatet.

Dansk folkeparti är ett högerpopulistiskt missnöjesparti som 1995 bildades genom en utbrytning ur Fremskridtspartiet, som i sin tur grundades av Mogens Glistrup 1971. I sin bakgrund skiljer sig därför Dansk folkeparti på ett avgörande sätt från de svenska Sverigedemokraterna, som har sitt ursprung i extremhögern. Sverigedemokraternas ursprung är ett av skälen till att jag inte tror att de kommer att ta sig in i riksdagen 2010.

Valresulatet i Danmark är förstås en besvikelse om man hoppats på regeringsskifte. Tröst för tigerhjärtan kan hämtas ur den senaste svenska opinionsmätningen från Sentio Research, där socialdemokraterna får rekordhöga 46.7 procent och där vänsteroppositionen leder över alliansregeringen med nära 20 procentenheter; 57.0 procent mot 38.5. Undrar om en sittande regering i Sverige någonsin har hämtat upp ett så stort opinionsunderläge bara lite drygt 2.5 år före nästa val?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Som det ser ut nu på morgonen efter valet kan Fogh Rasmussen luta sig emot ett borgerligt mandat från Färöarna och då blir Ny Alliance utan inflytande.

Olle Svenning har en träffande ledakommentar i Aftonbladet: "Ny alliances bestående, sorgliga insats är att det på en gång splittrat reformpartiet Radikale venstre och bevarat Dansk folkepartis roll som regeringens stödparti".

Pia Kjaresgaard har också talat om ministerposter, men jag har svårt att se hur hur det skulle kunna gå med DF:s europapolitik.

Hälsningar AW i Skottland

Anonym sa...

Statskunskapens grand old man, Sören Holmberg, har sagt att ett sådant stort opinionsunderläge aldrig har hämtats in. Vi får hoppas att han har rätt.

Ulf Bjereld sa...

Sören har aldrig fel... :-)

Jag har också alltid varit svag för Olle Svennings formuleringskonst.