2007-05-11

Sven Otto Littorin och Herrklubben

I dag avslöjar Aftonbladet att arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) sedan många år tillbaka är medlem av Herrklubben Sällskapet. Herrklubb? Jo, det är faktiskt sant. Aftonbladet publicerar också utdrag ur medlemslistorna i Sällskapet och dess två vänföreningar. Här trängs politiker som moderaternas gruppledare i Göteborgs kommunfullmäktige Jan Hallberg och förre chefredaktören för Upsala Nya Tidning folkpartisten Jörgen Ullenhag med finansmän som Erik Penser och Fredrik Lundberg. Här finns mediemän som Joachim Berner och Peter Hjörne och manliga statsvetare som förre folkpartistiske riksdagsledamoten Daniel Tarschys och Tommy Möller.

Artikeln bjuder stundtals på högst underhållande läsning. Så här motiverar t ex klubbdirektör Carl-Gustaf Mann att kvinnor inte får bli medlemmar: Vi älskar tjejer men gubbarna tycker att det är rätt skönt att slippa åla sig, flirta, dona och greja. Det blir mer avslappnat. Och tjejerna vill väl inte ha med någon kille på syjuntan?

Vid sidan av den anslående fånighet som präglar Herrklubbarna finns det förstås också en allvarlig dimension. När det gäller Sven Otto Littorin kretsar allvaret kring de eventuella jävssituationer och den bristande transparens som uppstår i en sluten klubbmiljö. Men framför allt har Sven Otto Littorin som arbetsmarknadsminister ett ansvar för jämställdhet på arbetsmarknad och i näringsliv. Aftonbladet citerar ur Fredrik Reinfeldts regeringsförklaring: Regeringen kommer att motverka och förändra system som konserverar fördelningen av makt och resurser ur ett könsperspektiv. När män och kvinnor delar makt och inflytande i alla delar av samhällslivet får vi ett bättre samhälle. Sven Otto Littorins trovärdighet att förmå leva upp till regeringsförklaringens målsättning är lika med noll så länge han är medlem av en herrklubb där kvinnor inte välkomnas eftersom det "blir mera avslappnat" utan dem.

13 kommentarer:

Anonym sa...

I vilka miljöer frodas grupptänkande?

Att var medlem i slutna sällskap, tror jag handlar i stor utsträck-ning om personer som gärna vill tillhöra en exlusiv grupp. Strävar uppåt. Ser sig som en utvald elit. Slutna sällskap kan i värsta fall utveckla sekt-beetenden. Alla ska tycka lika, dela samma värderingar.
"Tyck och tänk som jag annars får du inte med i min gemenskapen"

Jag tidigare haft höga tankar om statsvetaren Tommy Möller.
En vetenskapsman som håller objektivitens fana högt.

Undar om det finns några JKL-konsulter som är medlemmar i Sällskapet Herrklubben?


Hälsningar
Rustan Rydman
Stockholm

Alexander Sofroniou sa...

Sofi är bortrest så jag antar att jag ska tycka att det är skönt att slippa åla mig, flirta, dona och greja.

Anonym sa...

Får säga som Groucho Marx, ungefär:
Jag vägrar tillhöra en klubb som släpper in såna som jag.

Låt pojkarna ha sina sällskap. Det är bara skönt för fruarna/sambona att de ger sig iväg nån gång. Dom pratar i alla fall bara om fotboll, liksom Ulf. :)

BTW, när jag besöker en stickaffär här i Indiana som har ett långt bord där man kan sitta och sticka och få stickråd, sitter där ofta män i olika åldrar och stickar. Sån likställdhet finns nog inte i Stockholm! Ha! Bara i USA...

Anonym sa...

P.S.

Förlåt, "likställdhet" låter fel. Det ska nog vara jämställdhet? Jämlikhet kanske? :(

Språkförbistrade A-K

olydig sa...

Var det bara högerstatsvetare som Tarschys och Möller (gammal talskrivare åt Bildt) som blev inbjudna eller...?

;-)

Allvarligt talat så är det ett problem med det här sällskapet sett i relation till rekryteringsprocesser (jfr. med det brittiska "chaps"-systemet).

Dessutom blir det inte bättre av intervjun med DN's debattredaktör Mats Bergstrand i dagens Aftonbladet, där han bara under våren har upplåtit plats hela nio gånger på Sveriges kanske viktigaste debattforum till sina klubbkamrater. Vad som är allvarligast är att han faktiskt inte inser det problematiska att han lierar sig med de makthavarna som hans tidning (bland andra) skall granska. Annars blir väl pressens roll tämligen meningslös?

Anonym sa...

Din kritik av "herrklubbarna" kan alltså sammanfattas i de tre punkterna 1) fånighet 2) bristande transparens 3)bristande jämställdhet. Nummer 1 är inte värt att kommentera. Nummer 2 är antingen ren dumhet eller spelad naivitet. Vilken värld lever du i om du inte tror att inflytelserika människor umgås utan insyn? Nummer 3 är så poliskt korrekt att det gränsar till imbecillitet. Det är knappast en ovanlig upppfattning att enkönade sällskap ofta upplevs som mer avslappnade (av olika skäl) än sällskap med båda könen. Eller är denna mycket vanliga uppfattning helt okänd (tabu?) innanför den politiska korrekthetens tegelborg i Haga?

Ulf Bjereld sa...

En och annan JKL-konsult ryms där säkert... :-)

Tarschys och Möller var i alla fall de enda statsvetare som fanns med bland de publicerade namnen.

Mats Bergstrand försvarade sig i Aftonbladet med att han kunde diskutera artikelidéer med viktiga personer på klubben. Men då bortser han från att alla viktiga personer av kvinnligt kön utestängs från denna möjlighet. Jag känner Mats Bergstrand som en klok person och blev mycket förvånad över hur han kunde ignorera den aspekten.

Jag har alltid tyckt att enkönade miljöer är fruktansvärt tråkiga. Jag tror att det främst är män som har problem med sin s k mansroll som söker sig till enkönade miljöer. Jag kommer faktiskt bara på två sociala miljöer där jag tycker att enkönighet fungerar. Den första är elitidrotten - av flera olika skäl fungerar sällan mixade lag bra i praktiken (däremot är jag lyckligt gift med en kvinna som är lika fotbollsintresserad som jag - och en blandad publik är en bra publik). Den andra är körsång. Jag är svag för gosskörer, men även dam- herr- och flickkörer har sin tjusning). Den finns säkert någon ytterligare enkönad social miljö som fungerar, men som jag inte kommer ihåg så här direkt.

Anonym sa...

Man lyfter lite på ögonbrynet åt att en högt uppsatt akademiker, om än i en flumvetenskap, bryr sig om att grabbar ibland vill umgås med grabbar och tjejer med tjejer.Vad vill Bjereld göra? lagstifta om könskvotering på pubar? Förbjuda politiker att umgås i sällskap utan kvinnlig representation? En ytterligt larvig tråd.

Anonym sa...

Anders Lindberg chef och ägare JKL är medlem i Sällskapet.

Granskaren

Ulf Bjereld sa...

Snart är Göran också med...

Charlotte W sa...

Herregud, detta är ju fruktansvärt... Det här hade jag helt missat i mitt tidningsläsande..."Mer avspänt utan kvinnor" -- är det konstigt att det finns folk som tror att män och kvinnor kommer från olika planeter? My God. Slappna av grabbar, vill jag säga. Jag är ju faktiskt i stort sett precis som ni, and so is alla andra kvinnor.

Anonym sa...

Jag får väl avkalla syjuntan, kvinnornas bokklubb och "Mother's Day Out" på momanget.

Tänk om någon i Sverige får reda på att vi fortfarande har cub scouts och flickscouter för småbarnen i USA. Indian Guides, Camp Fire Girls beware!

Under tiden har Hamas just skjutit på en skola i FN's regi i Gaza pga att pojkar och flickor hade sportdag tillsammans. Dags för Broderskaparna att gå i taket över verkliga missförhållanden?

Anonym sa...

Jadu Ulf!
Jag utgår från att kvinnor är välkomna i broderskapsrörelsen men visstär namnet både sexistiskt och som ett eko från en svunnen tid. Ni behåller det kanske för att förbättra relationerna med religiösa brödraskap av annan trosinriktning?