2007-05-23

Glada dagar för Wanja Lundby-Wedin!

EU-domstolens generaladvokat meddelade i dag att fackförbundet Byggnads blockad av det lettiska bolaget Laval i Vaxholm inte strider inte mot EU:s fria rörlighet. Hans rekommendation till domstolen är att slå fast att stridsåtgärder är tillåtna för att kräva kollektivavtal om det skyddar arbetare och hindrar social dumpning. Han tillägger att åtgärderna skall stå i proportion till det mål som skall uppnås.

Rekommendationen är en framgång för LO och för de svenska kollektivavtalen. Wanja Lundby-Wedin kan glädjas åt detta och även åt den splittring som rekommendationen skapat på den borgerliga kanten. Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin försvarar kollektivavtalen medan Annika Qarlsson, centerns gruppledare i riksdagen, beskriver rekommendationen som ett steg i fel riktning.

Wanja Lundby-Wedin kan också glädjas åt att hon i går som första kvinna någonsin valdes till ordförande för Europafacket, EFS. (Jag förstod faktiskt aldrig riktigt vad som hände när hon utan att någon märkte det försvann ur debatten om partiledarposten för socialdemokraterna. Hon framstod tidigt som en av huvudkandidaterna, föreföll intresserad, men fick sedan inte ens chansen att tacka nej.)

Som ordförande för Europafacket får Wanja Lundby-Wedin en hel del att stå i. Tommy Svensson skriver i dag utmärkt på Aftonbladets ledarsida om hur de 500 delgater som valde Wanja till sin sammansättning allt annat än speglar det mångkulturella Europa.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Glädjande att Wanja Lundby-Wedin har valts till ordförande i Europa facket.

Allt är inte frid och fröjd. LO, TCO och Saco behöver profilera sig mera i det nya mediasamhället, synas oftare i debatten, sticka ut hakan.


Hälsningar
Rustan Rydman
Stockholm

Ulf Bjereld sa...

Hej Rustan,

Nej,facket och medieprofileringen har dessvärre sällan varit en lyckad kombination! Det beror väl dels på media, och dels på facket.