2007-05-07

Jan Björklund på pridefestival?

Jag har ju tidigare på denna blogg argumenterat för varför det vore trevligare med Cecilia Malmström som folkpartiledare än Jan Björklund. I dag fick jag ännu ett argument. I dagens DN (ej i nätupplagan) berättar Cecilia att hon under Kristi himmelsfärdshelgen som enda regeringsledamot överhuvudtaget bjudits in till ett seminarium i samband med en pridefestival i Polens huvudstad Warszawa. Hon tänker också gå med i festivalens prideparad.

År 2005 förbjöds motsvarande prideparad och myndigheterna fruktar nu bråk och oroligheter. Något tillstånd för paraden finns ännu inte. Men Cecilia skräder inte orden. Hon menar att EU måste ta på sig en missionerande roll i hbt-frågor och hon förutsätter att de polska myndigheterna kommer att tillåta paraden. Om det blir bråk kommer hon att vara försiktig och ”muckar inte med någon”.

Jag är kanske fördomsfull men jag har mycket svårt att se Jan Björklund visa ett sådant frimod och en sådan självdistans inom något politikområde och jag har också svårt att se honom i kontroversiella prideparader i Polen.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Trevligt att du värnar om hbt-frågor och mänskliga rättigheter, på papper åtminstone. Jag antar att ditt parti och Broderskaparna skickade en representant till pride-festivalen i Jerusalem, den enda av sitt slag i Mellanöstern?

Frimod och självdistans kan man nog ha utan att man är så demonstrativ att man går på festivaler, så nog kan det hända att du är aaaningen fördomsfull. Många är de personer som under vår mänskliga historia gjort gott bakom kulisserna.

Jag undrar också om du, ditt parti och din partiledare tog tillfället att ta upp det kanske mer angelägna, rent ut akuta, om hur homosexuella (för att inte säga kvinnor) behandlas, under Irans nuvarande styre, nu när deras utrikesminister var på besök. Demonstrationen mot Irans brott mot sina medborgares rättigheter verkar mest ha kommit från exiliranier.

Det verkar mycket tyst från grupper som annars bruka värna om mänskliga rättigheter. Är den enda issue du har med Mottakis besök om Maud ska skaka hand eller inte?

TOMMY RYDFELDT sa...

Jag är djupt tacksam och rörd över socialdemokrater, miljöpartister, vänsterpartister och andra på vänsterkantens stora omtanke om folkpartiet, dess politik och vem som skall bli partiledare. Jag börjar misstänka att man är livrädda för Jan Björklund. En person som utan problem kan vinna en debatt mot Mona Sahlin. Som faktiskt kan mycket mer än skolfrågor och som är handlingskraftig. Mona snackar ju en hel del men vad har hon gjort under 10 år i regeringen?

Vad gäller HBT frågor tror jag att vi mycket väl kan se Jan Björklund i prideparader. 2005 krävde han stopp för de avvisningar av homosexuella till Iran som (s) regeringen planerade. I augusti 2006 skulle han debatterat HBT frågor med Baylan på Stockholm Pride men debatten blev av någon anledning inställd. Problemet, igen, var väl snarare att alla partiledare utan G Persson var där.

Föromar fördummar även när de är mot Jan Björklund.

TOMMY RYDFELDT sa...

Fördommar Fördummar, skall det vara.

Ulf Bjereld sa...

Jodå, Jan Björklund skall få en chans att visa sina socialliberala sidor i hbt-frågorna. Men jag vidhåller att han har en högre trovärdighetströskel när det gäller engagemanget i dessa frågor än vad Cecilia har.

Pridefestivalen i Israel möts väl också av protester om jag kommer ihåg det rätt?

När det gäller det viktiga arbetet att värna rättigheterna för kvinnor och homosexuella i Iran nöjer jag mig i detta sammanhang med att citera skribenten själv: Många är de personer som under vår mänskliga historia gjort gott bakom kulisserna.

Anonym sa...

Jag börjar misstänka att man är livrädda för Jan Björklund.

Tvärtom. Rottingmajoren Björklund ser jag snarare som en enorm tillgång för vänstern.

Anonym sa...

Ulf, ja visst möttes den väl med protester från vissa håll. Det brukar det göra på olika platser i världen nuar det halls festivaler. Men frågan var om ditt parti eller Broderskaparna skickade representanter till Jerusalems festival. Du kanske inte vet.

G. Tikotzinsky sa...

A-K,
Ulf Bjereld är säkert engagerad i HBT-frågor i Mellanöstern. Han har uttalat sig kategoriskt mot döds-straffet, så det gäller säkert också när Saudi eller Iran avrättar homosexuella. Och som du helt riktigt påpekade, mycket gott kan göras i kulisserna. Vad gäller HBT i arabländerna jobbar Bjereld i det tysta. MYCKET tyst, får man väl tillägga.

Jonathan Leman sa...

broderskapsrörelsen och därmed delar socialdemokraterna har ju som uppdrag granskning mfl visat lierat sig med riktiga böghatare. känns som att en peroson med patos i hbt-frågor borde klippa banden till muslismka brödraskapets svenska gren innan man börjar läxa upp folkpartister med stöd av hypotetiska tankeexperiment