2007-05-28

Derbydags med pausunderhållning

I kväll spelar IFK Göteborg allsvenskt fotbollsderby mot Gais på Ullevi. Om IFK Göteborg vinner hakar laget på allvar på i den allsvenska toppstriden.

Pausunderhållningen i Allsvenskan har länge varit ett sorgebarn. Töntiga sponsorarrangemang eller prickskjutning för fotbollsintresserad allmänhet har alltför ofta stått på programmet. I kväll provar IFK och Gais en ny variant: en match mellan spelarfruarna i de båda lagen.

Är detta bra eller dåligt? Jag har kommit på mig själv att hålla med den jag sist pratar med i frågan. Å ena sidan skulle det kunna vara en oförarglig idé som rätt genomförd blir lite småkul. Å andra sidan litar jag inte på arrangörernas förmåga att ge matchen en inramning som inte leder till att spelarfruarna blir en halvsexualiserad dekoration i en manligt dominerad fotbollsvärld.

Spelarfruarna? Om nu någon av de manliga fotbollsspelarna är homosexuell och sambo med en kille - skulle denne sambo då också få vara med i spelarfrulaget? Och hur roligt vore det om pausunderhålningen i en match i damallsvenskan bestod av en match mellan "spelarmännen"?

Den förmenta oförargligheten är ofta könsmaktsordningens bäste vän.

Hur det går? IFK vinner med 3-0. I båda matcherna.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Och hur roligt vore det om pausunderhålningen i en match i damallsvenskan bestod av en match mellan "spelarmännen"?

Varför skulle inte det kunna funka?

Anonym sa...

För ett par år sedan möttes de legendariska 61:orna i en förmatch till Elfsborg-IFK Göteborg. Hur det gick, förutom sakta, minns jag inte. Däremot vann di gule huvudmatchen med 1-0 efter att Niklas Alexandersson missat en straff i slutminuterna. Skönt.

Alexander Sofroniou sa...

Jag tänkte precis samma sak faktiskt.

Ulf Bjereld sa...

Jag minns fortfarande den straffen som Hans nämner...

Matchen mellan spelarfruarna blev lite av ett jaså. Hyggligt professionell inramning, inga sexistiska tillrop, ganska ointresserad publik. Trist och dåligt spel i sammanlagt sex minuter. Inga efterdyningar, mer än att jag i dag i omklädningsrummet på Skatås motionscentral hörde en man skämtsamt kommentera huvudmatchen mellan IFK och Gais med att den till och med höll lägre kvalitet än spelarfrumatchen.

Varför skulle inte en match mellan "spelarmännen" fungera? Ja, det är en bra fråga. Jag har två preliminära svar. 1.) Männen skulle inte ställa upp, eftersom de inte har en gemensam identitet som "spelarmän" på samma sätt som åtminstone delar av "spelarfruarna" har. 2.) Publikintresset skulle sannolikt vara än mindre än i spelarfrumatchen.