2007-05-14

Bravo Expressen!

Det är inte så ofta som jag har möjlighet att med instämmande glädje kunna citera Expressens ledarsida. Men i dag är en sådan dag.

Igen är det Sven Otto Littorins herrklubb som är på tapeten. Expressen skriver: Föreställ er att det avslöjades att en minister, en domare eller en riksdagsledamot är medlem i en förening som inte tillåter judar eller homosexuella att bli medlemmar. Reaktionerna skulle inte dröja. Och personen skulle helt säkert tvingas avgå och be offentligt om ursäkt. Men när det handlar om föreningar där kvinnor är förbjudna att bli medlemmar ses det av många som något mer eller mindre oproblematiskt. (Sannolikt är det Ann-Charlotte Marteus som skrivit texten - hon har ledarredaktionens överlägset vassaste penna.)

Artikeln blir inte mindre läsvärd genom att den ger Niklas Ekdal på DN:s ledarsida en knäpp på näsan för att han försökt skämta bort affären, eller genom att det faktiskt var konkurrenten Aftonbladet som gjorde en nyhet av herrklubben. Jag tror inte Expressen har skrivit en enda rad på nyhetsplats om saken.

Genom att anlägga ett maktperspektiv på enkönigheten visar Expressen hur herrklubben vid sidan av fånigheten också diskriminerar: när män med makt umgås bakom stängda dörrar med andra mäktiga män är det aldrig bara en oskyldig fritidssysselsättning.

Sven Olof Littorin bör komma ut ur garderoben, förklara varför det blivit som det blivit och lämna klubben.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du som kristen borde väl om någon ha förståelse för enkönade sällskap.

Anonym sa...

Hej!

Rök ut dom ur sina hålor
Slutna sällskap. Kliar
varandra på ryggen.

Hälsningar
Rustan Rydman
Stockholm