2007-05-08

Göran Perssons dubbla roller

Jag tillhör dem som i dag uttryckt kritik eller skepsis mot Göran Perssons beslut att bli seniorrådgivare på pr-byrån JKL - ett av Sveriges största konsultbolag. Det är olämpligt att en så tung politiker med många års insyn i känsliga processer väljer att utnyttja sina insikter för lobbyverksamhet i kommersiella syften.

Visserligen kan vi inte ha ett yrkesförbud för avgående politiker. Men Perssons beslut bidrar till att ge en otydligare bild av distinktionen mellan att som förtroendevald tjäna allmänintresset och att som lobbyist tjäna särintressen. Eller som en annan klok person uttrycker det: det är ett problem för politikens trovärdighet att politik och strategisk kommunikation – eller pr och lobbying – tycks blandas samman, även som här på det rent faktiska personplanet. Många människor upplever redan att politiken i dag mera handlar om vem som är skickligast på att få sin fråga på dagordningen än om värdekonflikter och sakfrågor. Den känslan bland väljarna riskerar att förstärkas genom sådana här personövergångar.

Till sist kan jag angående Andres Vasquez sagolika mål igår inte avhålla mig från att erinra om hur jag avslutade en bloggpost den 4 februari i år.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Varför blir nästan alla "tagna på sängen" när fd statståd och fd partiledare börjar arbeta för
det privata näringslivet?
Den fd näringsministern och även fd ordförande för TCO Björn Rosengren började kort därefter arbeta som rådgivare för Kinnebeck sfären (bl a Tele2).

Gyllenhammar har till helt nyligen varit ordförande för Kinnevik/Stenbeck sfären. Kinnevik känd för en bra personalpolitik?
Varför finns det inga övergångs-regler? Sverige agerar så yrvaket. Varför finns det ingen karantäns regler?

Det är väl bara en tidsfråga när en fd fackordförande inom LO-familjen tar steget över till Wallenberg sfären? "Staten och kapitalet sitter i samma båt"

Hälsningar
Rustan Rydman
(rustanrydman@hotmail.com)
Stockholm

Anonym sa...

Ja, jag kommer i alla fall ihåg var jag först hörde det om Andres Vasquez. Who the heck is Andres Vazquez? (Förstår inte vuxna karlar som är så intresserade av bollspel i alla sina dagar) :)

Om Persson: Vad annat kunde han ha gjort när han redan blivit Lord of the Manor? Han har ju redan gjort klassresan, som man visst kallar det i Sverige; som andra VIP's inom socialdemokraterna finns han bland gräddan. (All denna kulturelit som tror sig värna om "everyman"...)

Lite OT, men Persson i PR är väl inte underligare än andra utnämningar som händer inom politikerkretsar: En som länge (tills slakten var slut) försvarade ett av världens värsta folkmord (under Pol Pot) sysslar med barnfrågor för UNICEF, t.ex. Skadar väl inte men hur är det med trovärdigheten? Reward for a job well done?

Don't get me started, Ulf...

Have a nice day!

G. Tikotzinsky sa...

Alternativet skulle väl vara att gå på föreläsningsturne i USA precis som Bibi Netanyahu eller Ehud Barak gjorde efter sina valförluster. Bara två krux:

1. VAD skulle svenska tidningar och avundsjuka (s) kolleger tycka om talararvoden på USD 10,000 i timmen?

2. Really? Vem skulle vara intresserad att lyssna på vad en avdankad svensk socialist har att säga?

Anonym sa...

Jag blir så förundrad när alla talar om att GP nu har bytt sida - tänk, det kan jag inte se att han har gjort :-(!

Ulf Bjereld sa...

De flesta länder har inget regelverk för övergångar mellan politik och andra sektorer. USA har ett regelverk, men jag är inte närmare bekant med hur det fungerar. Jag tycker att man på allvar bör diskutera frågan om ett regelverk även i Sverige.

G. Tikotzinsky sa...

Ulf Bjereld,

Du borde kanske precisera lite: Många länder har regelverk för övergång från andra sektorer till politik, men få har regelverk i motsatt riktning.

Israel är faktiskt ett av de länder som har ganska klara regler i båda riktningarna inom vissa sektorer, till exempel banker eller militären. Jag anser personligen att reglerna är för tama, men det är en smakfråga. Tyvärr händer det också att reglerna inte efterlevs. Bästa exemplet är Ehud Barak.