2020-04-08

Bernie Sanders avslutar sin kampanj - vad händer nu?

Bernie Sanders avslutar sin kampanj för att bli Demokraternas kandidat i höstens presidentval i USA. Därmed är det definitivt kört för dem som velat se en radikal vänsterkandidat (av svenskt socialdemokratiskt snitt, typ) utmana Donald Trump. (Hela Bernie Sanders avskedstal till sin kampanj kan ses här.)

Jag har sett Bernie Sanders live en gång. Det var på ett möte inför borgmästarvalet i New York City hösten 2017, då Bernie Sanders äntrade scenen till stöd för den likaså radikale (och min favorit) demokraten Bill de Blasio. Bernie 2020, ekade det i Terminal 5 där mötet hölls. Två karismatiska personligheter, och jag är också dyster över att Bill de Blasios kampanj tidigare i vår för att bli demokraternas presidentkandidat inte lyfte alls.Bernie Sanders kampanj gick väldigt bra i början, och han skördade framgångar i primärval och nomineringsmöten i till exempel New Hampshire, Nevada och Kalifornien. Joe Biden hade en trög, eller till och med dålig, start och primärvalet i South Carolina blev lite av vinna eller försvinna för honom. Men Biden segrade stort i South Carolina, hans kampanj vann momentum och Bernie Sanders lyckades aldrig komma tillbaka in i matchen. De senaste veckorna har frågan inte varit om, utan när, Bernie Sanders skulle kasta in handduken. Bernie Sanders, 79 år, attraherade de unga demokratiska väljarna med lyckades aldrig bygga den breda väljarkoalition som hans kampanjstrategi förutsatte.

Demokraternas väljare i USA stod inför ett strategiskt vägval. Vilken kandidat skulle de rösta fram en mittenorienterad kandidat, i syfte att locka över de republikanska väljare som är missnöjda med Donald Trumps politiska ledarskap men som inte vill inte se några  vänstersvängar i politiken. Eller skulle de rösta fram en mer radikal kandidat, i syfte att mobilisera väljargrupper som annars skulle avstå från att gå och rösta.


Valet i höst är ytterst ovisst. Vi vet inte vilket politiskt landskap som vecklar ut sig när Corona-epidemin förhoppningvis avtar. Men Trump är fortfarande favorit. I inledningen av Corona-krisen vann han ökat stöd i opinionen, och det är alltid svårt att besegra en sittande president i USA.


Men låt oss hoppas på Joe Biden.

3 kommentarer:

Urban S sa...

Men det där var ju inte mycket av analys Ulf. Vad var det som egentligen gjorde att etablissemanget ställde sig bakom Biden? Vad hände med Warren och hennes ställningstagande (eller brist på detsamma)? Ge oss fördjupningen! :)

Rikard Linde sa...

Rachel Bitecofer forskar om valbarhet och det amerikanska politiska landskapet. Hon har lanserat en ny teori om hur val vinns, att det huvudsakligen beror på vilka som går och röstar, vilket parti som får ut flest av sina väljare, inte ombytliga mittenväljare.

https://www.politico.com/news/magazine/2020/02/06/rachel-bitecofer-profile-election-forecasting-new-theory-108944

https://twitter.com/RachelBitecofer/

https://www.niskanencenter.org/bitecofer-post-primary-update/

Anonym sa...

Bernie är fortfarande kvar på röstsedlarna och ska fortsätta att samla upp delegater i stället för att hjälpa Biden. Partiet är delat med Sanders som ledare för den progressiva delen.
Biden är inte tillräckligt långt ut åt vänster, än. Biden har inte presenterat sin kvinnliga
vice. Kamala?
Självklart gillar den yngre generationen Bernie. Allt ska ju bli gratis! De 'rika' ska betala. Sent upptäcker de att det inte finns några gratis luncher.