2018-12-11

Regeringsförhandlingarna strandade. Vad händer nu med familjeåterföreningen?

En av de saker jag tycker var mest synd med Centerpartiets nej till den preliminära regeringsöverenskommelsen är att den rapporterade underlättade familjeåterföreningen nu skjuts på en högst osäker framtid. I Sverige lever ett stort antal människor som flytt från krig, till exempel från Syrien, som fått uppehållstillstånd men tvingas leva splittrade från sin familj. Barn blir kvar i flyktingläger under väldigt svåra förhållanden. Separationen skapar lidande för barn och familjer och leder till psykisk ohälsa. Sverige kan bättre. Nuvarande lagstiftning med avseende på begränsningarna i familjeåterförening är faktiskt inte värdig.

Nu vet ingen hur det går. En moderatledd regering som är beroende av Sverigedemokraternas aktiva stöd kommer knappast att driva frågan om att underlätta familjeåterförening. I det politiska vacuum som råder kommer människor till skada. Jag är uppriktig ledsen att frågan om underlättad familjeåterförening nu skjuts på en osäker framtid.

Idag genomfördes ytterligare ett självmordsdåd i Afghanistan, utanför Kabul. Minst tolv personer dödades. Våldet och krigshandlingarna i Afghanistan är nu så frekventa att ett självmordsdåd ofta bara blir notiser i den svenska pressen. Ändå fortsätter Sverige utvisa unga människor till Afghanistan. I pågående stund genomförs - om jag förstått det rätt - en tvångsutvisning av ännu en grupp unga människor till denna krigets och helvetets plats på jorden.

All min respekt till de modiga människor som på plats protesterar mot dessa utvisningar. Det bästa sättet att lösa problemet är en amnestilag för ensamkommande unga som levt i Sverige i över ett år.

Sverige behöver en regering. Sverige behöver en asyl- och flyktingpolitik som inte skiljer föräldrar från deras barn. En underlättad familjeåterförening hade varit ett viktigt steg att ta. Jag hoppas det inte är för sent. Men tiden hastar.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vem kan man lita på? "Sveriges restriktiva asylpolitik ska ligga fast tills EU infört en gemensam politik. Socialdemokraterna anser att Sverige tagit emot för många flyktingar senaste åren." SvD 4 maj 2018. M och SD vill inte ha en mindre restriktiv migrationspolitik än S. Tillsammans har de 232 mandat i riksdagen. Äntligen borde vi då få en migrationspolitik som har folkligt stöd och inte en politik som dikteras av småpartier och aktivister. Men säker kan man inte vara. Tydligen sålde S sin migrationspolitik i de senaste regeringsförhandlingarna med MP, C, L och V för att komma till makten. Som Eli Göndör skriver om ämnet på dagens Corren.se: "Tänk mer, känn mindre." 2005 hade vi en amnesti som skulle skapa ordning och reda i migrationspolitiken och göra framtida amnestier överflödiga. Det räcker nu. Aktivister blir ändå aldrig nöjda.
Klas Bengtsson

Johan Engwall sa...

Borde verkligen locka Lööf till samarbete med en amnestilag kanske hennes sista att göra en pudel en ren win win situation som räddar både liv och själ

Anonym sa...

Om man bara ger amnesti till de som varit här i ett år, vad tycker du då ska hända med dem som varit här i tio-elva månader?

Håkan sa...

Vem tror att Löwen skulle föreslå en amnesti för dessa ensamkommande afghaner! Partipolitisk taktik går före humanitet! Dessa ungdomar som hunnit rota sig i Sverige och många har dessutom blivit kristna, riskerar att dödas av Talibaner, IS eller tom sona egna föräldrar men för Löwren och hans parti är det viktigare att agera så att man inte tappar väljare till SD,
Hälsningar Håkan Bryngelsson som jobbar som volontär i en kyrka med dessa utsatta människor och som skäms över att vara svensk!

Anonym sa...

Flyktingar kommer hit till Sverige för att söka ett bättre liv, det kan alla enkelt förstå. Men... de kommer inte som historielösa individer. De kommer med en kultur som ofta består av en avvikande kvinnosyn, antisemitism, hederskultur, etc, och tyvärr fortsätter detta ofta bland deras barn som inte tillräckligt klarat av att integrera sig i Sverige.
Uppenbart har svensk politik skapat en elefant i rummet. Det är kanske dags för politisk reflexion och tala om integration och flyktingar... många svenskar känner att våra politiker brutit samhällskontraktet i sin iver att framstå som humana världsräddare - följden är ett svenskt politiskt monster i form av SD. Och trasslet med att bilda regering...