2018-12-18

Ny Ipsos - de rödgröna partiernas försprång växer

I morgon onsdag kl 11.15 håller talman Andreas Norlén en pressträff för att ge besked om nästa steg i regeringsbildningen. Denna gång är det extra svårt att ana vad han kommer att säga. Formellt kan talmannen fortfarande hinna med en tredje statsministeromröstning före jul - och i så fall sannolikt med Ulf Kristersson som statsministerkandidat. Men min känsla är snarare att talmannen kommer att ge processen mera tid - oavsett om han utser en särskild sonderingsperson eller ej.

Hittills har väljaropinionen varit rätt så stabil efter valet. Möjligen har det gått att spåra en svag uppgång för Sverigedemokraterna och för Socialdemokraterna, och en svag nedgång för Liberalerna och Moderaterna. I kväll kom en ny mätning Ipsos, och den skiljer sig något från tidigare mätningar. Socialdemokraterna får nu hela 32 procent, vilket är partiets bästa resultat i Ipsos på nästan tre år. Kristdemokraterna får 8 procent, och blir därmed större än Centerpartiet som får 7 procent. Liberalerna och Miljöpartiet ligger båda på 4 procent. Sverigedemokraterna minskar något, och får 18 procent.

Sammantaget rycker de rödgröna partierna ifrån allianspartierna, med 44 procent mot 37 procent. Dessutom visar en ny undersökning från Sifo att väljarnas förtroende för Stefan Löfven växer, samtidigt som förtroendet minskar för Annie Lööf. Stefan Löfven är nu den partiledare som klart flest väljare har förtroende för.

Enskilda mätningar ska tolkas med stor försiktighet. Men enskilda mätningar kan ha en psykologisk betydelse. Dagens mätningar stärker självförtroendet hos Socialdemokraterna. Samtidigt ökar de incitamenten för flera av partierna att undvika ett extra val. Särskilt gäller detta förstås för Liberalerna och Miljöpartiet, som lever farligt nära fyraprocentsspärren. Även Centerpartiet kan känna en viss oro. De senaste veckorna har präglats av stor osäkerhet kring vad Centerpartiet egentligen vill i regeringsfrågan, och den osäkerheten kan leda till att partiet i ett extra val straffas av väljarkåren.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Mitt tips 2018-12-19 kl 10:14, dvs innan talmannen uttalar sig, är att ingen omröstning kommer att ske före jul, dvs Kristersson kommer inte att föreslås. Det innebär - tror jag - att S och C återupptar förhandlingarna och gör upp. Lite skrivningar om libertariansk arbetsmarknadspolitik löser knuten. Och tiden blir för knapp för att revoltörerna mot Björklund ska hinna förhindra att L säljer sig. Det kortsiktigt allvarligaste är att socialdemokraterna säljer av en ansvarsfull migrationspolitik, vilket de redan gjorde i den överenskommelse som inte fullföljdes. I den senaste opinionsmätningen stödde 13% en sådan politik, men sådant har ju hittills inte påverkat makthavarna annat än retoriskt. Morgan Johansson har ju regndansat en he mandatperiod med känt resultat. (Vad illa har vi gjort för att drabbas av först Ask och sen Johansson som justitieministrar? EUs sämsta gränsskydd och europarekord i dödsskjutningar. Och på mitt lokala torg rånades julgransförsäljerskan på dagskassan häromdan. Nästa dag en manlig försäljare och två ordningsvakter. Men vem bryr sig? Brottsligheten minskar ju...)
Ett extraval tror jag inte på, tyvärr. Men det skulle kunnat rensa bordet. I bästa fall hade MP och L åkt ut. Och C hade förstås backat. Detta gör att dessa partier kan köpas för ett begränsat belopp.
(Om talmannen mot förmodan lanserar Kristersson idag tror jag att han blir vår nästa statsminister.)
Klas Bengtsson

Anonym sa...

Som sagt .... man kan ifrågasätta alla dessa undersökningars nytta:
- Vad de har för syfte?
- Om de speglar något som är på riktigt?
- Om de spelar något roll för beslut eller inverkar på våra förestäällningar?

Att decembermätningarna inte påverkar valet 2022 kanske man kan förstå, men frågan är om mätningarna påverkar beslutsprocessen nu inför regeringsbildningen? Jo, faktiskt, det är klart att flera olika mätningar tillsammans speglar någon slags trend. Det är helt uppenbart att föregående fyra år inte har varit lättregerade, och det borde varit läge för alliansen att gå fram mer än från 141 till 143 mandat, inte direkt imponerande.
Men, det intressanta är vad som hänt efter valet, Rödgröna presterade inte heller direkt någon succé, men hur den så kallade alliansen bara lyckats fortsätta sin nedgående spiral är djupt fascinerande. man skulle så gärna vilja vara en fluga på väggen, och lyssna, om någon lyssnat på Akademiens högtidstal, och kanske särskilt Runessons, detta om tillit, pålitlighet och risk. Det är på något vis så tidstypiskt och samtida, en massa sofismer som inte betyder så mycket. Nonsens.

Nedan snittet av Decembermätningarna enligt Wikis sammanställning 2022:

........ S .... Mp .. Vp ... M .. Fp ... Kd .. C ... SD ... Blå .. Rödgr . Diff

Dec .... 29,9 . 4,0 . 7,7 . 18,5 . 3,9 . 6,9 . 8,1 . 19,6 . 37,5 . 41,6 . 4,1

Nov..... 29,1 . 4,0 . 7,8 . 18,5 . 4,3 . 5,8 . 9,2 . 19,7 . 37,8 . 40,9 . 3,1

Okt .... 29,3 . 4,3 . 7,8 . 19,2 . 4,9 . 5,9 . 8,8 . 18,4 . 38,7 . 41,4 . 2,7

Valet .. 28,4 . 4,3 . 7,9 . 19,8 . 5,5 . 6,4 . 8,6 . 17,6 . 40,3 . 40,6 . 0,3

Förändring från valet till December:

S. + 1,5 %
Vp: - 0,2 %
Sum + 1,3 %

M.. - 1,3 %
Kd: + 0,5 %
Sum - 0,8 %

-----------------

Fp: - 1,6 %
Mp: - 0,3 %
C.. - 0,5 %
Sum - 2,4 %

Sd. + 2,0 %

Samma grundmönster:
Lag Röd går + 1,3 % och Lag klassisk Blå går - 0,8 %,

Men det är fortfarande inga stora förändringar, eftersom procent betyder 100-del, dvs att M+Kd backat 0,8 % är en negativ, men kanske inte så stor förändring. Att S + Vp gått fram 1,3 % är trots allt en framgång. Differensen är 2,1 %

Det som däremot är katastrof, relativt, är att Mp+Fp+C tillsammans backat 2,4 % samtidigt som Sd går fram med 2 %. Den differensen är host host 4,4 %

Det är går inte att blunda för trenden, jo, viss, man kan blunda, men det är inte så framgångsrikt. S.W

Anonym sa...


I dag i God Morgon Världen bjöds det på ny konstitutionell kunskap, i det sista i slaget om den gula knappen, mycket intressant, detta att dn gula knappen å ena sidan är en nedlagd röst, att inte ta ställning, i normala omröstningar, där relativ majoritet råder, medan det i förtroendeomröstningar, där det bara finns ett förslag att ta ställning till, råder negativ parlamentarism, dvs att detta att lägga ner, är samma sak som att rösta för, dvs trycka grön knapp. Detta var kanske inte stor nyhet, men att blocken har olika policy vid personval;

- vänstern röstar röd knapp, om det är borgerlig kandidat, man röstar nej till högerpolitik,
- borgarna röstar gul knapp, dvs tolerans, om det är en röd kandidat, dvs man röstar nej till politiken via statsbudgeten, men accepterar den kandidat som blir statsminister, (praxis sedan 1974, undantaget Ullsten -78, då S röstade Gult, eftersom Ullsten lovat vissa eftergifter.

Innebär att alliansen röstade gult 2014 till Löfven, annars skulle han ju inte blivit vald, eftersom Sd röstade mot. Men nu, Centrn.... :-) Bryter ny mark, dvs sedvanligt lyckas fru Lööf föra fram två st motstridiga påståenden utan att bli synad, å ena sidan menar hon att S borde rösta gult för en ..... borgerlig statsminister (som inte är UK),
å andra sidan menar fru Lööf att C bytt praxis själva och enbart röstar grönt eller rött, dvs byter borgerlig praxis, och röstar jag eller nej till politiken, för att sas
behålla kärnvapenknappen mot både S och M, men som sagt, i reportaget framgår tydligt att fru Lööf är besviken på att S inte röstar gult till en borgerlig ministär, där hon lockat över Mp, och man kan verkligen förstå besvikelsen, dumma dumma S, som röstar nej till en nyliberal statsminister, och inte gult, dvs toerens, dvs ja. Jo, fast att C bytt policy, har inte med saken att göra, och man hade alltså inget emot en borgerlig budget, dvs politik. Så man får fundera ett varv till, efter detta utmärkta reportage.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=438&artikel=7120363

Notera alltså differensen oc trenden mellan blocken efter valet, som man ser på med skräckblandat förtjusning. Regeringsdebaclet, det mest osannolika någonsin, påverkar fullt logiskt den så kallade alliansen negativ, regeringspartierna positivt, och Sd positivt. S.W

Anonym sa...

Det var väl för väl att t.o.m Gharton sällat sig till tvivlarna, skådat igenom de politiska cirkuskonsterna och förespråkar ett extra val, även om nyval hade varit en mer passande term. Alltså, att det inte bara är sympatisörer till Sd som ser att vägen ut från "Underlandet" går via ett extraval.
Med Widar & Gharton på trumpeten är det alltså fler som tutar i luren, så att man hamnar i rätt sällskap för den försynen att väljarna kanske månne skulle kunna visas den respekt de förtjänar för valet; med en omstart som ger kraka, lara och tydliga besked innan de trycker på sina knappar i tre ganska triviala frågor:

I. Vilka är statsministerkandidaterna?
II. Vilka villkor (budgetkonstellationer) gäller för respektive regeringsbildare?
III. Vilken slags politik avser respektive kandidat kunna driva på grundval av p.II.

Fråga I. förefaller för tillfället vara:

CHECK: S . = Löfven
CHECK: V . = Löfven

CHECK: M . = Kristersson
CHECK: Kd. = UK

? Fp ..... = Löfven ....................... om alliansen < rödgröna+sanktion av partiråd
? Fp ..... = Kristersson .................. om alliansen > rödgröna

? C ...... = Kristersson om alliansen .... > 174 (vilket var intighet före valet)
? C ...... = Fru A Lööf; om alliansen + Mp > 174 (vilket var helt osannolikt före valet)
? C ...... = Fru A Lööf; om Mp byter sida, & M+Kd gillar läget (outtalat före valet)
? C ...... = S Löfven .. om S+Mp+C+Fp ... > M+Kd+Sd (och Vp hålls kort)
? C ...... = Icke UK, om inte alliansen > rödgröna eller MCFpKd+Mp > röda+Sd (ej fallet)

? Mp ... = Löfven ....... om Rödgröna > alliansen (vilket är fallet)
? Mp ... = ? NN ......... om Rödgröna < alliansen (vilket inte blev fallet)

? Mp ... = Löfven ....... om M+Kd+C+Fp+Mp < S+Sd (låter ej klokt, men så är det)
? Mp ... = Lööf ......... om M+Kd+C+Fp+Mp > S+Sd (blågrön röra har -3 mandat vs S+Sd)

? Sd.... = Löfven ....... om inte Mp, Fp eller C ingår i konkarongen (tex om S+Sd > 175)
CHECK Sd = UK ........... om inte Mp, Fp eller C ingår i konkarongen.

Mp ligger förkylt till, men har inte kniven på strupen, dvs manöverutrymme genom att hålla fast vid den sida de valt, att sitta med i en regering (utesluter helt UK som statsminister) Dvs Gharton ser en risk att Mp förmås byta sida med Lööf som statsminister, (vilket i princip är Cs enda väg ut ur en svekdebatt) och då är nog det kokta fläsket stekt inom Mp. Finns det risk med Lööfs plan, att det höga spelet faller, att manövrera ut alla med hot om extraval, finns risk att det blir extraval, och om det då kryper fram att Mp tänkt byta sida, till "alliansen", så kan dessa "förhandlingar" motas genom just hotet om extraval, och ett visst partis nyckfullhet, eftersom ett extraval faktiskt riskerar att sänka Mp, om det fanns planer på en ny "allians" dvs inte bara ett organiserat högersamarbete utan en grön högerregering. Nä, det är klart att Gharton ser risken med att släppa fram både UK eller fru Lööf, eftersom Mp skulle bli gisslan. Fru Lööf skulle inte tveka att använda sig av majoriteten i riksdagen, för att driva igenom sin politik, om hon blev vald, eftersom hon är beroende av Sd för sina liberaliseringar. Hon får ju inte igenom ett vitten, utan stöd av endera S eller Sd.
S.W