I dag presenterade Medieakademin sin förtroendebarometer för 2017. Undersökningen är värdefull, samtidigt som vi ska vara medvetna om blandningen av äpplen och päron. Hela rapporten kan läsas här.
Störst förtroende har svenska folket för Systembolaget och för Universitet och högskolor. Resultatet är öppet för tolkningar...
Minst förtroende har svenska folket för TV3 och Expressen. Dessa aktörer låg i botten även i förra årets mätning.
Största förtroenderaset uppvisar PostNord och Moderaterna. Förtroendet för PostNord har minskat från 37 till 16 procent. Förtroendet för Moderaterna har minskat från 34 till 22 procent.
Största förtroendeökningen uppvisar Centerpartiet (från 20 till 30 procent), Dagspressen (från 24 till 31 procent) och Facket (från 22 till 39 procent).
Det politiskt mest intressanta i undersökningen är att vi kan se en förstärkt politisk polarisering kring förtroendet för public service-bolagen Sveriges Radio (SR) och Sveriges Television (SVT). Både SR och SVT tappar i förtroende, och det största förtroendetappet återfinns bland moderater (och bland kristdemokrater, om jag förstod det rätt?). Sedan tidigare är förtroendet för SR och SVT allra lägst bland sverigedemokrater.
Vi ser i så fall ett nytt mönster där förtroendet för SR och SVT är lägre bland moderater, kristdemokrater och sverigedemokrater än bland de övriga partiernas sympatisörer. Tendensen bör ses i ljuset av de senaste årens framgångar för högerpopulistiska strömningar och debatten om Fake News.
Ett positivt besked var att det inte fanns några tecken på att den mellanmänskliga tilliten skulle ha försvagats.
Toppen på Förtroendelistan följer här. Hoppas den går att läsa...
1 kommentar:
Ska som partipolitiskt oberoende lyfta fram några saker som Ulf förbigår. Om största förtroendeökningen. Facket har inte 39% (felskrivning, antar jag) utan 29%. Tyvärr, tycker jag som gammal facklig förhandlare (det var bättre förr). Det anmärkningsvärda med centerns hopp (som jag tror är tillfälligt) är att de nu har större förtroende än socialdemokraterna (vilket är mer anmärkningsvärt än omflyttningar inom borgerligheten). Att public service har lägre förtroende bland borgerliga än bland vänstern kan inte förvåna någon. När beskylldes de för att vara högervridna?
Migrationsverkets minskade förtroende från 21% till 15% liksom AFs konstant låga 12% uppfattar jag som att dessa får bära hundhuvudet för migrations- och integrationspolitiken.
Det minskade förtroendet för sjukvården och polisen beror nog på att människor känner den oro som Ulf i tidigare inlägg inte tycker de har anledning att känna. Inte heller ska de väl i så fall bry sig om polisen uppmaning igår att inte hämta ut pengar från bankomat på natten med hänsyn till rånrisken.
Slutligen hoppas jag - med hänsyn till socialdemokraternas framtid - att realisterna avgår med segern på partikongressen även om den andra sidan som vanligt är mest högljudd.
Klas Bengtsson
Skicka en kommentar