2016-04-22

Moderat politiker vill förbjuda demonstrationer på annat språk än svenska

Uppdatering fredag 22 april kl 16.20 längst ned i texten.

I dag skriver Hannna Bocander, ledamot för Moderaterna i Danderyds kommunstyrelse, att hon vill inskränka demonstrationsfriheten genom att förbjuda demonstrationer på annat språk än svenska. Jag nyper mig i armen, men tycks faktiskt vara vaken.

Bakgrunden till förslaget är bland annat de rasistiska uttalanden som andre vice ordföranden för Turkiska riksförbundet formulerade på en manifestation på Sergels Torg den 7 april i år. Bocander menar också att det är svårt för demonstrationsarrangörer och poliser att reagera på rasistiska uttalanden om dessa framförs på främmande språk.

Det är klart att rasistiska uttalanden inte skall ha någon plats i politiska manifestationer. Men att bekämpa rasismen genom att förbjuda demonstrationer på annat språk än svenska är ingen bra idé. För att uttrycka det milt.

Bocander skriver: Svenskan har som landets huvudspråk, och vårt enda officiella språk, en inkluderande funktion och bör därför vara det språk som används vid demonstrationer. Samer skall således inte få genomföra politiska manifestationer där samiska används i parollerna. Och hur gör vi med andra minoritetsspråk som till exempel finska och romani? Eller teckenspråk?

Själv minns jag demonstrationerna efter juntans kupp i Chile 1973, där chilenska flyktingar i Sverige skanderade: El pueblo unido jamás será vencido - ett enat folk kan inte besegras. En sådan manifestation skulle inte vara möjlig i Bocanders Sverige. Protester utanför den kinesiska ambassaden skulle inte kunna ha banderoller på kinesiska. Protester mot den ryska ambassaden måste framföras på svenska. Konsekvenserna blir absurda.

Och varför väljer Hanna Bocander att dra gränsen vid demonstrationer? Politiskt engagerade kulturarbetare kan ju framföra sina budskap från scenen. Måste alla hiphop-artister börja sjunga på svenska? Och hur gör vi med utländska musiker på turné i Sverige - måste de ha en tolk med sig?

Skämt åsido. Jag hoppas och tror att Hanna Bocander vid närmare eftertanke retirerar från den position hon intagit. Vi har ett gemensamt intresse att bekämpa rasismen och bekämpa rasistiska uttalanden i politiska demonstrationer. Men denna typ av förslag försvårar en konstruktiv debatt i frågan.

Uppdaterat fredag 22 april kl 16.20: Jag avslutade min bloggpost ovan med en tro och en förhoppning att Hanna Bocander skulle retirera från den position hon intagit. Det har hon nu gjort, vilket hedrar henne och gläder mig och många andra.

3 kommentarer:

Jan Andersen sa...

Att hiphop- och rap-artister bara får använda svenska tycker jag låter som en förträfflig idé.

Anonym sa...

Vilket leder till frågan om imamerna ska få predika endast på svenska, alltså utbildas i Sverige eller tillåtas predika på tex arabiska med vad det kan leda till?

Anonym sa...

Svenska medier har inte brytt sig ett skvatt om islamister men nu börjar det hända saker, vad beror det på? I USA pratar de om att släppa de 28 hemliga wtc-dokumenten som sägs peka ur saudiska kungahuset, efter att Trump lyft frågan vid flera av sina rallyn.

Allt hänger ihop. Och det är Trump som driver kampen mot new world order. Gäller för alla att hamna på rätt sida när bollen börjar rulla.