Statsministerns uppläsande av sin regeringsförklaring är oftast en bedövande sömning tillställning. Här finns nästan inget utrymme för ideologisk glöd eller för politikens blod och eld. I stället blir det oftast en katalogaria där statsministern läser upp alla åtgärder regeringen vidtagit under det gångna året och pekar ut de åtgärder som skall vidtas under det kommande året (varav i princip alla är kända sedan tidigare). Riksdagsledamöterna har fullt sjå att inför TV-kamerorna kväva sina gäspningar i plenisalen.
Statsminister Fredrik Reinfeldts regeringsförklaring i dag var inget undantag. Men han bjöd i alla fall på två överraskningar.
För det första innehöll regeringsförklaringen något så ovanligt som en uppsträckning av oppositionen, om än i förtäckta ordalag. Reinfeldt är missnöjd med att de rödgröna partierna utnyttjar sin lagstiftade rätt till utskottsinitiativ på ett sätt som han menar bryter mot praxis och mot spelets idé. I det här fallet genom att oppositionen kan utnyttja utskottsinitiativ till att blockera enskilda förslag i regeringens budget. Regeringen har annars av hävd kunnat få igenom sin budget som en helhet, om inte oppositionen kunnat enas om ett gemensamt budgetförslag och få gehör för det i kammaren.
Reinfeldt förnekar inte oppositionens rätt att utnyttja den lagstiftade möjligheten till utskottsinitiativ. Men han tycker det är ett olämpligt trixande om de gör det. I regeringsdeklarationen sägs: Här i riksdagen har vi en tradition av förhandling, ärligt spel och samarbete. (...) Riksdagsarbetet och budgethanteringen bygger på lagar som stiftas i brett samförstånd men också på traditioner och praxis. Det är viktigt. Tillit och respekt betyder ofta lika mycket som stiftad lag. I grunden menar Reinfeldt att en vald regering måste få genomföra den politik som den valdes på - allt annat är ett svek mot väljarna. Oppositionens sätt att hantera utskottsinitiativen är enligt Reinfeldt ett trixande som riskerar att urholka det ömsesidiga förtroendet och tilliten, vilket i sin tur kan minska valdeltagandet och främja missnöjespartier.
Piken är fin. Det är nog inte alla som ser den. Men glöm aldrig: Djävulen gömmer sig i detaljerna. Jag tycker det hade varit snyggare om Reinfeldt framfört sin kritik klart och tydligt. Nu framförs kritiken i förstucken form, och många undrar nog vad det egentligen var han syftade på. Så får man inte igång en bra diskussion om sakförhållandet.
Den andra överraskningen var regeringsombildningen. Jag är imponerad av att Fredrik Reinfeldt i vår transparenta och öppna tid lyckats hålla ombildningen hemlig hela vägen fram.
Biståndsminister Gunilla Carlsson avgår. Hennes ministertid har präglats av interna konflikter, dels med myndigheten Sida och dels med anställda på hennes eget departement. Avgången kommer därför inte oväntat.
Gunilla Carlsson ersätts av tidigare arbetsmarknadsministern Hillevi Engström. Det är ingen överdrift att påstå att alliansregeringen inte haft någon succé med just sina arbetsmarknadsministrar: Sven Otto Littorin - Tobias Billström - Hillevi Engström.
Ny arbetsmarknadsminister blir Elisabeth Svantesson. Nationalekonom (tror jag är bra) och en allmänt hög profil. Jag känner inte hennes politiska kompetens, men noterar att det inte tog många minuter innan hennes religiösa tillhörighet och förflutna dominerade twitterflödet. (Hon har en bakgrund i Livets Ord och i Ja till livet.) Och så finns det dem som säger att religion och politik inte skall blandas ihop. :)
6 kommentarer:
Jag tycker det är bra om oppositionen visar att de alls inte accepterar regeringens politik. Det borde snarare främja viljan att rösta och få bort lite av "det spelar ingen roll vem jag röstar på de för ju ändå samma politik".
Visserligen har alliansen vunnit, men inte med så stor majoritet att oppositionen ska lägga sig platt för allt vansinne Reinfelt och hans anhang hittar på.
Jag vill se mer diskussioner och kämparglöd och naturligtvis en ny regering i nästa val.
Om Elisabeth Svantesson hade sysslat med utrikespolitik hade jag blivit orolig. Hon har nämligen hunnit även med att vara Samfundet Sverige-Israels ordförande : ”Sverige uppfattas i Israel som ganska kritiskt mot Israel. Hur ser du själv på den svenska politiken mot Israel? När det gäller svensk handelspolitik så har den tagit flera steg framåt med alliansregeringen vilket är glädjande. Men utrikespolitiskt delar jag inte alltid regeringens ståndpunkter. ” ur Menorah
En informativ och väl avvägd artikel.
Att inte utnyttja de fördelar formella möjligheter ger är en fin tradition. I fotbollen slås bollen över sidlinjen när en motståndare ligger skadad. Inkastet går med automatik tillbaka till den som hade bollen. Snyggt! För lite sedan var det en spelare (från fel lag) som utnyttjade en sådan artighetspassning och gjorde mål. Fullt tillåtet, inte uppskattat!
Vid den borgerliga valsegern 1976 nämndes Allan Hernelius (M)som kandidat till talmansposten efter Henry Allard (S). Hedersmannen Allard fick sitta kvar. Snyggt!
Är inte det viktigaste vad Elisabeth Svantesson står i arbetsmarknadsfrågor?
Har för mig att hon flera i TV-debatter ansett att Ms politik fungerar bra och att hennes enda återkommande argument var att "antalet sysselsatta ökat med 200 000".
Är det en fras som lärs ut på moderata kurser? En förnekare är inte vad svensk arbetsmarknadspolitik behöver nu.
Karin K, I Debatt 19/9 på SVT uppgav moderaten Jan Ericsson att arbetslinjen resulterat i att 250 000 flera kommit i arbete sedan regeringen tillträdde. Jag har gjort ett svep genom debattinlägg och kommentarer för att se i vilken utsträckning hans fortsatta roll i partiet ifrågasätts.
Jan E är verksam i arbetsmarknadsutskottet och även i utbildnings- och soc.försäkringsutkottet. Vad gör arbetsmarknadsministern till förnekare med en uppgift om 50 000 färre i arbete?
Vilken är agendan?
Skicka en kommentar