2011-10-01

Därför tror jag att Göran Hägglund sitter kvar som partiledare för KD

Uppdaterat söndag 2 oktober kl 20.55 I dag meddelade Mats Odell att han utmanar Göran Hägglund och kandiderar till posten som partiledare för Kristdemokraterna. Det är bra att Mats Odell kommer ut ur skuggorna och att Kristdemokraternas medlemmar på så vis får veta vilka alternativ de har att välja emellan.

Själv tror jag fortfarande att Göran Hägglund kommer att vinna striden om partiledarposten. Om han har orken och motivationen, vill säga. Tar han striden vinner han den, är min bedömning.

Aftonbladet låter sin läsare svara på frågan Tror du att Kd skulle få ett lyft med Mats Odell som partiledare? Endast 10.1 procent svarar ja på frågan, 89.9 procent svarar nej. I valet 2010 lyckades Mats Odell endast skrapa ihop 308 personkryss i Stockholm. Man må tycka mycket om Mats Odell, men någon röstmagnet är han knappast.

Det finns i stället en risk att de som nu puffat ut Odell på banan gjort sig själva en björntjänst. Som partiets 2:e vice ordförande och gruppledare i riksdagen har han goda möjligheter att utöva politiskt inflytande. Men om han besegras av Hägglund - vilket jag ju bedömer som mycket troligt - så kommer hans politiska utrymme att förminskas. De krafter i partiet som han förväntas stödja kan på det sättet ha bitit sig själva i tummen.

*

Det var en ganska förutsägbar samling Kristdemokrater som i dag på SvD Brännpunkt krävde Göran Hägglunds avgång som partiledare. Av den 19 undertecknarna var mer än hälften f d riksdagsledamöter. Av de fem nuvarande riksdagsledamöter som skrivit på tillhör åtminstone fyra stycken - Annelie Enochson, Mikael Oscarsson, Tuve Skånberg och Roland Utbult - den konfessionella, moralkonservativa grupperingen inom partiet. Denna gruppering, som gärna profilerar sig i frågor som en mer restriktiv abortlagstiftning, motstånd mot homosexuella äktenskap och ett ständigt försvar för Israels agerande i Mellanösternkonflikten, samarbetar nu med den gruppering som vill driva Kristdemokraterna ytterligare i marknadsliberal riktning. Denna marknadsliberala gruppering personifieras av undertecknarna kanske främst av kommunalrådet i Lidingö Jessica Nyberg och de för nu fram Mats Odell som ny partiledare.

Givet debattartikeln tror jag att Göran Hägglund har goda förutsättningar att vinna kampen om partiledarskapet. Den oheliga alliansen mellan de moralkonservativa och de marknadsliberala är mycket skör - de båda grupperingarna har egentligen väldigt lite gemensamt mer än att de vill ha bort Göran Hägglund. De moralkonservativa måste också inse att Mats Odell som partiledare inte på något sätt skulle föra deras frågor framåt. Vinnarna i samarbetet så här långt är de marknadsliberala krafter som vill lansera Mats Odell, och som nu kan använda den moralkonservativa gruppen som stödtrupper.

Göran Hägglund personifierar i stället vad man kan kalla en mer traditionell kristdemokrati. Jag uppfattar det som att denna gruppering är den klart största inom partiet och antalet nomineringar - där sju distrikt hittills nominerat Göran Hägglund och två distrikt nominerat Mats Odell - talar också i den riktningen.

Jag har också svårt att se Mats Odell som den röstmagnet som skulle frälsa Kristdemokraterna. Odell har inte fått särskilt många personkryss och hans mobbing-fasoner mot Mona Sahlin väckte ont blod även i hans egna kretsar. Lars Adaktusson som ny partiledare skulle förstås sprida glans och medieljus kring partiet. Men jag tror inte det är fler kändisar i ledande ställning som Kristdemokraterna behöver just nu, och jag tror faktiskt att Lars Adaktusson gör samma bedömning.

Sedan är det en annan sak om Göran Hägglund har motivationen att ta striden och fortsätta leda partiet efter alla motgångar. Han säger att han har det, och än så länge tror jag honom på orden.

Så själv tror jag att Göran Hägglund kommer att sitta kvar som partiledare även efter rikstinget den 28 januari och om inget oförutsett händer även leda partiet in i valrörelsen 2014. Jag tror också att Göran Hägglund är den kandidat av de hittills aktuella som har bäst förutsättningar att hålla kvar Kristdemokraterna i riksdagen 2014.

Göran Hägglund har på Twitter lovat att bjuda mig på middag om han inte blir omvald. Så om jag får fel i min profetia enligt ovan så har jag i alla fall något världsligt gott att se fram emot.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Ulf
Strålande bra analys. Jag kan mindre om den marknadsliberala delen än den moralkonservativa. En ohelig bräcklig allians.

Benny Fhager

Anonym sa...

Om Ulf Bjereld känt till de hot som riktats mot oss 8-9 riksdagsledamöter som inte vågade skriva under svd-artikeln av rädsla för repressalier skulle han skämmas att äta lunch med Göran Hägglund. Vi har alla blivit kontaktade av Hägglunds folk och låtits förstå att den som är kritisk förväntas lämna sina uppdrag om Hägglund vinner. Låt lunchmaten smaka och fastna i halsen. Det höjs röster om att KD borde ta bort K:et från beteckningen. Kanske det, men med Hägglund vid rodret är det D:et som åker först.

Ulf Bjereld sa...

Benny: Stort tack!

Anonym 12:24: Om du verkligen är riksdagledamot för KD och behandlats på det sätt som du skriver som borde du väl ha civilkurage och moralisk resning nog att - för partiets bästa - träda fram och berätta vad du utsatts för. Annars bidrar du ju bara till anonym ryktesspridning.

Anonym sa...

Jag förstår inte vad KDU, FFFF och de andra marknadsliberala gör i KD. Varför inte gå till Centern eller moderaterna? Kristdemokraterna är ingenting utan det sociala patoset.

Anonym sa...

Det finns ingen motsättning som sista inlägget ovan försöker få fram. Se på CDU i tyskland, där de både är för marknaden, och har en tydlig kristligt socialt patos.

Zeth sa...

Håller med ovanstående. Som ideologi är kristdemokratin tydligt borgerlig. Att vara höger utesluter inte att man är socialt ansvarstagande, däremot får man en annan syn på vad det innebär när man förstår vikten av ett starkt civilsamhälle. Sedan var kanske inte partiet höger när man var ett religiöst, och inte ett icke-konfessionellt kristdemokratiskt parti, men det är ju inte helt relevant idag.

Anonym sa...

Finns inte också en nykonservativ inriktning i framförallt KDU.
Kolla bloggen stil och fason - Andreas Braw. Googlat runt lite på KDUs hemsidor. KDU Östermalm prioriterar bland annat monarkin och försvaret. Hårdare straff har jag också stött på inom KDU. Var det inte den nye KDUordföranden Aron Modig som talade om en svensk teaparty-rörelse.
Benny Fhager

Zeth sa...

Benny Fhager: Yupp! Egentligen kan det väl sägas finnas en "konservativ marknadsliberal" falang, för att använda Ulfs terminologi - även om högerkonservativa och marknadsliberaler väldigt ofta samarbetar. Den konfessionella gruppen kallar sig oftast inte för konservativ, och vissa (men inte alla) gamla-KDS medlemmar tycker inte om att det kommit in människor som pratar om konservativ ideologi i "deras" parti.

Jan Wiklund sa...

Moralkonservatism och marknadsliberalism har nog inte så svårt att samlas - "den starkaste må vinna och den som misslyckas får skylla sig själv" är väl något som förenar dom. Liksom föreställningen om bättre och sämre människor.

Då har jag svårare att se vad det skulle ha med kristendom att göra, och dess principiellt skeptiska syn på mammonsdyrkan och fariseism.

Andreas sa...

Marcus Birro kandiderar till partiledare på KD på mest korkade sätt man kan tänka sig:

http://www.dn.se/nyheter/sverige/birro-drar-tillbaka-kd-kandidatur