2011-02-17

Kriskommissionen och partiledarfrågan

Den socialdemokratiska kriskommissionen kritiserade tidigare i veckan partiets valberedning för att använda sig av ett alltför slutet arbetssätt. I stället föreslog kommissionen att medlemmarna i framtiden borde få rösta fram sina kandidater. Mot bakgrund av kommissionens förslag publicerar Aftonbladet i dag en artikel med rubriken TUNGA S-TOPPAR: SKJUT UPP VALET. Aftonbladet har genomfört en undersökning och frågat 543 förtroendevalda socialdemokrater i landets 290 kommuner om de tycker att det finns skäl att skäl att skjuta upp valdagen för att ge medlemmarna större inflytande enligt kriskommissionens förslag.

Men undersökningen har metodologiska brister. En grundregel i den här typen av undersökningar är att inte ställa två frågor i en, för då vet inte svarspersonerna vilken av frågorna de skall svara på. Svarsfrekvensen sjunker och de svar som ges blir svårare att tolka. Vilken av de två frågorna är det som svarspersonen har besvarat? I Aftonbladets formulering inryms två frågeställningar; dels om medlemmarna bör ges ett större inflytande i valprocessen genom t ex medlemsomröstningar, dels om den nu pågående processen bör avbrytas och tas om från början.

Svarsfrekvensen blir mycket låg, under 20 procent. Av dessa 20 procent (106 personer) svarar 19 procent (20 personer) ja och 81 procent (86 personer) nej. Det är dessa 20 personer - av 543 i urvalet - som i Aftonbladets rubrik blir TUNGA S-TOPPAR.

Det går förstås inte att dra några egentliga slutsatser av Aftonbladets undersökning. Skall man ändå spekulera kan man säga (vilket jag gör i artikeln) att givet förutsättningarna är det iögonfallande att 20 procent av de som ändå valde att svara är beredda att avbryta valberedningens arbete för att få till en mer öppen process.

Jag har uppfattat det interna mottagandet av kriskommissionens betänkande som att det finns ett starkt bejakande av kriskommissionens förslag att öppna upp valprocessen. Nu blir det en viktig fråga hur den nya partiledningen - och inte minst partiledaren - kommer att förhålla sig till kriskommissionens rapport. Om partiledaren/partiledningen helst vill använda den som hyllvärmare blir det nödvändigt att alla de som attraherats av kommissionens nytänkande mobiliserar för att rapporten skall ligga till grund för partiets fortsatta utveckling med avseende på idé, politik och organisation.

Kommissionens betänkande är i flera avseenden så radikalt att det i partiledarfrågan indirekt pekar bortom eller förbi de två i dagsläget tunga favoriterna, d v s Sven-Erik Österberg tätt följd av Thomas Östros (var aktier annars har stigit den senaste veckan). Kanske blickar den mot Tomas Eneroth som också nämnts de senaste dagarna, eller Leif Pagrotsky eller förstås Lena Sommestad (som för många symboliserar det nytänkande partiet så väl behöver).

Tänk om det blir en kongress i mars där partiledaren inte väljs enhälligt? Om valberedningen föreslår Sven-Erik Österberg eller Thomas Östros och motiveringarna till förslaget inte tar sikte på nytänkande och förändring är det inte uteslutet att alternativa namn kommer att föras fram. Det kan bli en intressant kongress. Jag har just anmält mig, så rapportering följer.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Vi får hoppas att S väljer en kvinna igen, det har ju gått jättebra.

Magnus sa...

Vet inte vem Eneroth är, men på något sätt får jag positiva vibbar av hans utstrålning. Har kanske läst debattinlägg av honom. Som sosse har han inte min politiska åskådning men jag föreställer mig att han kan skulle göra såväl Widar Andersson i Norrköping som de som ligger något åt vänster nöjda.

Viktigast är nog allmän kompetens (tro det eller ej men INTE att man är positiv till Hamas ;) ) och förmåga i största allmänhet.

Vill inte att S ska säcka ihop så att SD-stollar blir hur stora som helst (räcker om de lyckas få andra att ta mångkulturkatastrof på allvar; måste de lyckas med) eller M pösigt maktfullkomliga.

Eneroth gör mig lite orolig, så välj Veronika! :)

Anonym sa...

Hur kan man tro att Lena Sommestad ska kunna locka tillbaks välbärgad medelklass i Sveriges storstäder till partiet?

Sommestad är ju 68-vänsterns val, hon skulle satsa hårt på genuspolitik (könsneutrala toaletter och liknande ideer) men inte alls på en politik för tillväxt och arbete.

Och utan medelklassväljare vinner man inte val i Sverige...

Sven J-son sa...

Ulf:
Fundera just på om inte det börjar bli ett rimligt alternativ, d v s att kongressen inte kommer att enas kring ett namn. Eller att opinionen mot den valde/valda blir så stor att den personen får börja i rejält underläge.

Jag antar att det aldrig hänt tidigare? Nu handlar det ju om flera saker:
Ena partiet samtidigt som han/hon rimligtvis måste välja väg. Det blir väl svårt att både gå åt vänster och till höger?

Undrar hur t ex bloggarna inom S skulle reagera på Damberg? Mitt intryck är att Norrlandslänen inte tycker det vore idealistiskt?

Toofan Salehpour sa...

Måste bara säga att jag, samtidigt som jag förstår din, Ulfs, respekt för yttrandet, blir förvånad över att du låter det första inlägget publiceras. Det saknar helt substans; tillför absolut ingenting; visar på en bristande kvinnosyn (av en avsändare som dessutom inte ens vågar skriva under med sitt eget namn).

Nåja. Det är problemet med nätet, antar jag.

Kerstin sa...

Vad menas med "nytänkande" idag. För 20-25 år sedan kallades de nyliberala (bakåtsträvarna alltså) inom S för "förnyarna". Är nytänkande inom S samma sak, eller vad innebär begreppet?

Dessa mina minsta bröder sa...

Jag vet inte om det är relevant men prästen Stig Strömbergsson har ett förslag: ”Här tycker jag partiet skulle lära av Svenska kyrkans sätt att välja biskopar som går till på ett intressant sätt som samtidigt är både internt och offentligt. Gör så här: S - är av kyrkan!

Sven J-son sa...

Om man tvivlar på att partikamraterna kommer att ta heder och ära av den person som ev blir föreslagen som partiledare till S bör man läsa Tony Johansson på Newsmill idag (http://www.newsmill.se/node/33331).

Här drar han en av favoriterna Mikael Damberg rejält i smutsen.

Med såna vänner behöver S inga fiender.