2010-10-02

Idrottsvåld i Sverige och i USA

Texten nedan är just publicerad på mesta mästarnas eminenta och prisbelönta supporterblogg Bara ben på Glenn Hysén.

SUPPORTERVÅLD. På senare år har läktarvåldet och bråk mellan s k supportergrupper i Sverige fått stor uppmärksamhet. Problemet gäller främst fotboll på elitnivå, men har även visat tendenser att sprida sig till ishockeyn. För några dagar sedan var det t ex storbråk på läktarna redan en halv timme före matchstart i hockeyderbyt mellan AIK och Djurgården. Samma klubbar möts i morgon i fotbollsallsvenskan, och nya bråk är att vänta.

För ett par dagar sedan satt jag på restaurang med en god vän (hockeymålvakt med SM-guld med Björklöven från 1987!) och funderade över varför USA - vars samhälle i övrigt är så impregnerat av våld - inte har några problem med supportervåld. Jag sände ut en fråga på twitter (@UlfBjereld) och frågan väckte ett enormt engagemang. På bara några minuter hade svaren haglat in och kreativiteten kunde man inte klaga på. Här kommer några av de föreslagna svaren i min egen informella trovärdighetsordning:

1. I USA är lagsporter i huvudsak en medelklassangelägenhet.

2. Biljettpriserna är så höga att det inte uppstår supporterkulturer.

3. Fansen åker inte med till bortamatcherna.

4. I USA är lagsporter i huvudsak en familjeunderhållning.

5. Lagen är så kommersialiserade att det inte uppstår supporterkulturer.

6. Det är ont om derbyn i amerikanska lagsporter på elitnivå.

7. Det är långa avstånd mellan klackarna på läktarna.

8. Frågan är felställd - det finns visst supportervåld i USA.

9. USA:s fanatismkvot är redan fylld av religion, politik och patriotism.

10. USA får utlopp för sina aggressioner i Irak och i AfghanistanVad säger ni? Finns det några bättre (eller sämre...) förklaringar än de som listats ovan? Kan skillnaden ha att göra med att i de flesta länder är det främst fotbollen som varit drabbad av våldet, och fotbollen har ju som bekant en betydligt svagare ställning i det amerikanska idrottslivet?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Huliganism har inte så mycket med sporten i sig att göra. Det handlar inte om fotboll i sig, eller Hockey i sig. Utan om kultur.
Att det blir bråk mellan AIK och Dif huliganer i samband med en hockeymatch är inget nytt och inte heller konstigt (givet den rådande kulturen).
Bråk i samband med hockeymatcher har det varit länge, några tendenser att huligansim sprider sig till just hockey finns inte, det är redan ett faktum sen 20+ år tillbaka. Via de klubbar med denna kultur så riskerar det däremot att sprida sig vidare till andra hockeyklubbar (i större omfattning än vad som redan finns) på samma sätt som firmor uppstått i runtom bland fotbollsklubbarna i Sverige.

Vad gäller USAs supporterkultur så är väl supportrarna av tradition i första hand kunder och konsumenter, inte supportrar. Banden mellan klubben och publiken blir alltså inte likadan. Var ska till exempel Quebecs supportrar ta vägen? Ingenstans, de får väl bara konsumera något annat.
Att ligorna i USA är socialistiska kanske också har något med saken att göra. I övriga världen gäller ju kapitalistisk logik.

Anonym sa...

Det kanske rent av är bra med den supporterkultur vi har i Sverige. Var ska detta raseri annars kanaliseras? Det kanske är bättre med bus på och omkring läktarna än regelrätta politiska upplopp. En aggressiv supporterkultur är ju trots allt relativt begränsad till sin utbredning. Kanske ett vettigare alternativ för bilbrännande ungdomar i muslimska förortsområden...?

A-K Roth sa...

Ulf: Jag undrar om USA egentligen är så mycket mer "impregnerat med våld", per capita, än delar av Europa.

Vad gör man för att förebygga detta fotbollsvåld? Finns tillräckligt med polis och viljan att arrestera, ställa förövare till svars för våld på allmän plats? Får bråkmakarna rejäla böter?

Jag spekulerar att det är samma personer som gjort det till en livsstil att bråka på matcher. De får en high av att slåss. De har fått hållas och fortsätter.

Niclas Kuoppa sa...

Detta är en mycket intressant fråga. Jag vill minnas att någon journalist med lång erfarenhet från USA på 90-talet menade att idrottskulturen var fredlig i USA medan det förekom mer våld i samband med musikkonserter och festivaler. Vet ej om det stämmer.

Sen kan man gärna diskutera orsakerna till idrottsvåldet i Latinamerika och fråga sig varför det är mindre våldsamt i en del europeiska länder.