2009-05-06

Nytt fredsinitiativ i Palestinafrågan?

En FN-rapport som överlämnats till Säkerhetsrådet riktar skarp kritik mot Israel för dess agerande under kriget i Gaza i vintras. I rapporten granskas nio händelser där FN-byggnader attackerats. I sex av dessa fall menar kommissionen att det är bevisat att förstörelsen och dödandet åstadkommits genom eldgivning från Israel. I ett fall finner FN-rapporten att den palestinska sidan attackerat mot FN-mål. Rapporten avvisar bestämt Israels påståenden att palestinier skulle ha öppnat eld från en FN-skola vid det tillfälle när 40 personer utanför skolan dödades av israelisk eldgivning.

Situationen i den israelisk-palestinska konflikten är fortsatt svår. De s k försoningssamtalen i Kairo mellan Fatah och Hamas visar inga tecken på genombrott. Den nya israeliska regeringen vägrar att officiellt acceptera en tvåstatslösning, och Israel vägrar att skriva på det s k icke-spridningsavtalet mot kärnvapen (NPT), trots vissa amerikanska påtryckningar. I övrigt tycks Barack Obama ha fullt upp med att hantera den finansiella krisen och det försämrade läget i Afghanistan/Pakistan. Iran - som fortsätter med sina vidriga avrättningar - gnuggar händerna och är hittills konfliktens vinnare.
Skall vi hitta något positivt så är det att USA överhuvudtaget utövade påtryckningar mot Israel i kärnvapenfrågan. USA:s biträdande utrikesminister Rose Gottemoeller uppmanade vid en översynskonferens i FN i New York för NPT:s 189 signatärmakter Israel och andra kärnvapennationer att ansluta sig till fördraget från 1968. Universell anslutning till själva NPT, inklusive av Indien, Israel, Pakistan och Nordkorea, förblir en grundläggande målsättning för USA, sade Gottemoeller. Det sägs vara första gången sedan början av 1960-talet som USA gjort öppna påtryckningar på Israel att avstå från kärnvapen eller ansluta sig till NPT.
En annan ljuspunkt är att Tony Blair uppger att den USA-ledda kvartetten (USA, FN, Ryssland, EU) inom några veckor kommer att presentera ett nytt initiativ i fredsprocessen, utformat i huvudsak av Obama-administrationen. USA har under Obama definierat tvåstatslösningen som en del av USA:s nationella intresse och därigenom bundit sig vid masten.
Låt oss inte ha för stora förväntningar. Men varje liten rörelse som nu sker i fredsprocessen är en förändring till det bättre.

19 kommentarer:

Harry Harrysson sa...

För att förenkla det hela skulle man kunna ta saker och ting i rätt ordning. Om Gaza: börja utreda Hamas raketattacker - 10000 missiler innan Israel tvingades attackera, 180 missiler efter "stilleståndet" och minst 70 ton importerade vapen och sprängämnen som Israel känner till. Och varför vägrar Sverige vara med i antismuggelkonferensen som USA, Canada, Danmark och några andra EU-stater arrangerade, för att stoppa vapenflödet till Hamas? LänkSka diskussionerna om tvåstatslösning kunna börja måste Abbas ta steget in på Vägplanen, d.v.s. stoppa all hatpropaganda och terrorism. Han måste också helt eliminera Fatahs Stadgar, där Israel inte tillåts.Sen får vi se.

Ulf Bjereld sa...

Visst bryter Hamas raketattacker mot folkrätten och skall fördömas. Men det är otvivelaktigt så att Israels krig i Gaza var ett grovt oproportionerligt försvar och vållade en död och en förstörelse som ligger långt bortom det som raketattackerna orsakat.

Israel är ockupationsmakt och den starkare parten i konflikten. Därför är det också Israel som har det övergripande ansvaret för att konflikten löses. Med makt följer alltid ansvar.

Harry Harrysson sa...

Kanske det vore lämpligt att läsa på vad proportionalitet innebär i detta sammanhanget. Det har inte det blekaste att göra med hur många som dödas - då skulle man automatiskt få svaret att den som kan dra samman de flesta mänskliga sköldarna vinner.

Först ockuperade turkarna, sen ockuperade engelsmännen, sen ockuperade jordanierna, sen Israel..... Alla experter anser att det är illegalt att ockuperea genom anfall, som Jordanien gjorde, och världssamfundet accepterade det aldrig, därefter ockuperade Israel detta ingenmansland utan statlig ägare (men både judar och araber som privata ägare) i väntan på fredsförhandlingar.

Åter - när har palestinaaraberna slutat med hatpropagandan och terror (det sker otroligt mycket mer än TT berättar) för att påbörja Vägplanen och när kommer världsopinionen att börja att kräva att Fatahs Stadgar elimineras?

Dessa mina minsta bröder sa...

När jag läste Susanne Grimhedens brev från den kristna palestinska damen Nagua Tarazi i Gaza City, undrar jag kommer människorna där någonsin mer att lita på FN, EU, de känner sig svikna, bortglömda och tramatiserade.citat”Här finns inga barn längre. "De är alla förstörda. Deras mödrar är också traumatiserade. I barnens ögon finns inte barnens blick. De har tvingats att bli vuxna. Barnen och de unga har inget hopp kvar. De bara sover och äter. Inget annat. Och de är så rädda.” se länk:Nagua Tarazi i Gaza City

Sixten Andréasson sa...

Harry Harrysson, heter du verkligen så? Du är en ny bekantskap för mig bland Israelkramarna. Vad du står för framgår av ditt åberopande av Israels falska statistik.
Staten Israel utförde en massaker på Gaza - 1300 dödade (till stor del barn) att jämföra med 13 dödade israeler!
Ett illdåd på ren svenska!
Och beträffande TERRORISM är det svårt att finna jämförelser i nutiden. Jo, USA-styrkor har just bombat ihjäl över 100 civila i Afghanistan.
Samma andas barn, eller vad tycker du?
Fred, för att skapa fred måste israeler tänka om först och sen rösta fram en regering som verkligen vill fred och inte terror och krig.

a k Faizi sa...

Hej Ulf, jag är en student som ska läsa en kurs som heter Mellanösterns moderna historia, och är därmed på jakt efter din bok "Svensk Mellanösternpolitik" har du någon aning om var jag kan få tag på den?

Harry Harrysson sa...

Hm, mitt namn är väl korrekt, ett av mina förnamn är Harry och min far hette också Harry. Jag är demokratikramare, inte terroristkramare.

Inte tänker jag skriva en historiebok, men fler borde läsa om vad som hänt.

"Nästa år i Jerusalem!" har varit den vanliga hälsningen bland judar i mer än tusen år. Människor som börjar historien 1948 eller 1967 eller 2000 är skrattretande.

Där har alltid funnits judar i det Heliga Landet, hur tättbefolkat det var för 150 år sen skrev Mark Twain väldigt bra om.

Den kristna antisemitismen har funnits sedan kyrkofäderna. Det är ruskigt att se hur den kryper upp nu igen, 50 år efter Hitler, bland "kristna".

När judarna i större omfattning började komma tillbaka till sitt gamla hemland 1880 mådde judarna våldsamt illa. Hur det var omkring 1900 kan du läsa på denna länk. Det var denna situationen som vinnarna av första världskriget i San Remo 1920 BESTÄMDE att det palestinska mandatet tillhörde judarna och skulle bli det judiska hemlandet. Detta beslut är fortfarande giltigt. FN:s uttalande både vid Israels skapande och kända paragrafter som §242, 338 är alla enbart REKOMMENDATIONER: de kan vara värda att lyssna på men jämför man mellan FN:s attacker mot Israel och de i stort sett icke-existerande uttalandena emot muslimska terroristgrupper, är det trivialt att se att de är helt vinklade.

Gaza: mellan jan 2001 och dec 2008 sände Hamas med underhuggare minst 8165 raketer/granater mot civilbefolkningen, varenda raket ett folkrättsbrott.

jan 1 -juni 21 2008 sände Hamas 2284 missiler mot Israel
Trots det körde Israel från 27 feb till 19 juni 814000 ton med varor till Gaza.

Därefter 6 mån "stillestånd", för att släppa Shalit fri. De vägrade släppa Shalit och sände 362 missiler in i Israel.

4 nov till 19 dec sände Hamas 340 missiler, veckan efter vapenstilleståndets slut sände Hamas 280 missiler - hur hade DITT barn känt sej i Sderot med vrålen från sirenerna som gav dom 15 sekunder att rusa till ett skyddsrum - före varenda raket? 280 gånger på en vecka?

Ibland har man känslan att terroristkramare vill att Israel ska lära Hamas sikta bättre för att det hela ska bli "proportionellt".....

Efter det var Israel faktiskt tvunget att attackera. Det var inte Israels fel att de stolta Hamaskrigarna hade integrerat helt med sina fruar och barn, med FN och sjukhus. Minns att UNRWA hade fackligt val nyligen och ALLA de som representerade lärarfacket tillhör Hamas! Föreställ dej vad de lär ut till barnen.

Du hittar minimalt om detta i svenska media och bör fråga dej varför. Liksom du knappast hittar ett dugg om alla missiler som fallit över Israel nu efter vapenstilleståndet den 18 januari. 3 kom under tre dagar helt nyligen.

Så frågan återstår: vad bör Israel göra nu, när de ser hur Hamas kontinuerlgt importerar fler vapen nyligen utvidgade de en tunnel för att kunna ta in nästan 10 meter långa Fajrraketer, present från Ahmadenijad, som når Tel Aviv. Läste du inte det i tidningen? Nähä.

Samtidigt som då Obama försöker tvinga Israel att ge upp all säkerhet. Han kommer inte att lyckas bättre än hans idiol Carter.

Läs vidare på min blogg.

Ulf Bjereld sa...

a k Faizi: Boken är sedan länge slut på förlaget. Den finns dock på flera bibliotek. Men sänd mig din adress via mejlen så sänder jag dig ett exemplar av dem som jag har över. Min mejladress hittar du lätt genom Göteborgs universitets hemsida.

Sixten Andréasson sa...

Det måste vara jobbigt att försvara sådan illdåd som Gazamassakern. Också den senaste bombmassakern på mer än hundra civila i Afghanistan. Därför ber nu Obama och Clinton afganerna om ursäkt. (hur mycket det är värt?)
Världen väntar ännu på att Israel ber Gazaborna om ursäkt för den statens oportionerliga våld - ja rena excesser - där.

Harry Harrysson sa...

Har man rest och sett nog så plötsligt kan man skilje mellan gott och ont! Jag var mycket i Israel på sjuttio- och åttiotalet, upplevde människor, speciellt alla orientaliska familjer som hade kommit dit från hela arabvärlden, eftersom där har varit flera judiska flyktingar från arabvärlden än arabiska från Israel. Dessa utgör halva Israel. Utan en enda dollar från FN.

Som ung student gjorde jag den vanliga luffarturen härifrån till både Iran och Afghanistan innan jag fortsatte vidare till Indien och längre bort. Såg mycket, såg vanliga människor, fick vänner, blev nästan lynchad i Iran.

Där finns både goda och onda människor överallt, och behandlar man dom som om man inte såg skillnaden så är man tillbaka till Hasse Alfredssons "våran prost är rund som en ost och har inga åsikter om nånting". Ibland måste man vara väldigt hård mot de som är onda! ALLA vapen är farliga, även i nödvändiga försvarskrig! Fattar du inte vad talibaner kan ställa till med om de får chans att leka med Pakistans alla kärnvapen har du mycket kvar att lära.

Såsom pensionerad kärnfysiker och inte humanist har det varit kritiskt att känna igen FAKTA när jag ser dom. Jag kallar mej inte kristen heller numera (vilket inte påverkar min religiositet) för att inte behöva försvara kristen antisemitism - har du läst denna länk för att förstå ursprunget? Mycket relevant när man läser om "vänsterkristna".

En sak jag dock aldrig har varit intresserad av är "politik"!

Anonym sa...

"Israel är ockupationsmakt och den starkare parten i konflikten. Därför är det också Israel som har det övergripande ansvaret för att konflikten löses."
Men erbjod inte Israel omradena mot fred? Jovisst, och vi vet vad svaret blev eller hur? Och vi vet ocksa hur de kristna behandlas i Mellanostern eller? I Libanon har de gatt fran en majoritet till en minoritet. Andra har flyttat in till Israel. "Med makt följer alltid ansvar." You can lead a horse to water but you can't make him drink.
EL

Anna sa...

Det där med att vägra erkänna saker och ting är det ju fler som gör...precis som Netanyahu är Hamas väldigt inställda på att sluta fred. De erkänner till och med en tvåstatslösning - men bara i 10 år och bara om de miljoner palestinska flyktingar som befinner sig utanför Palestina/Israel tillåts flytta tillbaka till Israel http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/05/05/AR2009050501483.html.

Jag tror att Netanyahu också skulle gå med på en tvåstatslösning om den var för 10 år och Israel fick skicka några miljoner bosättare till Västbanken.

Apropå fredsiniativ: läs Shaul Arieli om Netanyahu i Haaretz http://www.haaretz.com/hasen/spages/1084008.html (rekommenderas speciellt till både Sixten och Harry)

Sixten Andréasson sa...

Bedrövligt, bedrövligt att inte Harry, Anna eller EL kan klart fördöma staten Israels Gazamassaker eller USA-flygets massaker av mer än hundra civila bybor nyligen i Afghanistan.
Är det sionistiska mantrat så djupt förankrat hos er? Så att vad än händer gör Israel rätt. Om Israel attacker Iran med flyg och även använder några av sina atombomber, vilket hela världen kommer att fördöma, så örsvarar ni ändå detta? Israels rätt till självförsvar!
Finns det öht några gränser för vad Israel får göra?
Trodde bättre om Eleni, för det väl du som också har signaturen EL?

Kerstin sa...

Antar att alla som intresserar sig för Palestinaproblematiken och Israels politik visavi palestinierna lyssnade på Konflikt lörd. 9 maj. Om inte
här finns programmet:Inte mycket hopp om fred där inte, som alla år jag tagit del av nyheter från Mellersta Östern.

Anonym sa...

nej, Sixten, jag kallar mig inte EL, jag kallar mig Eleni S. Jag haller med Ulf nar han sager att Israel har mest ansvar for att losa konflikten.
Eleni S

Anna sa...

Sixten, posten handlade om fredsiniativ och jag länkade till en högst relevant artikel om fredsinitiativ, plus kommenterade Hamas inställning till en tvåstatslösning. Jag tycker inte att jag så fort jag öppnar munnen om någonting först måste säga en syndabekännelse inför dig, varken angående vad IDF gör eller vad USA gör i Afghanistan eller vad någon annan gör. Schysst också att du buntar ihop mig med Harry och EL som jag inte känner och kallar oss "ni".

Kerstin, jag hörde Konflikt och de sade ingenting som inte är väldigt välbekant för dem som är lite mer insatta i vad som händer i Jerusalem. Vad de inte tog upp är de alternativa planer för en lösning som olika organisationer har utarbetat, och alla de som jobbar för att både uppdaga alla dessa problem plus att föreslå riktiga lösningar. Jag hörde bara FN och mest fördömanden. Ingen väg framåt. Eftersom jag jobbar som frivillig i en sådan organisation och också läser allt som skrivs och sägs från olika NGO-s om situationen i Jerusalem kändes det lite frustrerande att inget av detta togs upp. För det finns faktiskt sätt att lösa problemen i Jerusalem och planer för hur detta ska gå till - både på en makro- och en mikronivå.

Anonym sa...

Anna,
"För det finns faktiskt sätt att lösa problemen i Jerusalem och planer för hur detta ska gå till..."
Det låter uppmuntrande! Läste just att staden blir allt fattigare, de yngre, sekulära och professionella, vill eller kan inte bo där längre och att över halva befolkningen inte ser staden som Ben Gurion, den judiska statens raison d'etre.
EL

Harry Harrysson sa...

Man hoppas att undervisningen i de israeliska skolorna förbättras nu. Yuli Tamir, Olmerts undervisningsminister var en av grundarna av Peace Now, och gjorde sitt bästa för att avjudaifiera undervisningen i Israel, samtidigt som det muslimska Wakf på Tempelplatsen länge använt grävskopor för att förstöra så mycket kristet och judiskt de kan utan att Olmert protesterade - en del har redan börjat stilla blåögt med ett "nae, här finns inga rester efter något judiskt Tempel inte......."

Judarnas mer än tusenåriga hälsningsfras "nästa år i Jerusalem" försvinner inte spårlöst så lätt och entusiasmen för den 3000-åriga judiska huvudstaden kommer att öka igen.

Sixten Andréasson sa...

Till Anna:
"måste säga en syndabekännelse till dig..."
Nej, det gäller att israeliska medborgare känner skuld för illdåd (som Gazamassakern), som begås i sraelers namn (till deras försvar!. Skuldkänslor i sig hjälper ju inte men kan bli till insatser för fred. Är inte ditt ideella agerande föranlett av skuldkänslor?
Det krävs att många fler upprörs av illdåden och säger ifrån att det är nog och verkar för en regering i Israel som verkligen verkar fred och inte för krig!