Nu är det bara drygt tre veckor kvar till EU-valet. Det är ett val som är extra viktigt för Socialdemokraterna. Partiet har en möjlighet att vända den negativa opinionstrenden och för första gången på länge få plocka fram segerhuvan.
Men vad som behövs för att Socialdemokraterna skall framstå som vinnare på kvällen den 7 juni är långt ifrån självklart. Det finns en överhängande risk att partiet gör sitt bästa Europaval någonsin, och ändå framställs som förlorare i det mediala eftervalsspinnet.
Socialdemokraternas bästa Europaval var 1995 då partiet fick 28.1 procent av rösterna, ett resultat som uppfattades som en katastrof. Men i de efterföljande valen fick partiet ännu sämre resultat. I 1999 års val fick socialdemokrater 26.0 procent av rösterna och i det senaste valet 2004 fick partiet bara 24.6 procent.
Om Socialdemokraterna denna gång får 30 procent av rösterna så kan det resultatet framställas på två sätt. Antingen som ett segerval eftersom det är det bästa socialdemokratiska resultatet i Europavalen någonsin. Eller som ett katastrofval, eftersom det ligger långt under valresultatet i det senaste riksdagsvalet.
Två saker påverkar tolkningen. För det första om Socialdemokraterna blir större än Moderaterna och därmed blir största parti. För det andra om Socialdemokraterna vinner ett ytterligare mandat. Men det senare utfallet avgörs eventuellt först när vi vet om Lissabonfördraget genomförs, och då är eftervalsdebatten för länge sedan passerad.
Så Socialdemokraternas valresultat i EU-valet betingas kanske mindre av hur väljarna lägger sina röster och mer av hur man lycka hantera eftervalsdebatten. Har partiet beredskap för denna problematik? Jag undrar.
Hur går då valet? Den som vill mäta sina krafter med landets mest framstående väljarforskare uppmanas att via Henrik Oscarssons blogg delta i det valtips som arrangeras av Statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet. Lycka till!
Denna text har också publicerats på den nya politikportalen Makthavare.se, som bedrivs i samarbete mellan Almedalsbloggen och tidskriften Fokus.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar