2008-03-30

Kommer kristdemokraterna att lämna regeringen?

Kommer kristdemokraterna att hoppa av den borgerliga alliansregeringen? Kristdemokraterna har blivit regeringens svaga länk och fått en en förlorarstämpel på sig. Partiets usla opinionsiffror, det klena utfallet i spelet om regeringsposterna, bristande genomslag för vårdnadsbidraget och halvmesyren med fastighetsskatten är några av de faktorer som bidragit till förlorarstämpeln.

I Sydsvenskan kommenterar jag i dag möjligheten att kristdemokraterna lämnar regeringen i förtid: Om kristdemokraterna gör ett riktigt uselt Europaval 2009 finns risken att förlorarstämpeln kletar sig fast vid partiet. Det är en gammal statsvetenskaplig sanning att små partier i en regeringskoalition i kommande val tenderar att förlora en större andel väljare än stora partier. Om kristdemokraterna efter ett dåligt Europaparlamentsval skulle halka ner till 2,5–3 procent i opinionsmätningarna tvingas partiet profilera sig i förhållande till sina allianskamrater för att ta sig över fyraprocentsspärren.

Skulle de övriga allianspartierna nu också försöka tvinga på kristdemokraterna att ställa upp bakom en könsneutral äktenskapslagstiftning så kanske måttet är rågat. I så fall kan det ligga såväl i kristdemokraternas som i deras allianskamraters intresse att partiet lämnar regeringen. I opposition får kristdemokraterna bättre utrymme att driva sina egna profilfrågor, utan att behöva snegla på regeringssammanhållningen. Kristdemokraterna har en socialkonservativ grundsyn och en syn på samhällssolidariteten som skiljer partiet från dess liberala koalitionsvänner. Därigenom skulle kristdemokraterna stärka sina möjligheter att klättra över fyraprocentsspärren och förbättra möjligheterna för fortsatt borgerligt regeringsinnehav även efter 2010.

Men grundtipset blir ändå att kristedmokraterna sitter kvar mandatperioden ut. Alliansen har investerat mycket prestige i sin enighet. De borgerliga partierna har inte lyckats hålla ihop en enda regering sedan 1920-talet. Nu vill man till nästan varje pris undvika den nesa som en sprucken regering skulle innebära. Göran Hägglund får sitta still i båten, och hålla tummarna för att den inte läcker.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kan inte erinra mig att den borgerliga regeringen Bildt sprack. Minns jag så fel?

Ulf Bjereld sa...

Kerstin: Det beror lite på hur man menar. Centerledaren och miljöministern Olof Johansson hoppade av fyrpartiregeringen kort före valet 1994, i protest mot planerna på att bygga en Öresundsbro.

Anonym sa...

Tack för svar. Dystert nog mindes jag inte det :-).