2022-09-08

Vad händer efter valet? Del II: Regeringsbildningen om Magdalena Anderssons sida blir störst

Igår skrev jag en text om hur regeringsbildningen kommer att gå till om Ulf Kristerssons sida vinner. Idag utgår jag istället från det omvända utfallet. Det vill säga, hur kommer regeringsbildningen att gestalta sig om Magdalena Anderssons sida blir störst. 

Om Magdalena Anderssons sida vinner tror jag att Socialdemokraterna och Centerpartiet kommer att regera tillsammans. Kanske att Miljöpartiet också kommer att ingå i regeringen, men Vänsterpartiet får stanna utanför.

Centerpartiets stora förflyttning gjordes efter valet 2018, då partiet sa nej till en moderatledd minoritetsregering och i stället genom Januariavtalet släppte fram Stefan Löfven som statsminister. Steget till att nu ingå i en socialdemokratiskt ledd regering är kortare, många inom Centerpartiet uppfattar det som ett naturligt steg givet hur det politiska landskapet förändrats.

Miljöpartiet vill gärna ingå i en sådan regering. Men frågan är om partiet är välkommet. Jag skulle tro att om partiet verkligen vill så kommer deras mandat att innebära att de trots allt släpps in i regeringsvärmen.

För Vänsterpartiet blir det svårare. Centerpartiet sätter sig inte i en regering där Vänsterpartiet ingår. Samtidigt har Centerpartiet i dag inte samma behov av att isolera och stigmatisera Vänsterpartiet på samma sätt som Liberalerna och Jan Björklund krävde i samband med att Januariavtalet kom till. 

Nooshi Dadgostar har uttalat sig motsägelsefullt om huruvida det är ett ultimativt krav att partiet ska få plats i regering om man ska släppa fram Magdalena Andersson som statsminister. Men jag läser Nooshi Dadgostars uttalanden som att här finns ett förhandlingsutrymme. Det kommer förstås att kosta, på samma sätt som det kostade när Nooshi Dadgostar och Vänsterpartiet drev igenom kravet på kraftigt höjd garantipension förra året. Och självklart kommer partiet i opposition även att finnas med i budgetsamtalen, även om det kanske inte blir några formella förhandlingar. 

*

Oavsett vilken sida som vinner tror jag att regeringsbildningen kommer att gå avsevärt fortare än de 134 dagar det tog förra gången. Flera partier har redan gjort avgörande förflyttningar och talmannen kan därför arbeta med snävare tidsramar.

*

Opinionsläget är om möjligt ännu jämnare än igår. Spelbolaget Unibet håller fortfarande Magdalena Andersson som favorit - oddset på henne som statsminister är i kväll 1.45 mot 2.50 på Ulf Kristersson.

*

Jag kommenterar partiledarnas debattstrategier för TT.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kommenterade inte Del I eftersom jag är mer intresserad av den politik som en ny regering än vilka som är regeringsunderlag och det är ju ganska tydligt vid en högerseger.
Även om läget tycks vara relativt jämt är mitt bästa tips att Magdalena Andersson blir statsminister. Men vilken politik kommer hon att föra? Regeringsbildningen kommer att ha betydelse. V kommer förstås inte att sitta i regeringen. C kommer att sitta i regeringen. Att släppa in MP i regeringen kommer att förlama arbetet på flera viktiga områden. Nej till S (senkomna) kriminalpolitik. Nej till S undergalgen-omvändelse om kärnkraft. Nej till en ansvarsfull (läs restriktiv) migrationspolitik. Nej tll NATO. Men MP kan ju ställa kabinettfråga om sitt regeringsdeltagande. Väljer S då att riskera makten i ett nyval? Det skulle förvåna mig. C:s bidrag är nej till höjda skatter, nej till vinstförbud i välfärden, generösare migrationspolitik och mindre sträng kriminalpolitik, minskad trygghet i arbetslivet genom restriktivare möjligheter till sympatiåtgärder osv. Att dessutom förena nyliberala C med socialistiska V är som att släcka en eld med vatten: resultatet blir förstås aska.
Jag förstår därför att Ulf inte ens ger en antydning till vilken politik en ny S-regering kommer att föra. Det övergripande målet är ju att utestänga SD från allt inflytande inkl den relativa majoritet av manliga arbetare (jämfört med S) som röstar på SD. Minst sagt bekymmersamt för "arbetarpartiet" socialdemokraterna.
Klas Bengtsson
PS Om jag tyvärr skulle få rätt i min gissning om valutgången väntar jag mig att Ulf i nästa inlägg beskriver huvudlinjerna i den politik S-regeringen kommer att föra. Nu kommer du inte längre undan. DS

Anonym sa...

Jo, det är en öm tå, hur man får ihop ett regeringsprogram som exkluderar
M, Kd, Fp och Sd. Det kommer nog inte innebära att Sd minskar, eftersom
en politik som inkluderar V och Mp, rimligtvis inte hejdar missnöjde med
den valda vägen 2010 (när Sd fick 5,7%) och fram till 2026, när de måhända
börjar närma sig S?


Om nu Magda & Co väger över, är det alltså inget direkt drömläge.
Det är kanske inte omöjligt att bilda regering, på ett lite luddigt
underlag som tillgodoser alla lagspelarna.

- Men detta att driva aktiv politik - har det sedan talats lite mindre om.
- Sannolikt C i regeringen om Magda & Co kammar hem 175, men
- hur fanken de ska få ihop en statsbudget och driva en sammanhållen politik som
inkluderar V, är outgrundligt.

Politiken ska knös igenom i på departementen, sedan koalitionen sedan utskotten...
Innan slutvotering.

Ingen större match att jämka ihop S+C, det går an.
möjligen få med Mp, inom på vissa områden, går kanske an, men
inte både V och Mp som inkluderar C.

Att hitta samarbetsformen blir lite speciellt:
- först det egna partiet
- sedan regeringsunderlaget, tex S+C
- sedan koalitionen, dvs få med Mp + V, (utan att tala med C)
- om V trilskas, söka stöd över gränsen.

Det kan fungera, emellanåt, men alls inte över alla politikområden,
detta att få konkreta saker gjorda.
V kommer att knorra som en stucken grisfarm.

Innebär, att nästa mandatperiod riskerar att gå i prövningens spår,
Regeringen trots allt har en hel del frågor att hantera, utöver de vanliga frågorna:
- Post Covid
- Kreditbubblan
- Recession, eller i vart fall stagflation
- Lönebildning och pensioner
- Säkerhetspolitik
- Energifrågorna
- etc
Det blir nog ingen barnlek. Frågan är om väljarna har kalkylerat i detta?

Boten Ada ger just nu en liten fördel för de blå, men i princip
är det dött lopp. Ska helt klart bli spännande. S.W