2019-12-12

Jeremy Corbyn eller Boris Johnson - vem vinner i kväll?

Uppdaterat 12 december kl 23.15. Tories och Boris Johnson tycks gå mot en storseger i det brittiska valet. För att få egen majoritet i parlamentet krävs 326 mandat. Enligt den vallokalsundersökning som presenterades kl 23.00 får Tories 368 mandat, en ökning med 51 mandat jämfört med valet 2017. Labour gör ett katastrofval och får bara 191 mandat, en minskning med 71 mandat.

Om vallokalsundersökningen åtminstone någorlunda avspeglar valresultatet kan vi dra åtminstone två slutsatser. För det första: Storbritannien lämnar EU senast den 31 januari 2020. För det andra: Jeremy Corbyn kommer inte att vara partiledare för Labour särskilt länge till.

*

Nu är det bara några få timmar kvar tills vallokalerna stänger i Storbritannien. Det blir en spännande kväll och natt.

Konservativa Tories förväntas bli största parti. Men den viktiga frågan blir om Tories också lyckas få egen majoritet i det brittiska parlamentet. Om så blir fallet lär Boris Johnson som premiärminister också lyckas baxa igenom Brexit till senast den 31 januari 2020.

Men om Tories inte får egen majoritet anses Labour och dess partiledare Jeremy Corbyn ha goda möjligheter att få bilda minoritetsregering, stödd och framsläppt av till exempel skotska SNP och Brexit-motståndarna Liberaldemokraterna. Om så blir fallet är det ingen som riktigt vet vad som händer. Jeremy Corbyn har sagt att han vill se en folkomröstning om Storbritanniens utträdesavtal ur EU, och frågan om en brittisk Brexit skjuts på en ny, mycket obestämd framtid.

Brexit har inte dominerat den brittiska valkampanjen på det sätt som många bedömare trodde skulle bli fallet. I ställer har välfärdsfrågor och klassiska vänster-högerfrågor tagit stor plats. Särskilt problemen inom brittisk sjukvård har fått stor uppmärksamhet.

Labour går till val på ett optimistiskt och radikalt program. Jeremy Corbyn beskriver valprogrammet som ett "hoppets manifest". Labour vill se högre bolagsskatter och höjda skatter för höginkomsttagare. höja skatten bland annat för de rika och för bolagen. Dessutom vill Labour förstatliga järnväg, post samt vatten- och elbolag.

En valvinst för Labour skulle bli en vitamininjektion även för vänstern inom svensk socialdemokrati.  Labours relativt starka opinionssiffror avfärdas i den svenska debatten ofta med att Jeremy Corbyn inte vinner val. Det argumentet kan vara obsolet om bara några timmar. Den ekonomisk-radikala socialdemokratiska föreningen Reformisterna har vuxit oerhört snabbt och har idag över 3 000 medlemmar. Reformisterna kan fungera som en mobiliseringsagent om eller när momentum uppstår, och med sikte på att Socialdemokraterna i Sverige ska gå till val 2022 på en radikal jämlikhetspolitik,

Boris Johnson är fortfarande favorit till att få bilda regering. Om Jeremy Corbyn ändå skulle bli premiärminister kommer regeringspolitiken knappast att bli lika radikal som den politik han och Labour gick till val på. Liberaldemokraterna kommer inte att ge sitt stöd åt en sådan politik.

Klockan 23.00 svensk tid stänger vallokalerna och resultat från vallokalsundersökningarna publiceras. Jag hoppas kunna återkomma strax före midnatt med en kommentar om hur valvindarna har blåst.

5 kommentarer:

Anonym sa...

En första kommentar. Lyssnar på BBC just nu, kl 04.30 deklarerar Corbyn att han kommer att avgå innan nästa parlamentsval men kommer att kvarstå som MP. Bättre att förekomma än att förekommas.
Corbyns självkritik lyser med sin frånvaro.
Visserligen tycks tories majoritet bli något mindre än i de första prognoserna, men är betryggande. Labour gör ett katastrofval, ännu sämre än när Foot gjorde en corbynsk vänstersväng för nästan 40 år sen, med ett valmanifest som beskrivits som "historiens längsta självmordsbrev".
Tveklöst har brexit haft stor betydelse för valutgången. Lika tveklöst är Corbyns personliga påverkan och labours valmanifest bidragit.
Valresultatet måste vara en stor besvikelse för Ulf som hoppades att få eldunderstöd för att socialdemokraterna också skulle ta en vänstersväng. "En valvinst för Labour skulle bli en vitamininjektion även för vänstern inom svensk socialdemokrati." Den förhoppningen är ju grusad och labours katastrofval är i stället en kraftig varningssignal för mer moderata socialdemokrater. För som Ekots Daniel Alling konstaterade igår: Corbyns labour motsvarar minst vänsterpartiet i en svensk kontext, dvs kanske ännu längre till vänster.
Klas Bengtsson

Orion77 sa...

Ett katastrofalt resultat. Illa skött av Labour och Corbyn, Boris kommer nu att genomföra Brexit så snabbt det går. Och sedan? UK kommer att splittras, Skottland tar sig loss, freden vid gränsen mellan Brittiska Nordirland och Republiken Irland som skapades genom Långfredagsavtalet förloras. Kanske värre konsekvenser. Idel dåliga nyheter.

De återstående förhandlingarna mellan Boris & Co respektive EU kan medföra ekonomiska nackdelar för britterna. EU står starkt och ger inte bort nånting "i onödan".

Anonym sa...

"Tveklöst har brexit haft stor betydelse för valutgången. Lika tveklöst är Corbyns personliga påverkan och labours valmanifest bidragit."
Kanske också "tveklöst" antisemitismen inom Labour spelade sin roll.

Orit

Jan Holm sa...

Det lönar sig att lyssna på folket och respektera genomförda folkomröstningar. Get Brexit Done är att respektera demokratin. Kanske borde Sveriges Labour sossarna också börja lyssna på vad folket vill, istället för att låta sig styras av särintressen. Att ha som sin enda ide att hålla ett annat parti borta från makten och sedan helt sakna egna visioner, är knappast något väljarna köper. Sålänge en röst på Löfven innebär mer invandring och slopad värnskatt, så kommer sossarna att gå samma öde till mötes som sossarna gjort i andra länder.

Orion77 sa...

Märkligt att se alla förtjusta kommentarer idag över Tories "övertygande" seger, utan insikt om vad Boris Johnsons triumfrop kan medföra för U.K., Europa och världshandeln överhuvud.

Detta kommer att klarna efter hand. Den konjunkturnedgång som många bedömare varnat för rätt länge kan bli en svår prövning, inte bara för det som blir kvar av U.K.