2019-12-05

Angående misstroendeförklaringen: Mycket talar för att Eva Nordmark kan sitta kvar

I dag meddelade Jonas Sjöstedt att Vänsterpartiet står fast vid sin avsikt att på tisdag rikta misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) om regeringen inte stoppar den pågående omvandlingen av Arbetsförmedlingen. Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna har markerat att de gärna ger sitt stöd åt en misstroendeförklaring. Om så skulle bli fallet väntar regeringskris och kanske till och med ett extra val.

Min bedömning från tidigare ligger emellertid fast. Sannolikheten för att Eva Nordmark kan sitta kvar är större än sannolikheten att hon tvingas avgå.

Vänsterpartiet vill inte riskera ett extra val. Utgången av ett sådant skulle mycket väl kunna leda till en moderatledd regering, beroende av Sverigedemokraternas aktiva stöd. Ansvaret för en sådan utveckling kommer oundvikligen att delvis hamna på Vänsterpartiet, som satte igång processen.

Regeringspartierna samt Centerpartiet och Liberalerna vill också undvika ett extra val. Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson (Annie Lööf har ju just fött barn) beskriver Moderaternas och Kristdemokraternas krav som "detaljer" som det går att diskutera och förhandla om. Anders W Jonsson öppnar också för att diskutera Vänsterpartiets krav om att LOV (Lagen om valfrihet) inte ska få styra Arbetsförmedlingens verksamhet: Orsaken till att vi sagt att LOV är viktigt det är tanken att det är den arbetslösa som ska kunna fatta beslutet, men den frågan får man väl sätta sig ner och titta på. Även Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni öppnar för kompromisser: Vi hörsammar kritiken och får återkomma med ett svar, säger hon, och syftar på LOV och risken för att förändringsprocessen hastas igenom.

Så mycket talar för att regering och oppositionspartier talar sig samman och att Eva Nordmark kan sitta kvar. Men osvuret är bäst. Vänsterpartiet leker med elden.

3 kommentarer:

Anonym sa...

I det här fallet garderar jag mig inte med att osvuret är bäst. Det blir inget extraval. Förutom de partier som Ulf nämner - V, C och L - vill S inte heller har ett extraval som utlöses av att S inte får genomföra Cs nyliberala politik i stället för en politik som ligger närmare sin egen. Att C kommer att backa tycker jag framgår av att Ådahl, centerns arkitekt bakom förslaget plötsligt har tystnat och A W Jonsson i stället talar om "detaljer".
Både C och L satte som villkor att V inte skulle få något politiskt inflytande under mandatperioden, något som S gick med på och (motvilligt?) skrev in i januariavtalet. Det visar sig nu vara vatten värt. För utan Vs stöd skulle januaripartierna inte kunnat ställas mot väggen. Ytterligare en pikant detalj är att SD blir tungan på vågen och hjälper S att lindra effekterna av en arbetsmarknadspolitik de inte tror på.
Vs krav kommer inte att tillgodoses. Däremot kommer kraven från M och KD att mötas tillräckligt mycket för att en förtroendeomröstning ska kunna undvikas och regeringen kan hanka sig fram ett tag till.
Personligen skulle jag gärna se ett extraval nu. Det skulle kunna ha den fördelen att vi till skillnad från senast på förhand kan få veta vilka regeringsalternativ som står till buds. Oförenliga utfästelser är knappast möjliga en gång till.
Klas Bengtsson

Karin Kirkland sa...

Varför får vi inte höra om hur misslyckat det australiensiska jobactive systemet är? Särskilt oroväckande borde det vara för centern att mindre företag inte får några kvalificerade sökanden.
Att stora företag har ordnat egna rekrytetingar och att 120 000 förlorat ersättning felaktigt kanske de ser som en bonus. Eller att antalet utförare minskat från 100 till först 44 och nu 10-tal. Allt enligt tidningen the Guardian.

Anonym sa...

Jäsp, ärligt talat, man kan inte klandra Vp för att de försöker att inte vara en dörrmatta. De sitter i en svår sits, men måste faktiskt motivera sin existens.
Detta med LOV, bara namnet ger ju rysningar, var nog droppen, alltså hellre dör vi,
lika bra att lägga ner, än att släppa fram eländet. Så där ska nog inte Sjöstedt anklagas för att vara en idiot, nyttig som onyttig.

Kd+M har väl nyktrat till, efter lärdomarna 2013 med lotsarna och virk-kurserna, det som bland annat blev början på alliansens fall. Det är väl utmärkt om man rör sig lite försiktigt och inte stjälper något på ända, utan att veta vad som kommer istället.

Trots allt är läget förkylt i många kommuner, och lägger de ner AF, så finns det ingen myndighet kvar alls, inte ens apotek, men möjligen ett systembolag. Dessutom vill M under inga omständigheter ha ett extraval nu, inte när M+Kd ligger där de ligger.
Samma med C+Fp, framför allt C vill inte ha extraval, om väljarna vet att det i grunden är en fråga som C försker tvinga igenom.

Nä, man kan nog simma lugnt, och blir det misstroende, mot all förmodan, så skulle jag i ministerns kläder sitta kvar, dvs det är inget förnedrande alls, att bli bortröstad när man är kompetent, och försöker lösa en pissig situation. Dvs det kommer att rekylera.
Röstar Vp+M+Kd+Sd bort en kompetent minister, som har ett hopplöst uppdrag, att driva igenom ett C-förslag, som i grunden är en borgerlig lekstuga, så skjuter sig oppositionen i foten. Ett offer är i grunden en handel, en gåva till gudarna, som kräver sin trubut. Röstar de bort henne, vilket de inte gör, så skjuter sig i vart fall M+kd i foten, sannolikt även Vp. Hon kan väl i vart fall få börja. Sedan är det trots allt beroende på 73-puktsprogrammet, att det kommer att visas sig att detta är ett dynamiskt
äktenskap, verkligheten ändras, då ändras förutsättningarna i avtalet. Business as usual. Vem fan vill gå och rösta en gång till, och se eländet med massa politiker på plakat som ler mot en och vill en väl. Nä, fy katten, detta kan näppeligen gynna etablissemanget. Folk och fä kommer att vända politiken ryggen. S.W