2018-07-25

Tobias Billströms märkliga påstående att SD saknar grundläggande värderingar

I en uppmärksammad artikel i Aftonbladet avråder moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström väljarna från att rösta på Sverigedemokraterna, eftersom det är "ett parti utan grundläggande värderingar". Mycket ska man höra innan öronen trillar av. Sverigedemokraterna - ett parti utan grundläggande värderingar?!

Det är ju just Sverigedemokraternas nationalkonservativa grundläggande värderingar som gjort partiet till en sådan polariserande kraft i svensk politik. Jag tycker partiets värderingar är vedervärdiga och gör allt vad som står i min makt för att motarbeta dem. Men det råder inget tvivel om att Sverigedemokraterna är ett parti med värderingar, starka sådana.

Sverigedemokraternas opinionsmässiga framgångar under mandatperioden kan sannolikt delvis förklaras av att partiet hållit fast vid sina grundläggande värderingar och formulerat en värderingsdriven politik. Därigenom har partiet också aktivt bidragit till att sätta den politiska agendan, i stället för att ängsligt försöka följa den.

Jag vet naturligtvis inte om Tobias Billström på fullt allvar anser att Sverigedemokraterna är ett parti "utan grundläggande värderingar". Kanske handlar det bara om en illa vald formulering, eller ett redaktionellt misstag. Min erfarenhet är att politiker - oavsett färg - faktiskt menar det de säger. I vilket fall torde syftet med artikeln vara att skrämma potentiella SD-väljare med att Sverigedemokraterna genom sin påstådda värderingslöshet skulle släppa fram en ny socialdemokratiskt ledd regering i stället för en moderatledd regering.

Det går naturligtvis inte att utesluta att Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna i en viss situation skulle välja att släppa fram Stefan Löfven i stället för Ulf Kristersson som regeringsbildare, eller rösta på en S-budget i stället för en alliansbudget. Men ett sådant beslut behöver ju inte bero på en värderingslöshet, utan i stället på att Sverigedemokraterna i just den situationen gör bedömningen att Socialdemokraterna för en politik som ligger minst lika nära Sverigedemokraternas grundläggande värderingar som allianspolitiken gör.

Visst kan Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna också agera opportunistiskt och i syfte att förbättra sin strategiska position i riksdagen eller inför väljarna göra avsteg från den politik partiet egentligen förespråkar. Men därav följer inte att partiet saknar grundläggande värderingar.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ulf kokar soppa på en spik. Läser man Billströms artikel framgår det tydligt att han syftar på att SD lika gärna kan stödja M som S. Dvs att SD inte är ett ovillkorligt borgerligt parti. För visst har SD åtminstone en en grundläggande vädering som övertrumfar allt: ingen asylinvandring. Och det är ju denna värdering som har gjort att SD tycks få en exempellös framgång i valet genom att ta röster från främst moderaterna och socialdemokraterna. Från moderaterna pga arvet efter Reinfeldt och från socialdemokraterna för Augusts Palms obesvarade fråga om migrationspolitiken: Vad vilja socialdemokraterna? Stefan säger ett, Ulf något annat t ex.
I övrigt tycker jag att Billström gör en förtjänstfull genomgång av ihåligheten i SDs politik. Och visst märks det att valet närmar sig och att SDs framgångar i opinionsmätningar skrämmer framför allt S (läs t ex ABs ledarsida där SD dominerar) men också M börjar driva en kampaj mot SD.
Det gamla ordspråket "Som man bäddar får man ligga" gäller uppenbarligen fortfarande. Orsak och verkan.
Klas Bengtsson

Danne H sa...

SD är nationalkonservativa, det skulle vara intressant att veta hur många som
röstar SD som kallar sig det. Eftersom SD har tagit väljare från alla gammla
partier. Det är nog främst de som tycker invandringen är för hög som röstar SD.

Socialdemokraterna skulle behöva göra en ordentlig analys av invandringen.
Hur kom de i så otakt med deras kärnväljare?. Är stor invandring överhuvudtaget
socialdemokratisk politik?, varför stöder då överklass och etablissemang den?

Orion77 sa...

Om 6 veckor har vi resultatet av den enda opinionsmätning som räknas. Jag skriver detta eftersom jag i den gångna veckan parkerade bredvid en bil vid köpcentrumet som hade en stor dekal på bakrutan: "Heja Jimmie Make Sweden Great Again!"

Lägg därtill Mattias Karlssons uttalande för ett par veckor sedan i Svenskan, "Det är för sent att stoppas oss nu". Han anser därutöver att om de övriga partierna håller SD utanför maktens centrum så blir SD den enda oppositionen, och då kommer SD att vinna stort 2022. Och Sverige kommer att styras av en regering under statsminister Åkesson.

Finns det kommunicerande kärl mellan Jimmie och Donald? Och/eller mellan Jimmie och andra utländska potentater?

Som sagt, sex veckor ...