2018-07-11

Länsstyrelsen säger nej till tillståndskrav på tiggeri!

I dag beslöt Länsstyrelsen i Södermanland att upphäva Eskilstuna kommuns beslut om att tiggeri skulle kräva ett avgiftsbelagt tillstånd av polisen. Beslutet gläder mig. Min utgångspunkt i debatten om tiggeri är att se till vilka åtgärder som förbättrar situationen för de enskilda utsatta människor som sitter med en mugg utanför varuhus och på andra offentliga platser. Eskilstuna kommun har inte på något sätt lyckas visa hur avgiftsbelagda tillstånd skulle underlätta livet för dessa människor.

Länsstyrelsen motiverar sitt beslut med att det tiggeri som förekommer inte utgör någon störning av den allmänna ordningen. För oss som tillbringat några dagar i Almedalen och sett nazister stövla kring på gatorna och trakassera judar och hbtq-personer utan att det ansågs bryta mot ordningslagen blir Länsstyrelsens beslut en självklarhet.

Beslutet kommer eventuellt att överklagas, i första hand till förvaltningsrätten och i ett senare skede till kammarrätten. Rättsprocesserna lär ta några månader. Förhoppningsvis underlättar en pågående rättsprocess för de politiska partierna att under valrörelsen avstå från att driva populistiska förslag om tiggeriförbud.

3 kommentarer:

Anonym sa...

I sällskap med bl a Stefan Löfven och Magdalena Andersson bidrar jag inte till att förbättra tiggarnas situation i Sverige. Vi lägger inga pengar i deras muggar. Skälet är enkelt. Tiggeri i Sverige löser inte fattigdomsproblemen för romer från Rumänien och Bulgarien. Detta måste naturligtvis lösas i deras hemländer. Min populistiska ståndpunkt i sammanfattning.
Klas Bengtsson

Anonym sa...

I grunden bra. Vi är några som inte har allt för höga tankar om mänsklighetens baksidor, det förefaller inte vara en slump att majoriteten av de som kommer i fråga att få möjlighet till permanent uppehållstillstånd är män, medan de som ska "driva in" klöver på gator och torg är kvinnor som portioneras ut på strategiska ställen, där det aldrig hänt att det sitter fler än en (1) tiggerska på samma marknadsplats. Det skulle vara olycklig, om svenska samhället "legaliserar" människohandel, där kvinnor lever under slavliknande förhållanden. S.W

Anonym sa...

Tänk om svenskarna hade tänkt efter och inte lagt pengar i muggarna. Inga tiggare med alla de problem som detta har fört med sig. Har de glömt att hjälpa rimmar med stjälpa? Håller med Klas och Anonym 12:04. Har de tagit sig till Sverige kan de ta sig hem, på samma sätt.
EL