2017-10-09

Sorg och vrede inför morgondagens utvisningar till Afghanistan

De senaste dagarna har flera unga afghaner förts till förvaret i Kållered och i morgon tisdag planeras ett plan från Landvetter att flyga dem till Kabul i Afghanistan. Utvisningen genomförs trots att säkerhetsläget i Afghanistan blir allt sämre. Amnesty International publicerade nyligen en rapport med ohyggliga vittnesmål från unga människor som tvångsutvisats till Afghanistan. Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter Nils Muiznieks är kritisk till de svenska utvisningarna av unga ensamkommande till Afghanistan: Om de inte har bott där på 15 år, vad skickar du tillbaka dem till? De här människorna har ofta varit med om traumatiska upplevelser och bör behandlas som utsatta barn - inte som illegala människor som kan slussas fram och tillbaka.

Bland de som ska utvisas återfinns Yasin Mohammadi som kom till Sverige för två år sedan. Yasin är hazar och har växt upp som flykting i Iran. Han har ingen släkt i  eller band till Afghanistan. Migrationsverket skrev upp hans ålder från 16 till 18 år, och nu slits han upp från sin nya familj i Kramfors. Hans fyra nya småsyskon är förtvivlade och förstår inte varför detta måste ske.

En annan pojke som ska utvisas heter Mohammad Hoseini. Han har bott med en familj i Habo utanför Jönköping, har fyllt 18 år och är heltidsarbetande. Nu ska han utvisas till ett land han flydde från när han var 4 år. När hans föräldrar dödades togs han om hand av släktingar i Iran. För att slippa tvångsrekrytering till kriget i Syrien flydde han till Europa och Sverige. I morgon ska han skickas tillbaka till Afghanistan.

En tredje person heter Mostafa Gholami. Han är 19 år och har bott i Sverige sedan 2013. För två år sedan konverterade han från islam till kristendomen, en konvertering han varit öppen med och som finns återberättad på flera håll. Hans situation i Afghanistan kommer att bli ytterst osäker. Han har blivit mordhotad och fruktar för sitt liv.

Listan kunde göras mycket längre. Saken blir inte bättre av att Migrationsverket tycks använda de medicinska åldersbedömningarna på ett sätt som lämnar mycket i övrigt att önska. I dag skriver till exempel Svenska Dagbladet om ett fall där Migrationsverket först kräver en åldersbedömning, men när resultatet visar att den asylsökande är minderårig väljer man att utvisa ändå. Rättsexperten och tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem anser att fallet äventyrar Migrationsverkets trovärdighet.

Är detta ett land vi vill vara, undrar advokaten Viktor Banke på Twitter. Mitt svar på den frågan är nej. Det är nog nu. Stoppa utvisningarna till Afghanistan.

27 kommentarer:

Britt-Marie sa...

Hur är detta möjligt!? En mardröm!

Cathérine Viotti sa...

Förtvivlan är vad jag känner ! Detta är dagens och morgondagens stora skam! Förstår inte varför våra politiker inte fattar det ?

Unknown sa...

Så sorgligt. Vedervärdigt av Sveriges regering att göra detta mot våra allra minsta. Flyktingar....

Anonym sa...

Mitt hjärta gråter 😢. Hur har det kunnat bli såhär?!? Fy skäms Sverige 😡

Åsa sa...

Skriv, Skriv, Skriv om detta vansinne som bara accelererar. Nån gång borde väl regeringen ta tag i detta för att hitta en lösning. Det sitter så många förtvivlade afghanska pojkar i Sverige som väntar på besked. Avslagen haglar och vi som arbetar med detta känner oss så maktlösa. Detta är INTE mitt Sverige längre.

Unknown sa...

Man vill bara gråta! Inte det land vi vill ha, inte alls och det blir bara värre.

Uffe Fredriksson, Båstad sa...

Vårt land är absolut ett av världens bästa men detta är skamligt.

Anonym sa...

Men snälla du, den enda orsaken till att man skickar dem till Afghanistan är för att de ljugit i sin ursprungliga asylansökan om att de kom från krigets Afghanistan - givetvis för att de räknade med att detta faktum skulle ge dem asyl i Sverige. Hade de talat sanning och sagt att de kom från Iran hade de förstås blivit återsända dit. De har själva försatt sig i denna situation.

Det är svårt att inte få asyl i Sverige. Sverige är extremt generöst med att ge asyl. Får man inte asyl har man helt enkelt inga som helst asylskäl.

Enligt flera internationella rapporter är dessutom 32 av Afghanistans 34 provinser säkra.

Läs på.

Agneta Haraldsson

Margareta Öst sa...

De sympatiserar förstås med det parti vi inte ens vill nämna vid namn. Regeringen, ge oss tillbaka vår stolthet! Sluta vara talibanernas hantlangare. Vi skickar människor till misshandel och död! "DU STOLTA, DU GLÄDJERIKA" KAN VI ALDRIG SJUNGA MER, när världens barn skickas från Sverige till döden! STEFAN LÖFVEN, SKÄRP DIG!

Unknown sa...

Det Sverige gör är ynkligt! Vi är ett rikt land med stort behov av arbetskraftsinvandring. Låt dom stanna och bidra!

Linda Lawner Wåhlin, Nybro sa...

Tack Ulf! Just nu hittar jag inte orden. Jag skäms och gråter i smyg när mina inneboende asylsökande ensamkommande inte ser. De har nog med sina egna tårar. Den här tiden kommer att ses tillbaka på som ett mörkt kapitel i vår historia. Ett mörkt kapitel i socialdemokratins historia. Stoppa barnutlämningen!
ps. till ovanstående kommentar. Alla som kommer från Iran, men är födda av afghanska föräldrar på flykt, kommer av migrationsverket att utvisas till Afghanistan. Iran tar inte emot dessa människor igen. Därför skickas de till Afghanistan. De har inte ljugit om sitt ursprung, det är migrationsverket själva som bestämmer.

Margareta Öst sa...

Du avslöjar verkligen hur okunnig du är! Du har ingen aning om vad de sagt i sina intrrvjuer, men vi är mångs som vet och därför reagerar vi så starkt på m.verkets rättspsäkerhet! Din kommentar att de skulle kunna skickas till Iran visar att du inget vet om omvärlden. Iran tar inte emot hazarer. Alla som kommer med sådana korkade inlägg borde börja om i skolan igen!

Unknown sa...

Agneta Harladsson. Läs på innan du uttalar dig offentligt. Det råder väpnad konflikt i 32 av 34 provinser enl. Migrationsverkets egna analyser. UNHCR, Amnesty, Röda Korset, Rädda Barnen, BRIS, Svenska Afghanistankommittén etc. kräver stopp av ALLA deportationer. Det går heller inte att utvisa till andra länder än dit de asylsökande har medborgarskap!

Anonym sa...

Du menar att det i själva verket är iranier som utvisas till Afghanistan? Skulle det vara bättre på något sätt?

Åsa sa...

32 av 34 provinser är säkra??? Vilka är de i så fall? Du som är påläst kan väl berätta för oss andra som inte vet och vi naiva som tror pojkarna ljuger?? Ändå tacksam för att jag har kvar min medmänsklighet och empati. Lätt att få asyl i Sverige?? I vilken värld lever du?
Herregud, LÄS PÅ!!

Unknown sa...

Med risk för att hamna på sandlåde nivån så måste jag bara tillägga till ovanstående kommentar med underskrift ``Läs på´´.
Det finns många som berättat att de kommer från Afghanistan men dit har deras föräldrar flytt olagligt innan de föddes på kriget i Afghanistan. De har alltså inget att göra med landet och kan aldrig bli skickade tillbaka till en familj som lever olagligt ( även om det inneburit hela livet för den unga) till Iran. Det är dessutom så att många många vet inte sin födelsedata då det räknas helt annorlunda i den delen av världen...deras år är nu 1300 något. Det är inte enkelt att omvandla till vårt system ens för en matematiker ännu mindre för en analfabet, livrädd och som inte förstår vårt språk. De allra allra flesta jag mött är 100% sanningsenliga, förenliga i ålder och mognad med sina klasskamrater ( som vi vet ålder på) med fruktansvärda historier bakom sig. De blir utvisade alla.....ingen medmänsklighet eller mänskliga rättigheter i fokus. Spelar ingen roll hur mycket de riskerar i Afghanistan och Martin Schibbye journalist som bevakar allt och även har varit på plats vittnar om dagliga överträdelser etc etc etc mot dessa unga människor. Flera har redan mist livet när de kom tillbaka.
Sverige ÄR INTE GENERÖSA på att ge asyl. man anser att nästan ingen från Afghanistan har asylskäl, detta trots att de blivit sålda inom människohandelbusiness, jagade av talibaner för att betala en skuld som ex fadern är skyldig o form av att finnas till som hazar...det finns så många historier att berätta :( :( :( Det finns dessutom flertalet internationella rapporter som säger något helt annat än att 32 provinser skulle vara säkra...inte ens i Lifos som du hänvisar till står det att 32 provinser är SÄKRA.
Så jag måste nog också säga LÄS PÅ! Om vi alla hade fördjupat oss på riktigt , och det går att göra det....så hade vi inte utvisat unga människor mellan 16-25 som vi gör idag till väpnade konflikter som ex Afghanistan i den utsträckning som pågår idag. Det är en skam för vårt land som bygger på att människor tror sig veta sanningen och vi kommer som land en dag att betala priset för att inte hålla på mänskliga rättigheter eller för den delen barnkonventionen!!!!
Måste också som röntgen sjuksköterska tillägga att åldersbedömningen som pågår är absolut inte rättssäker, migrationsverket har valt att hellre fälla än fria om tander visar under 18 men knän över. Det är dessutom så att man jämför med europeiska knän eftersom det inte finns någon lämplig referensram att jämföra med. Att de flesta av dessa barn sedan tidig ålder klättrat upp och ner för berget för att vakta djur tar man ingen hänsyn till. Inte heller kosthållning, Dna etc etc så att det finns en stor felmarginal är tydligt.

Sverker Karl sa...

Sverige, som i andra sammanhang agerar "världssamvete" i MR-frågor kan omöjligen vara trovärdig längre i omvärldens ögon. Sorgligt.

Anonym sa...

Ulf Bjereld, #vistårinteut, Ung i Sverige m fl är inte nöjda med att 83% av de ensamkommande barnen beviljats asyl. Det framgår också av flera av kommentarerna. De vill i praktiken att alla ska beviljas asyl. 2015 tog Sverige med 2% av EUs befolkning emot 40% en asylsökande ensamkommande.Inga ålderskontroller och Europas generösaste ersättningar var starkt bidragande orsaker. De som nu protesterar mot utvisningarna har aldrig accepterat den omvändelse under galgen som majoriteten i riksdagen gjorde hösten 2015 och kommer förmodligen aldrig att göra det. Samtidigt har majoriteten i riksdagen lärt sig en dyrköpt läxa. Som tom Morgan Johansson säger: den situationen kommer vi aldrig att försätta oss igen. Och därför lär politikerna inte köra över migrationsverket. Att en advokat med asylsökande som specialitet, Viktor Banke ("Flyktinginvandringen minskar radikalt – nu måste anhöriga få komma till Sverige"), används som argument övertygar inte mig.
https://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Nyhetsarkiv/Nyhetsarkiv-2017/2017-08-29-Fortsatt-allvarligt-sakerhetslage-i-Afghanistan.html
Klas Bengtsson

Anonym sa...

Jag har vid flertal tillfällen skrivit till samtliga riksdagspartier om våra ungdomar från Afghanistan. Ingen vill ta ansvaret för åldersuppskrivningar eller utvisningar. Samtliga partier skyller på att det är regeringsbeslut? Skriver man till partierna så tar jag för givet
att dom gemensamt i vår folkvalda regering fattar besluten. Inget parti som jag fått svar från vill ta ansvar utan skyller på varandra och skriver att dom minsann tar ansvar. Jag tycker det är mycket märkligt att samtliga partier hänvisar till Migrationsverket (som är statligt och styrt av regeringen). Sverige har blivit iskallt och går omkring med ögonbindel för vad som sker med dessa ungdomar som skickas tillbaka till en oviss framtid. Jag som svensk blev avrådd att åka till Afghanistan av svenska UD då det är mycket osäkert i landet och skulle vara en fara för mitt liv. Detta gäller tydligen inte alla utan vi kan sända dessa unga in i döden i Afghanistan. Nej, det är på tiden att NÅGON tar sitt ansvar och inte bara skyller på varandra. Jag arbetar med dessa ungdomar och känner deras oro, skräck och fasa för vad som kommer hända med dom. // Ewa

Anonym sa...

"Synd om" i största allmänhet är inget asylskäl, varken i Sverige eller något annat land. Det finns många människor i runt om i världen som det är synd om, tex uteliggare i USA eller AIDS-föräldralösa i Afrika. Dessa människor får inte heller asyl i Sverige. Det skulle naturligtvis vara fullt möjligt för Sverige att etablera en immigrationskvot för "humanitära skäl" samt låta en byråkrat avgöra vem bland de miljontals sökande det var mest synd om. Men så länge en sådan kvot inte existerar så kan asyllagarna inte användas i stället.

Om de unga männen var tillräckligt mogna att ta sig till Sverige på egen hand för två år sedan och villiga att klara sig själv i ett främmande land, så borde de kunna klara sig själv i Afghanistan också nu när det är 2-3 år äldre. Bättre att dessa vuxna migranter som saknar asylskäl bor i ett land där de kan språket, har nära eller avlägsna släktingar, samt kan använda sin egen bevisade drivkraft till att återuppbygga landet.


Dan sa...

Det är viktigt att de som nekas asyl åker tillbaka och att vi litar på den bedömning som gjorts annars finns inget förtroende för migrationsmyndigheten kvar. Ingen vill se det skuggsamhälle som växer fram när asylsökande går under jorden.

Eva Sundqvist sa...

Vi har råd att ta hand om dessa ungdomar och fler som flytt hit från omöjliga livssituationer i Afganistan. Det känns som vi som tycker annorlunda än regeringen och Migrationsverket, att vi hörs o syns för lite. Skulle vilja ha en utvärdering från regeringen om hur det gått för dem de utvisat. EU vill ju att utvisningarna stoppas och Röda Korsset tar hem sin personal pga riskerna.Om det varit våra barn och ungddomar?

Unknown sa...

För oss, som varit på Migrationsmyndigheten som gode män åt ensamkommande afghaner finns verkligen inget förtroende för Migrationsverket kvar. Jag har i alla fall bara träffat människor, som är helt bestörta över den behandling som afghanerna har fått på denna myndighet. Jag hade min vildaste fantasi inte kunnat föreställa att sådant kan förekomma i Sverige. Dessa besök har helt smulat sönder föreställningen om mitt eget land, som en hemvist för humanism och mänskliga rättigheter och jag är så glad att protesterna mot denna förnedrande hantering av en grupp unga utsatta människor äntligen verkar ha blivit så starka och högljudda att man kan börja hoppas att detta vansinne tar slut.
Lena Blomstrand

Unknown sa...

Förtroendet för migrationsmyndigheten finns knappast kvar bland dem som haft med myndigheten att göra på olika sätt. Inte nog med att många tolkar är undermåliga och rapporter och beslut är skrivna på en svenska, som måna gånger inte går att förstå. Jag trodde att svenska som används i rättsliga sammanhang skulle vara korrekt för att undvika missförstånd. Men, när det gäller text, som migrationsverket producerar finns uppenbarligen inte några som helst krav. Mycket är så felaktigt skrivet att det helt enkelt inte går att förstå. Till detta kommer att unga utsatta afghaner behandlas på ett synnerligen förnedrande och obehagligt sätt. Man pressar, hotar, påstår att de ljuger när de berättar om de hemska upplevelser de har i bagaget m.m. Jag hade i min vildaste fantasi inte kunnat föreställa mig att sådant kunde förekomma i Sverige. Jag har sett Sverige som humanismens och de mänskliga rättigheternas hemvist på jorden. Oj - så fel jag hade.... Jag är i alla fall så glad över att protesterna mot denna orättfärdiga behandling nu börjar växa sig starka. Kanske får denna mardröm ett slut. Många har redan skickats tillbaka till våld och död. Vi får inte låta det bli fler.

Karolina Isaksson sa...

Tack för ett mycket välformulerat och bra blogginlägg. Det som sker nu är fruktansvärt. Jag och min man skriver ett brev till alla ledamöter i socialförsäkringsutskottet ikväll och uppmanar till omedelbart stopp av utvisningar till Afghanistan. Jag har ingen större förhoppning att det ska göra någon skillnad, men tänker ändå att våra folkvalda behöver få känna till att många av oss medborgare, oavsett partipolitisk tillhörighet, inte står bakom de grymma och onödiga utvisningarna.

Anonym sa...

Visa upp utseende och
kroppsbyggnad... på utvisningshotade./inte bara en skuggfigur !

Unknown sa...

Allt som kan göras måste göras för att stoppa det här. Trots allt vet många svenskar inte vad som sker bakom migrationsverkets och regeringens kulisser.