2017-10-04

Mattias Karlssons (SD) uthängning av och osanningar om afghanska ungdomar

Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson har på Facebook publicerat en bild på två ungdomar vilka han beskriver som "invandrare som vistats här illegalt och som borde utvisas". Mattias Karlsson rasar över att en polis låtit sig fotograferas tillsammans med ungdomarna, vilka han jämför med Rakhmat Akilov som är misstänkt för terrordådet på Drottninggatan tidigare i år.

Men Mattias Karlsson far med osanning. De båda ungdomarna, 17-åriga Fatemeh Khavari och 18-årige Amir Nabizadeh, har uppehållstillstånd och vistas inte alls illegalt i landet. Fatemeh Khavari har permanent uppehållstillstånd och Amir Nabizadeh har uppehållstillstånd med flyktingstatus. Fatemeh bor i Stockholm och är talesperson för protesten mot utvisningarna till Afghanistan. Amir bor i Dingle och är också aktiv i protestaktionen.

Jag antar att det är en reptilhjärnan som slår till när Mattias Karlsson ser två afghanska ungdomar på en bild. Genast antar han att de vistas illegalt i landet, särskilt med tanke på att de protesterar mot utvisningarna.

Mattias Karlsson är nu polisanmäld för förtal, och har plockat bort texten från sin Facebook-sida. I en förklaring till varför han felaktigt pekade ut Fatemeh och Amir som illegalt vistandes i Sverige staplar han bortförklaringar på varandra. I stället för att säga "Jag gjorde fel. Ansvaret är mitt. Jag ber om ursäkt" så vecklar han in sig i resonemang om att han "fått uppgiften från en källa som jag bedömde som trovärdig", att han "beklagar" om någon person med uppehållstillstånd "känt sig illa till mods" och att han var så "frustrerad" när han skrev. Ack ja. Att be om ursäkt är uppenbart inte lätt.

Jag noterar också att riksdagsledamoten för Sverigedemokraterna Kent Ekeroth på sin Facebook-sida använder nazisternas språkbruk och talar om "förrädarna" i det europeiska etablissemanget som bidragit till en ökad invandring till Europa. Tankarna går osökt till Niklas Orrenius utmärkta artikel i Dagens Nyheter om beröringspunkter mellan Sverigedemokrater och Nordiska Motståndsrörelsen (NMR). Läs den, om ni inte redan har gjort det.

Det är med detta parti - impregnerat av rasism och främlingsfientlighet - som Moderaterna och Ulf Kristersson vill samarbeta och göra sig beroende av i regeringsställning. Jag har faktiskt väldigt svårt att förstå det.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Tror själv Mattias Karlsson är smartare än så. Han brydde sig nog ärligt talat inte om hur det verkligen låg till. Det viktiga var att skapa uppmärksamhet och tydligt visa att partiet håller fast vid sina kärnvärderingar.
Kjell Eriksson

Anonym sa...

Mattias Karlssons senaste fadäs förvånar inte. Varav hjärtat är fullt, därav talar munnen. Men visst är det ett problem med de tiotusentals illegala invandrare som polisen inte klarar utvisa. Ett ämne för en annan krönika?
I sin förra krönika berömde Ulf Kristersson för att han bl a sa: " Nu behövs det helt enkelt några vuxna i rummet."
Ändå skriver han: "Det är med detta parti - impregnerat av rasism och främlingsfientlighet - som Moderaterna och Ulf Kristersson vill samarbeta och göra sig beroende av i regeringsställning. Jag har faktiskt väldigt svårt att förstå det." Jag har aldrig läst eller hört Kristensson säga att han vill samarbeta med SD. Däremot har han sagt att det är ok om SD röstar på deras förslag. Och det har ju inte heller S tackat nej till. Att Ulf vill splittra borgerligheten för att säkra ett socialdemokratiskt maktinnehav förvånar mig inte, men det borde han skriva rentut.
Klas Bengtsson

Ulf Bjereld sa...

Klas: Jag har inte någonstans sett Ulf Kristersson ta avstånd från Anna Kinberg Batras linje att Moderaterna ska "tala med" och "söka stöd från" Sverigedemokraterna. I min värld är samtal i syfte att söka stöd en form av samarbete. https://www.sydsvenskan.se/2017-01-30/anna-kinberg-batra-sa-ska-dialogen-mellan-m-och-sd-ga-till

Jan Holm sa...

Tja det är ju lätt att förstå varför Sossarna har problem med att Alliansen ens skulle ta ett passivt stöd från SD.
Att regeringsmakten skulle åka all världens väg är självklart.
Fast sosseanhängarna måste inse att tjafset om nazism,fascism och rasisim genomskådas av de som tänker rösta på SD.

Anonym sa...

@Ulf sa

Goda nyheter, Ulf.
Citat från Dagens Industri 3 oktober 2017
"På tisdagsmorgonen gästade Ulf Kristersson Morgonstudion i SVT och där fokus på frågorna kom att handla om relationen till Sverigedemokraterna.
Så sent som i januari öppnade Anna Kinberg Batra för samtal med SD.
”I utskottsarbetet och riksdagsvardagen har det funnits en beröringsskräck mot framför allt Sverigedemokraterna. Jag tycker att alla partier måste förhålla sig till att vi har ett annat politiskt landskap nu än vi hade för tio år sedan”, sa Anna Kinberg Batra.
Den dörren stänger nu Ulf Kristersson.
”Att vi inte vill samarbeta med SD har uppenbara skäl. För mig är Sverige en öppen plats i världen. SD återkommer och pratar om det internationella och invandrare på ett sätt som jag inte gillar,” säger han.
Klas Bengtsson

Anonym sa...

Mattias Karlsson är visst polisanmäld två gånger. Dock tycker jag det rent allmänt verkar väldigt svårt att få en politiskt förtroendevald i hög ställning fälld. Redan nu diskuterar ju rättslärda om det är förtal eller inte....
Kjell Eriksson