2017-10-11

Om gårdagens tvångsutvisningar till Afghanistan

Fruktansvärda scener utspelade sig vid förvaret i Kållered igår när ett 15-tal personer, de flesta unga, skulle tvångsutvisas till Afghanistan. Sörjande och förtvivlade anhöriga skildes från sina barn. Människor som tagit sig an och levt med dessa unga människor under flera års tid tvingades nu ta farväl av dem under tumultartade former, och ungdomarna sändes ensamma iväg till en oviss och osäker framtid i krigets och osäkerhetens Afghanistan. Ett land där de flesta av dem inte har några kontakter eller nätverk.

Tumultet och osäkerheten blev än större genom att fem av de 15 som skulle utvisas i sista stund erhöll inhibition efter att det framkommit verkställningshinder - vilket betyder att deras ärenden ska få en ny prövning. Jag är väldigt, väldigt glad för dessa fem unga människors skull. Men hur trovärdig är rättsprocessen när avvisningar ställs in med bara några timmars varsel? Det är svårt att frigöra sig från tanken att tillfälligheter spelar stor roll i alltför många enskilda avvisningsärenden.

Tvångsavvisningarna igår var ingen stor dag för Sverige. Som förre socialdemokratiske riksdagsledamoten Evert Svensson, 92 år gammal, skrev igår på sin Facebook-sida: Utlämningen av ensamkommande flyktingar till Afghanistan. En gång får vi skämmas för vår inhumanitet. Om vi inte gör det redan nu,

Men vi får inte förfalla till förtvivlan. I stället ska vi finna hopp i att en tredjedel av de som skulle utvisas igår nu får en ny chans. Kamp lönar sig. Låt oss hålla ihop och gå framåt med kravet: Det är nog nu! Stoppa utvisningarna till Afghanistan.

Uppdaterat onsdag 11 oktober: Enligt Dagens Nyheter var det sju ungdomar som i sista stund slapp gå på planet till Afghanistan. En åttonde person släpptes inte in i Afghanistan, utan fick vända i Kabul. Trovärdigheten i rättssäkerheten blir ju inte precis större av detta.

14 kommentarer:

Unknown sa...

❤️❤️❤️

Mhedenbergh sa...

Tack för att du kämpar tillsammans med oss som varje dag träffar dessa ungdomar och vet hur ambitiösa och målmedvena de är trots en hopplös situation. Tacksamheten de visar oss svenskar är enorm!

Lena Hultman sa...

Bra skrivet! Håller helt med!!! Vi kämpar på var och en på sin ort!

Anonym sa...

Tack!

Kristina Zanotti sa...

Tack för att du deltar i kampen för de ensamkommande. Det som sker i Sverige just nu är obegripligt. #låtdeungastanna

DUREBLOGGEN sa...

❤✊🏻🙏🏻

Maq sa...

Mycket bra formulerat. Hur ska vi kunna få förtroende för en regering som tillåter detta?
Jag skäms idag och fruktar att den vilsenhet många upplever kan bli förödande för demokratiutvecklingen i vårt land.

Unknown sa...

Ja Ulf detta är viktigt. Stå på dig! Johan Ö.

Nanna Zelano sa...

Tack för välkommen röst i den socialdemokratiska öknen! Rättssäkerhet och humanitet saknas helt i dessa fall, obegripligt! Snälla, kämpa vidare!

Unknown sa...

Tack! Undrar hur regeringen planerar inför deportationen av 10000 afghanska ungdomar? Hur ska man lyckas glömma allt om solidaritet med de mest utsatta. Hur många år kommer det att ta, hur många poliser ska jobba med detta och hur stor andel av ungdomarna kommer att fly vidare till det andra Sverige och till Tyskland?

Unknown sa...

Tack för dina ord om denna vedervärdiga dag. Skäms Sverige

Unknown sa...

Tack för din kamp och ditt engagemang för de ensamkommande. Vi fortsätter kampen tillsammans. #låtdeungastanna ❤

Ingrid Eckerman sa...

Vi planerar en stor manifestation på Medborgarplatsen lördag 25 november, två år efter att den tillfälliga lagen presenterades. Ulf Bjereld - skulle du kunna tala där?

Ulf Bjereld sa...

Skulle gärna - men jag tror jag kan ha svårt att vara i Stockholm den dagen.