2015-10-22

Morden i Trollhättan - låt aldrig våldet triumfera!

Det är en tung dag. De fruktansvärda morden i Trollhättan lägger sig som ett tätt mörker över Sverige, ett mörker som ingen kommer undan. Och då är mina känslor - våra känslor - naturligtvis ingenting mot den sorg och den vrede som offrens anhöriga och närstående måste känna. Jag hatar våld. Ur våld kommer sällan eller aldrig något gott.

Nyheten om morden följdes snabbt av osmakliga spekulationer och kommentarer på nätet. Förövaren pekades tidigt ut som muslim, bland annat eftersom mordredskapet skulle ha varit ett svärd. I mitt flöde syntes också hånfullt triumfatoriska kommentarer av typen: "Se där! Våldet i samhället ökar visst! Vad säger ni nu då?!"

Tidskriften Expo skriver att gärningsmannen visat tydliga sympatier med högerextrema och invandringsfientliga rörelser, uppskattat filmer som glorifierat Nazityskland samt gillat Sverigedemokraternas kampanj för en folkomröstning om invandringspolitiken. Det är möjligt. Men vi ändå ingenting om gärningsmannens motiv för dådet. Jag vägrar acceptera tanken att en människa som är vid sina sinnens fulla bruk begår den här typen av våldshandlingar.

Överhuvudtaget är jag trött på det hat och det hån och den raljans som präglar delar av samhällsdebatten, särskilt på nätet. Jag ertappar mig själv med att allt oftare blocka följare på Twitter som uttrycker sig nedlåtande mot andra. Livet är lite för kort och för vackert och för viktigt för att armviftare och bullermakare ska tillåtas ta över samtalet. Hur var det nu Nils Ferlin skrev: Den innersta melodin är lyhört spröd, av trummor och tamburiner blir visan död. Jag lovar i alla fall att försöka göra på vad mig ankommer för att bidra till en fredligare och mindre våldsam och hatisk värld.

Mina tankar går i kväll till alla offer, anhöriga och övriga berörda av det fruktansvärda dådet. Må det komma en tid då händelser som den i dag bara existerar som en mardröm från det förflutna.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, gud vad läskigt det är med "mob"-tänkande, och snabba slutsatser.

När det börjar cirkulera rykten om att barn mördas på en skola, med svärd av en svartklädd man med svart huvudbeklädnad, så går så klart fantasin igång, på de som har de behovet, problemet är ju internet, som gör detta möjligt, man kan ju ägna sig åt andra saker än att jaga igång sig på något man inte vet, men av döma av skolskjutningar i USA så är det väl vanligast med "vita" förvirrade ungar

Att människans psyke (system 1) drar snabba förhastade och känslomäsiga slutsatser är nu inget konstigt, det är vår natur.

En rimlig förklaringsmodell av denna fördomsfullhet är relativit naturlig, och har inte med rasism att göra, utan just normalbetingad fördom.

Vi har nu blivit matade med bilder på svartklädda män i Syrien (IS) och så var det ju ett tag populärt med halshuggningar, och så har det varit några attacker mer religigiösa förtecken. Sedan finns det ju en massa typer som ska göra opinion, eller bara få bekräftelse, så det var mitt i tragiken en bra att det inte var en förvirrad ung man med religiös förvirring. S.W

Anonym sa...

Ärligt talat, såg nu bilden på Darth Vader, utan att veta, så ska man nog inte blanda ihop detta med äkta riktig nazism/facism, utan mer tänka på vad det är för arm sate, och vilken bakgund/självbild/psyke/uppväxt denne unge man haft.

Bestämmer man sig för att döda, så måste man ikläda sig en roll/ritualisering, och detta finns det religionshistorisk forskning på, krigaren som dödar för att "skydda sina egna, kan inte vara en och samma roll, som både skyddar och dödar, så krigaren byter identitet, lånt innan internet och spel fanns.

Ok, nu är det en vit ung kille, som är koko, och riktar ngt slags självhat utåt, (alternativet om man är koko är att narkotika eller självmord) och då ska hatet riktas mot något, ett yttre objekt. Det är inte direkt, mähända indirekt, korrelerat med invandringen, men han kan ju inte ha planerat detta men rapporten från MV, så det måste ha legat latent, och kanske bara utlösts, och så detta skumma att han smugit omkring i den där Darth Vader uniformen, och det är ju en rätt bisarr pojke - faders-historia som utspelar sig i stjärnornas krig. Det onda mot det goda, och han har ju så uppenbart slpökat ut sig i den onda uniformen, det är väl mer korrelation (hypotetiskt) mellan Dart Vader och svartklädd krigarideal ala SS. Så man får vara försiktig med sina konnotationer/associationer. S.W

Anonym sa...

Ska man nu ha en hypotes, fast man inte borde ännu, så ska man visst se att det är ett samband mellan pojkens hudfärg/självkänsla/självrespekt, som var usel, och vilka han gav sig på, men stanna där, och inte trissa upp detta mer, (han var en ensam sorglig själ) och ger sig på en migrationstät skola, som föremål (objekt) för sitt självhat. Eleverna är en representation för något som förklarar hans ohållbara miserabla situation, så frågan är mer, hur kunde han bli så ensam, vad hände?

Så klär han ut sig till ondskan själv, Vader. Detta med svärdet (lasersvärdet) verkar ju hänga ihop och så går han och poserar, uppenbarligen för att visa sig i sin roll, men hur fasiken kan man stänga av känslor och börja döda människor, det är en gåta, så naturligtvis är det ngn slags empatiförmåga ur lag. Men det är det många som har, och inte spökar ut sig till Darth Vader, och ikäder sig den ultimata onskans roll, man kan väl se samma figur i Lindgrens Mio och Lejonhjärta, och sagan om ringen.

Man kan tänka hur mycket som helst på att detta var ett rasistisk dåd, (och det kanske det var) men det är mycket dumt att försöka dra växlar eller politiska poänger mer än ensam, inadekvat, hatisk, utan hopp, deprimerad(och som kanske inte ville leva), man vet inte, och kommer inte att få veta, på riktigt. Det är sorgligt som det är, främst för de anhöriga, inkluderat galningens föräldrar, sedan för alla på skolan, och slutligen, detta är toppen på isberget, det finns många många fler unga, Svenskar (infödda) som Svenskar (utrikse födda som Svenskar (med invandrarföräldrar) och det är nog så att vissa i dessa grupper, som hmnar snätt, kan bli väldigt destruktiva.

Ansvaret/skulden för unga människors psykiska ohälsa vilar ytterst på på samhället, men hur ska man fånga upp dessa? Ibland när man är dyster, funderar man på att det är märkligt att inte fler unga ploppar i proppskåpet, det är en så förvirrad tid, med väldigt mycket konstiga ideal, mycket stor ensamhet, och väldigt lätt att slira vilse i eskapism på nätet i en egenpåhittad matrix, om man saknar vänner och familj, som man kan inte kan bekräfta sig/spegla sig i, och att leva ensam på internet, och bli speglad av spel, något som inte ger stärkt mental verklighetsförankring. S.W

Anonym sa...

Kanske skulle någon ta bladet från munnen, och inte (bara) hänga ut nazistspöken, utan fundera på vart vi är på väg med alla dessa unga män som spelar krigsspel var eviga dag sedan de var fem år, vilken världsuppfattning får de, om de inte har en normal referensram.

Vi kan skatta oss lyckliga att hjärnan är format på 60, 70, 80 och 90-talet. Först kom MUD på internet, och det var textbaserat, och de (studenterna) spelade i grupper vid sina arbetsstationer. Nu går det att bygga världar, med bild och ljud, som är mer verkliga för sinnet, än den grå världen själv, dumburken oräknad. Så bara för att (själv) hatet är riktat mot invandrare, för det var det, så ska man inte dra slutsatsen att detta är ett symptom för de verkliga extremisterna, utan mer ett symptom på att någon behöver något att ge sig på som förklaring, till sitt liv, och det är nog tyvärr inte ovanligt att det då blir någon företeelse som ger "förståelse" - naturligtvis finns det alltför många som ser en korrelation mellan sitt eget misslyckande och på migrationen, det finns så klart inte, men likväl, om det nu uppfattas så, så måste man ta detta på allvar, innan det händer igen, att fördöma, kan nog bara trigga fler som har error i insikten och utsikten, så hur fångar man upp ensamma unga män, som saknar ett socialt nätverk att vara med, dvs en riktig värld, med riktiga känslor och riktiga människor.

Ettor och nollor, liksom internet, har faktiskt inga känslor. Man vad fasiken vet man, inte mycket, förutom att det är så djävla galet att det inte borde kunna hända. overkligt, och det var nog overkligheten som kom och hälsade på, gjorde sig påmind, ett skrämmande järtecken om framtiden, när ingen längre kan minnas hur världen var utan internet, spel och sociala forum. Filterbubblar är läsiga som de är, och drabbar i princip alla, men detta är nog inte bara en bubbla, det är en bunkerbubbla, en mycket obehaglig matrix. S.W

Robin Biddulph sa...

Bra skrivit Ulf. Mycket hat och räddsla att motarbeta i den här delen av världen just nu.

Anonym sa...

Utifrån de bilder som florerar i medier så var det inte någon Darth Vader hjälm utan en militärhjälm utav det slag som användes i Nazityskland, kombinerat med en paintballmask el. dyl..

Att dra förhastade slutsatser är kanske mänskligt i någon mån men vuxna människor borde veta bättre. Det mest naturliga i detta fall var inte att tänka på IS utan snarare på skolmassakrer i (främst) USA och kanske också det terrordåd i Norge som alla säkert fortfarande minns. Det finns vissa grupper som utmärker sig när det gäller att dra förhastade slutsatser, och ofta på ett väldigt osmakligt nästan triumferande sätt. Det är dessutom inte första gången, varje gång det sker något illdåd så anklagas invandrare per automatik tills dess att motsatsen bevisas på hat-sidor som exempelvis avpixlat. Och visar det sig att det inte var en invandrare som låg bakom plockas inlägget bort eller tonas ner, man individualiserar gärningsmannen (istället för att tala om "svensken"), och spekulerar om förmildrande omständigheter, som om ett våldsdåd inte är lika hemskt oavsett gärningsmannens etnicitet.

Nu vet vi ännu inte precis vad för motiv som ligger bakom i detta fall, men det är fel att utan närmare eftertanke avfärda sådana här människor som enskilda galningar, de existerar inte i ett vakuum utan vissa människor triggas till denna typ av vansinnesdåd utav hat och propaganda som får dem att radikaliseras. (Om det nu var en ensam gärningsman.)

Samtidigt ser vi de främlingsfientliga ta makten i egna händer och sätta eld på planerade flyktingboenden i en tid då samhället behöver hjälpas åt att få fram bostäder åt de som behöver hjälp undan krig och förföljelse.

Det är mörka tider nu, det gäller att stå emot som sagt.

Anonym sa...

Intressant att inte bara Ulf utan alla andra tyckare helt glömmer bort polisens brutala övervåld mot den förvirrade knivmannen. Var det verkligen nödvändigt att skjuta? Kunde polisen inte oskadligöra honom med tex elpistol? Och var det verkligen nödvändigt att skjuta för att döda - hade det inte räckt att skjuta mot ben eller höft? Och varför hålspetskulor, vars skadeverkan vid bukskott i princip alltid är dödlig?

För hur vämjeligt och brutalt brottet än var, och hur vämjeliga rasistiska åsikter som än ligger bakom attacken, så har knivmannen samma rätt som alla andra att leva. Även om en svensk konsensus motsätter sig hans otäcka rasistiska åsikter, så handlade han trots allt utifrån en politisk-ideologisk övertygning som i hans värld justifierade attacken.