2015-03-02

Kaosartat årsmöte i Stockholm förstärker motsättningarna inom SD

I Jimmie Åkessons frånvaro fortsätter de interna partistriderna inom Sverigedemokraterna. För bara några veckor sedan vann Richard Jomshof en öppen maktstrid med Björn Söder om posten som partisekreterare. Vid ett i högsta grad turbulent årsmöte igår kväll valdes utmanaren William Hahne - mot partiledningens vilja - till ny ordförande för Sverigedemokraterna i Stockholm stad.

Valet av William Hahne till ny ordförande för Sverigedemokraterna i Stockholm blev ett bakslag för Sverigedemokraternas partiledning. William Hahne representerar tillsammans med ungdomsförbundet SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand en mer etnonationalistisk falang inom Sverigedemokraterna, och som betraktar partiledningens linje som populistisk och muslimfixerad. På senare tid har den etnonationalistiska falangen stärkt sin ställning, och det ryktas att Gustav Kasselstrand i höst tar strid om partiledarposten ifall inte Jimmie Åkesson då kommit tillbaka.

Gårdagens årsmöte var sannerligen inte värdigt ett parti i landets huvudstad, ett parti som gör anspråk på att vilja och kunna ta politiskt ansvar. Årsmötet blev kraftigt försenat på grund av öppet bråk om röstlängden och på Twitter utslungades ömsesidiga bittra anklagelser mellan meningsmotståndare.

Krisen för Sverigedemokraterna i Stockholm började redan i höstas, när distriktets dåvarande ordförande Christoffer Dulny avslöjades med att ha skrivit anonyma kommentarer på hatsajter som Avpixlat och med kommentarer som att araber har våldsammare gener eller invandrare är absolut värst på att ljuga, manipulera, köra fulsälj, hetsa etc. Christoffer Dulny tvingades lämna sina uppdrag strax före valet i september och ersattes av Maria Danielsson, som uppfattades stå partiledningen mera nära. Maria Danielsson förlorade klart omröstningen på gårdagens årsmöte om ordförandeskapet i Stockholm till William Hahne.

Nu finns möjligheten att Sverigedemokraternas partistyrelse väljer att ogiltigförklara årsmötet i Stockholm och därmed också valet av William Hahne till ny ordförande i Stockholm. Det kaosartade mötet kan ha brustit i viktiga formaliasaker, som t ex röstlängden samt tid för mötets avslutande (många mötesdeltagare valde att lämna förhandlingarna långt innan mötet var avslutat). Uppdaterat 2 mars kl 11.05. Sverigedemokraternas pressekreterare Henrik Vinge säger till TT att
Sverigedemokraternas partiledning  inte kommer att försöka ogiltigförklara söndagens möte. Däremot, betonar Vinge, kan enskilda partimedlemmar som närvarat vid mötet lämna in klagomål, och partistyrelsen ska ta ställning till en reservation som lämnats in om att mötet slutade för sent.

Läget blir än mer intrikat genom att William Hahne själv riskerar att uteslutas ur Sverigedemokraterna. Uteslutningsärendet är väckt mot bakgrund av att Hahne misstänks för att på ett otillbörligt sätt ha använt sig av ett register över medlemmar i Sverigedemokraterna för att gynna sina egna möjligheter att ta över ordförandeskapet i Stockholm. Om årsmötet ogiltigförklaras kan partistyrelsen hinna utesluta William Hahne innan ett nytt årsmöte genomförs.

Ni märker själva. Något motsvarande skulle knappast kunna hända i ett vanligt politiskt parti i landets huvudstad. För Sverigedemokraterna och framför allt dess partiledning är gårdagens årsmöte en förödmjukande händelse Än värre för partiledningen är att striden i Stockholm skapar intern oro och förstärker de inre konflikter som sedan länge hemsökt partiet.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Varför håller ni på och etikettklistrar som rödgardister istället för att resonera?

På vilket sätt är dem etnonationalister?

Ganska uppenbart att det bara ät ett fult sätt för er att kalla dem rasister utan att ha någon substans för era påståenden. Infantilt och definitivt inte intellektuellt.

Anonym sa...

Om du har varit insatt så lutar Hahne och Kasselstrand åt den identitära rörelsen och deras ideologi och den är nyfascistisk etnonationalistisk rörelse

Anonym sa...

Det heter "På vilket sätt är DE etnonationalister", inte DEM. Lär dig svenska.

Anonym sa...

Nåja. Mp i Haninge verkar ju hålla minst lika goda takter som Sd? Nu är ju Haninge tekniskt sett inte rikets huvudstad. Men det ligger likförbaskat i Stockholm.

Men så är ju både Sd och Mp högst ovärdiga partier att representeras i beslutande organ.

http://www.expressen.se/nyheter/har-utbryter-kaos-pa-mp-motet-i-haninge/

Anonym sa...

#Anonym 3:34 em
Helt rätt av dig att hålla efter dem, som inte behärskar svenskan. Och naturligtvis trumfar form substans! Också ger det en ju ett bra tillfälle att prata om något annat, om man inte har något värt att säga i saken!

Å andra sidan – kanske lite etnonationalism skulle skapa omständigheter, som gjorde att folk lade vikt vid sitt språk. Personligen tycker jag det är en njutning att lyssna till de uppspelningar från radions arkiv man (än så länge) kan få höra i Sveriges radio. Förr i tiden – verkar det som – kunde vem som helst uttrycka sig med god grammatik och artikulation. Det kan ju idag inte alla anställda på Sveriges Radio, som har som yrke att tala i radio.

Anonym sa...

Inser att många gläds åt haveriet, och stridigheterna är väl bara början, dock interndemokratin inom SSU har emellanåt varit långt värre än detta, och när Reinfeldt kapade MUF, var det inte heller alltid helt rent spel, tror det kallas mygel.

BÅde MUF och SSU har ju dessutom blivit avslöjade med att förfalska medlemslistor.

Angående ett mötes sluttid, så kan det framgå av stadgar, oftast gör det inte det, oftast sätter man ett starttid, och så sammanträder man tills mötet är klart.

PÅ fastighetsägareföreningen tex, är ofta mötena stående, strax före en trerättersmiddag, vilket innebär stort incitament för alla att ta sitt demokratiska uppdrag på allvar :-)

Många förhandlingar avgörs utan sluttid, tom inom domstolsväsendet.

Det viktiga är resultat, att bli klar och komma vidare, har en falang missat i uppslutning, försöker man förhala eller Filibustra, för att återkomma med större styrkor.

Det intressanta är ju själva striden, falanger finns ju inom alla partier, i synnerhet Stockholms socialdemokrater.

Partiet gjorde ju upp med ND, och sedan har man växt väldigt fort, genom medias stigmatisering, kommer få normalfuntande människor engagera sig, varför det kan komma in många glada gamenger. Hittills är det otroligt att det håller, om man tänker på Viv Franzén och jan Bouvin etc,

Nä, oron är väl mer att det inte är större strider, förmodligen hålls de samman av tillväxten, men det kan lika gärna gå som inom extremvänstern, ständigt sekteri.

Detta med etiketter är lurt, de verkar ha problem med islam, och i synnerhet att skilja på Sunni och Shia, och så är det spännande hur de ska få ihop sin positiva syn på Israel, frågan är bara vilken falang av alla i Knesset :-) och ro hem utrikespolitik med Nato, EU och nationellt försvar, samt tex frihandel och TTIP. Ja man kan ju tänka sig att många i partiet inte har tänkt färdigt...


Vore jag arbetsförmedlare på ett gymnaisium skulle jag ge rådet att bli politiker, förr var det Mp som var lättast, nu är det förmodligen SD, eftersom alla andra partier jobbar i motvind, så verkar det trots allt inte vara så svårt att vara SD-politiker, och man behöver aldrig ta ansvar, bara lulla med, hålla med och ansöka om att bli riksdagsman eller partikanslist.
S.W

Anonym sa...

Som Anonym 11:58 em (indirekt)skriver har SDs växtvärk lett till betydande kompetensproblem. Och stockholmsmötet är dålig PR. Om den segrande falangen skulle lyckas ta över partiet är SDs dagar räknade. Det lär den inte göra. Men jag tror inte heller att SD har råd med ständigt återkommande strider mellan nationalisterna och de mer socialkonservativa. Min prognos är därför att nationalisterna på ett eller annat sätt kommer att oskadliggöras, om inte förr så när Åkesson träder fram igen. Nu är ju falangstrider ett normalt inslag i alla partier. När hade s a la Aftonbladets ledarsida samma åsikt som Folkbladets Widar Andersson. Så vitt jag vet bara när det gäller vilket parti man ska rösta på. Libertarianerna MUF Skåne ville häromdagen tillåta polygami, något som knappast gillas av konservativa moderater. Lööf fick i panik avbryta sin semester när partiets programkommitte presenterade stolligheter. Falangstriderna inom KD pågår just nu liksom inom FP och MP.
Visserligen har SD många proteströster och en del av dessa blir säkert avskräckta om nationalisterna vinner terräng. Men avgörande är vilka konsekvenser migrations- och integrationspolitiken får i verkligheten. Om inte integrationen lyckas väsentligt bättre än hittills och om/eller inte alliansen omprövar sin politik går SD en gyllene framtid till mötes eftersom nuvarande politik saknar brett folkligt stöd trots intensiv propaganda från eliten.

Anonym sa...

#Anonym 9:06 fm
Jag tror att man också måste fråga sig hur många de nationalister är, som röstar på SD därför att de inte ser något alternativ. Man kan även fråga sig om nationalisterna är sådana som de beskrives av t. ex. Aftonbladet, Expo och Expressen.

En lustifikation i sammanhanget tycker jag SD:s riksdagsman Sven-Olof Sällström har skapat. Han verkar mena att Hahne tillhör en ”Etnonationalistisk flaggviftande falang” (http://nyheteridag.se/sd-toppens-attack-mot-hahne-etnonationalistisk-flaggviftande-falang/Nyheter). Skall man tyda detta som en kritik mot denna (https://www.youtube.com/watch?v=qC4HWA2qF00) händelse under SD:s valvaka i höstas?