2015-03-27

Jimmie Åkesson hos Skavlan

I kväll medverkar Sverigedemokraternas fortfarande sjukskrivne partiledare Jimmie Åkesson i underhållningsprogrammet Skavlan i SVT. Jimmie Åkessons medverkan har väckt debatt, då hans medverkan först spelades upp som en del i en stor nyhetshändelse. Sverigedemokraterna har abonnerat riksdagens presslokal den udda tiden kl 22.00 en fredagskväll (just när Skavlan-programmet slutar) för att berätta en stor nyhet.

Sverigedemokraternas mediestrateger är mycket skickliga. Det är bara några månader sedan partiet lyckades få total uppmärksamhet inför sitt beslut om huruvida man skulle stödja allianspartiernas gemensamma budgetförslag. Samtliga medier fick på bästa nyhetstid stå med mössan i handen och tysta lyssna på Mattias Karlssons evighetslånga utläggning om Sverigedemokraternas politik innan beskedet kom att partiet tänkte stödja allianspartiernas budget.

Jimmie Åkessons medverkan i Skavlan hade kunnat utvecklas till ett motsvarande propagandajippo. Vad var det för nyhet som Sverigedemokraterna skulle berätta och skulle Jimmie Åkesson komma tillbaka som partiledare eller inte? Men nu sänds Skavlan inte live, utan är inspelat sedan några dagar tillbaka. Vi vet därför redan att Jimmie Åkesson är på väg tillbaka på deltid som partiledare och nyhetsintresset för Sverigedemokraternas presskonferens i kväll har falnat.

Är det då rätt eller fel av Sveriges Television att ge Jimmie Åkesson utrymme i Skavlan för att där berätta att han successivt är tillbaka in i politiken? Jag har inget emot att svenska politiker ges utrymme i nöjesprogram, och flera framstående svenska politiker har vid ett flertal tillfällen medverkat i Skavlan. (Nu kan man visserligen påminna om att Jimmie Åkesson inte är vilken politiker som helst, utan att han företräder ett parti som av många uppfattas som främlingsfientligt eller rasistiskt - men det är en annan diskussion).

Problemet som aktualiseras här är att Jimmie Åkesson medverkar i programmet för att där kunna ge besked om sin återkomst till politiken. Ingen annan svensk partiledare hade valt att göra på det sättet. Om till exempel Annie Lööf eller Jonas Sjöstedt varit sjukskrivna, så hade deras återkomst meddelats genom en traditionell pressträff eller ett pressmeddelande och inte genom medverkan i ett underhållningprogram.

Public Service bör inte medverka till att nöjesprogram görs till plattform för politiska utspel. I det här fallet har jag förstått det som att Skavlan-redaktionen under lång tid sökt Jimmie Åkesson för att få honom att medverka och berätta om sin sjukdom. Men Jimmie Åkesson tackar ja först när det står klart att han tänker återkomma som partiledare och Jimmie Åkesson väljer att använda Skavlan-programmet som plattform för att berätta om sin återkomst. Här tycker jag att Sveriges Televison borde insett att man tappat momentum, och inte ställt ställt Skavlan-scenen till Jimmie Åkessons förfogande. Fredrik Skavlan i all ära, men det är politiska journalister som skall formulera frågorna till Jimmie Åkesson när hans återkomst till politiken tillkännages.

Av förhandsinformationen om programmet får jag intrycket av att Sveriges Television nu försöker göra det bästa möjliga av den uppkomna situationen. Vackert så. Men det hade varit än bättre om man från början insett att medverkan i programmet i alltför stor utsträckning riskerade att bli på Jimmie Åkessons villkor.

8 kommentarer:

Fredrik Lidby sa...

Nu måste jag ju se det...för jag är inte säker på att jag håller med dig till fullo.
Det finns nog andra politiker som använt eller använts av SvT för diverse jippon.

Pölsa Dum sa...

Löfven satt och soladee sig i john cleese glans och kinberg batra var ju med alldeles nyligen. Så det verkar bara vara en ryggmärgsreflex från vissa debattörer att det handlar om ett SD. Det är väl fortfarande frivilligt att titta. Sen får väl journalisterna ställa krav på 22-träffen om att nåt substansiellt framförs eller gå därifrån.

Unknown sa...

"Ingen annan svensk partiledare hade valt att göra på det sättet"! Så kanske det är, åtminstone hitintills men det vore märkligt om inte nya mediala inslag ser dagens ljus oavsett hur illa en tycker om SD, Åkesson och Skavlan - och i den prioritetsordningen. Sen - utan att vara helt säker - antar jag att Skavlanredaktionen har ett uppdrag vari bl a ingår tittarmaximering och i vars fälla SvT befunnit sig alltför länge. Är inte speciellt förvånad över inslaget och uppdragsgivarna har nog skäl att var nöjda. Tyvärr. Påannonseringen är klar och kontentan levererad från SD:s sida vilket inte utesluter ett zapp och en koll fram emot aftonen - lika förbannat...

Anonym sa...

Egentligen har jag aldrig förstått detta.
Det är så viktigt var man får synas och inte synas. Det är nästan så man omyndigförklarar svenska folket.
Jag kommer att se programmet med stort intresse, och är lika säker på att vad Jimmie än säger så vinner han inte min röst.
När Stefan Löven var med i Skavlan påminde han om SD:s rötter. Oj oj, dessa röttter, dessa rötter. Viket parrti har inte rötter. Jag minns jag skrattade.

Är det en vild gissning och tro att Jimmie kanske ger en känga åt S?
Kjell Eriksson

aton sa...

Som socialdemokrat, dock inte av postmodernistiskt och identitetspolitiskt snitt, är jag inte det minsta störd över att Åkesson medverkar hos Skavlan. Den sk vänstern går i spinn så fort SD och Åkesson kommer på tal och blir SDs bästa valarbetare, för "vanligt folk" är dödströtta på vänsterns mästrande. Trots att jag inte har något till övers för SD är jag däremot störd över den mobbing han utsattes för och det sabotage som vänstergrupper levererade i valrörelsen. Som demokrat tycker jag att politik ska debatteras med argument, inte genom att tysta och/eller mobba motståndare.

Anonym sa...

Gudrun Schyman medverkade i På Spåret under två fredagar i vintras, när det bara var några månader kvar till det val statsministern hade lovat oss. Kritiken mot SVT var förhållandevis sval den gången. Värt att reflektera över.

/W

MS sa...

@Anonym /W @ 7:57: UB verkar vilja se sig själv som en opartisk betraktare och bedömare av svensk inrikespolitik, vilket faktiskt i stora drag stämmer -- men ofta inte när det gäller SD. Undrar om han inser det själv?

Eric Öbo sa...

Fredrik Skavlan är en undermålig intervjuare när det kommer till tyngre ämnen. Han skulle aldrig ha tillåtits intervjua Åkesson. Punkt.