2013-12-27

Zlatan och svensk damfotboll

Debattens vågor går höga efter fotbollsikonen Zlatans uttalanden i en Expressen-intervju om svensk damfotboll. Zlatan kritiseras för att ha uttalat sig hånfullt och nedlåtande, bland annat genom att föreslå att framgångsrika kvinnliga fotbollsspelare kunde belönas med en cykel med Zlatans autograf på.

Men vad sa Zlatan egentligen? Och kanske ännu viktigare - vad menade han?

Av någon anledning har damfotboll alltid varit en kontroversiell företeelse i Sverige. Det är lite oväntat, eftersom Sverige är ett av världens mest jämställda länder. I andra idrotter som till exempel handboll, volleyboll, fri idrott, cykel, skidor, golf eller tennis väcker damernas utövande av sporten alls inte lika starka känslor. Men damfotbollen sticker ut, trots landslagets internationella framgångar.

En vanligt förekommande formulering i debatten är att "det går inte att jämföra herrfotboll med damfotboll". Ungefär så säger Zlatan i Expressen-intervjun också: Det går inte att jämföra damernas individuella prestationer med herrarnas. Men vad betyder ett sådant påstående egentligen? Jag ser åtminstone två olika tolkningar:

1. Det går inte att jämföra herrfotboll med damfotboll eftersom det rör sig om helt olika saker/verksamheter. Argumentet är att det vore som att jämföra Zlatan med popgruppen Abba och fråga vem som är bäst, eller möjligen som att jämföra Zlatan med Ingemar Stenmark eller Gunde Svan och sedan ställa samma fråga. Herrfotboll och damfotboll är som äpplen och päron, och därför blir varje jämförelse meningslös.

2. Det går inte att jämföra herrfotboll med damfotboll eftersom skillnaden i spelarnas skicklighet är så stor. Argumentet är att det vore som att jämföra Zlatan med en genomsnittlig manlig division 2-spelare i fotboll. Skillnaden i kvalitet är så stor att varje jämförelse blir meningslös. Kvalitetsskillnaden kan antingen avse att damfotbollen är en outvecklad/underutvecklad sport jämfört med många andra idrotter. Eller att kvinnliga elitidrottare i fysiska sporter på grund av fysiska skillnader alltid presterar sämre än vad manliga elitidrottare gör.

Zlatan vore nu inte Zlatan om hans uttalande enkelt hade rymts inom någon av de båda tolkningarna ovan. Nej, i stället för han in ett helt eget kriterium för en jämförelse mellan herrfotboll och damfotboll. Kriteriet heter pengar: Ska vi jämföra herrarnas ekonomi med damernas? Vi spelar in det de använder. Eftersom damfotbollen genererar så mycket mindre pengar än vad herrfotbollen gör så skall heller inte framgångsrika kvinnliga fotbollsspelare belönas med en bil som den manlige landslagsstjärnan Anders Svensson, utan möjligen med en cykel. Här är det plötsligt inte fråga om individuella idrottsprestationer utan om kommersiella överväganden.

Expressen-journalisten tycks ha tagits helt på sängen av Zlatans uttalanden. I artikeln saknas de skarpa följdfrågor som hade kunnat skapa ökad precision kring vad Zlatan egentligen menade.

Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson säger i ett uttalande att svensk fotboll har en tydlig värdegrund och i den ingår att man vill varandras framgång. Men han tillägger: Jag kommenterar eller recenserar aldrig vad enskilda spelare säger eller tycker i media. Alla är fria att uttrycka vad de vill. Karl-Erik Nilsson uttalande är naturligtvis inte sant. Som landslagskapten är man inte alls "fri att uttrycka vad man vill". Om en landslagskapten till exempel  sagt att det var för många svarta spelare i Allsvenskan eller att han inte ville han några homosexuella spelare i landslaget så hade han inte kommit undan med att han var "fri att uttrycka vad man vill". Nu blir i stället Karl-Erik Nilssons budskap att Zlatans uttalande egentligen inte var så farligt. Nilssons uttalande passar dessvärre väl i ett mönster där svenska idrottsledare försöker hantera problem genom att likt strutsen stoppa huvudet i sanden och låtsa att problemen inte finns.

Själv tycker jag att Pia Sundhage som så ofta uttrycker det bäst av alla: Det är tråkigt och ledsamt för svensk fotboll när en lagkapten uttrycker sig så. Det visar på brister i manlig fotbolls värdegrund.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Herrfotboll kan och bör inte jämföras med damfotboll eftersom ett division III lag i herrserien sannolikt skulle spöa damlandslaget. Att damerna gör av med vad herrarna spelar in är också en sanning.
Utan tramsiga genusargument vore Zlatans förslag om en cykel med hans autograf en lämplig gåva till den mesta damlandslagsspelerskan.

Anonym sa...

Tycker att Jonas Gardells kommentar på Twitter och på FB är suverän. Vi ska inte tvinga herrarna att bli jämförda med damerna. Pia Sundhage har ett OS-guld men det har inte Zlatan. Humor är bra!

Anonym sa...

Jonas Gardells kommentar är, som förväntat, ganska enfaldig eftersom fotbollsusla svenska damer mött ännu sämre damer där alla i spelskicklighet befinner sig milsvitt under herrfotbotbollens spelare.
Men här får man förstås inte kritisera Jonas Gardell.

Unknown sa...

Jo visst, Pia Sundhage har ett OS-guld men inte i fotboll utan i damfotboll.

Enligt värdegrunden är alla lika bra, när det gäller kön

Pia Sundhages - kanske lite oförsiktiga -uttalande om värdegrund leder tanken till Lambertz-debatten om oskuldspresumtionen. Säger hon inte: Oavsett om Therese Sjögran är lika bra som Anders Svensson så säger värdegrunden att hon ska betraktas som om hon vore lika bra.

Alla vet vad publiken tycker. I Europa, i Zlatans jämförelse, räknar man typiskt med publiksiffrorna. I Sverige räknar vi med värdegrunden.

Jämförelsen juniorer och seniorer blir knepigare. Där vet jag inte om Pia Sundhage gjort något uttalande kopplat till värdegrunden utifrån underliggande åldersdiskriminering.

En annan fråga är vilken som utvecklats mest under senare år: herr- eller damfotboll.

Den dag vi får könsmässigt naturligt mixade lag kan vi komma igen i en jämförelse.

Anonym sa...

Vi får inte helt glömma att Zlatans jämförelse inte bara handlade om herr- och damfotboll. Han uttryckte nog en viss frustration över att hans egna prestation ett par gånger jämförts med en andra spelares som spelar under helt andra villkor.

På samma sätt som när Anders Svenssons insats devalverades live inför svenska folket på julgalan utan att man relativiserat frågan först.

Devalverats eftersom alla glömt det faktum att Anders Svensson är på 15:e plats i världen genom tiderna i antal landskamper i herrfotboll. ( http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_footballers_with_100_or_more_caps) Och det har han gjort i ett lag som tagit sig till VM och EM ett antal gånger, vilket faktiskt få länder gör i detta världens största och mest populäraste sportgren.

Detta är något makalöst i svensk fotboll och tål att hyllas och respekteras på plats som den prestation det faktiskt är. Men istället devalverades det genom att likställas med en utövning som fortfarande är rätt ny och fortfarande liten i Sverige och nästan okänd i stora delar av världen. Visst är det synd, men frågan är om det gagnar damfotbollen närman försöker ta genvägar till utmärkelser och status. Damfotbollen har fortfarande ett tiotal år kvar innan vi får se dess motsvarighet till GreNoLi.

På samma sätt skulle det vara lika respektlöst att likställa Zlatans kvalitet med någon annan svensk spelares av idag. T ex om svensk media hade påstått att han som utlandsproffs (på en marknad där det råder klart högre sportsliga krav för att få delta, klart större publik- och mediaintresse samt klart högre ekonomiska ersättningar till dem som gör det) - inte skulle vara något bättre än den bästa spelaren som fortfarande spelar i Herrallsvenskan.

Även mellan herrallsvenskan och de stora europeiska ligorna råder väldig stor skillnad i kvalitet, och jag kan förstå hur frustrerad Zlatan kan bli ibland över att ena minuten vara en gigant bland giganterna i världen och andra minuten vakta sin tunga så att han inte glömmer likställa sin prestation med den som just nu är bäst i Sverige inom den damfotboll som spelas inför hundra åskådare som mest. Zlatan har ju knappt intresse av att bry sig om vad som händer inom herrallsvenskan idag trots att den lockar väldigt mycket mer intresse än damallsvenskan idag.

Jag tror det missgynnar damfotbollen att redan idag kräva likabehandling, samma media, samma status och samma belöningar som herrfotbollen. Den resa som Zlatan gjort hade aldrig skett om han under sin ungdom fått samma priser och belöningar som de bästa i Sverige. Vad hade han då behövt kämpa efter att uppnå?
Låt resan till toppen få fortsätta vara en resa.

Anonym sa...

Spelare i damallsvenskan har mer än dubbelt så stor risk att drabbas av allvarliga knäskador som kan leda till knäartros jämfört med spelare i herrallsvenskan.
Lägg ner damfotbollen; den kostar mer än den smakar i sjukvård och drar dessutom minimal publik.

Anonym sa...

Genom att spela med blandade lag med både män och kvinnor skulle vi alla komma undan diverse klassificeringar av fotboll. Den enda klassificering vi möjligen skulle få är bra/dåligt spelad fotboll vilket matchresultatet tydligt skulle visa. Där skulle även individuella prestationer få plats.

Anonym sa...

En lösning, Henfotboll?

Anonym sa...

Vill man ha fotboll med både män och kvinnor i samma lag så ber man om ännu fler, och allvarliga, skador på dom kvinnliga spelarna. Men det är ju ett acceptabelt pris för den ultimata jämställdheten.

Orion77 sa...

Förlåt att jag inte håller mig till ämnet, men en uppgift på Svenskans ledarsida idag 31/12 gör att jag måste. I en lista över "årets viktigaste händelser" står det: "Årets jobbigaste, Socialdemokraternas hantering av turerna kring utnämningen av Omar Mustafa var ett elände att betrakta. Presskonferens efter presskonferens innebar ständigt ny bensin på de brasor man försökte släcka. Vore detta ett personalärende skulle Socialdemokraterna vara Årets taskigaste arbetsgivare."

Allt blev väl inte riktigt bra i efterspelet till det ärendet, men jag vill erinra om Ulfs kloka kommentarer då.

I övrigt är Svenskans värdering av "årets viktigaste händelser" svag. De har glömt Edward Snowden, Roberto Saviano och Quick-skandalen. Vad har de för nyhetsvärdering på den tidningen?

Gott Nytt År!

Unknown sa...

Tur för socialdemokraterna att inte Omar Mustafa gjorde sin affär till en fråga för facket.